Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

3. juli 2003


LOKALT
Arabisk friskole må lukke
*Den arabiske friskole al Aqsa på Frederiksberg tvinges nu til at lukke, efter at Undervisningsministeriet har besluttet at fratage skolen det årlige statstilskud på 3,2 millioner kroner. Dermed må 109 elever, som var indskrevet på skolen efter sommerferien, finde en ny skole.
Ifølge kontorchef Henrik Køber begrunder ministeriet afgørelsen med, at kvaliteten af undervisningen ikke står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
»Vi har i foråret aflagt tilsynsbesøg på skolen, og konklusionen er, at den ikke lever op til de krav, der stilles til en almindelig grundskole,« siger kontorchefen. ritzau

Strålingsofre får måske erstatning
*De flere hundrede danske soldater, der siden 1950’erne har været udsat for radarstråling, kom i går et stort stykke nærmere en erstatning for de sygdomme og kræftlidelser, som de menes at have pådraget sig gennem deres arbejde i forsvaret.
I hvert fald hvis det danske forsvar følger anbefalingerne i en længe ventet rapport fra en tysk ekspertkommission, der slår fast, at der bør ydes en storstilet skadeserstatning til de omkring 3.000 tyske soldater, der har klaget over blandt andet kræft på grund af strålingen fra uafskærmede radarer.
Kommissionen har siden september sidste år analyseret sammenhængen mellem radarstråling og kræft, og konklusionerne i den 171 sider lange rapport er ifølge eksperterne så klare, at det tyske forsvarsministerium omgående vil skride til handling. Hvor stor en erstatning, der bliver tale om, er endnu ukendt, men den vil komme til at gælde soldater fra både det tidligere Øst- og Vesttyskland. ritzau

Færre vil stå bag katederet
*En fremtid som lærer tiltaler færre end tidligere. En optælling viser, at landets seminarier i år oplever en mindre tilbagegang af ansøgere. Derimod er interessen for den nye meritlæreruddannelse stor.
Opgørelsen, som tæller både kvote et og kvote to ansøgere, viser, at 9185 har søgt en af de 4396 studiepladser på læreruddannelsen. Det er 441 færre end sidste år. Det er kvote 2 ansøgerne, der svigter seminarierne, idet der i år er 608 færre ansøgere fra denne gruppe, hvor andet end karakterne tæller med ved optagelsen. ritzau

Ros efter olie-oprydning
*Alle spor efter den olieforurening, der ramte Christiansø den 5. juni, er nu opsamlet langs kysten og klipperne, og oprydningsarbejdet blev håndteret med stor professionalisme af de indblandede myndigheder.
Det fastslår den daglige administrator på Christiansø, Jan Kidholm Christensen, efter en inspektion af oprydningen efter olieforureningen. Olien ramte øerne, da det kinesiske fragtskib Fu Shan Hai sank nord for Bornholm den 31. maj efter en kollision med et cypriotisk skib.
ritzau

GLOBALT
Israel overdrager Betlehem
*Den israelske hær meddelte i går, at den havde fuldført overdragelsen af den sikkerhedsmæssige kontrol med Betlehem på Vestbredden til de palæstinensiske myndigheder.
»Ansvaret for sikkerhedsmæssige spørgsmål er blevet overdraget,« sagde en talskvinde for hæren til det franske nyhedsbureau AFP.
Da overdragelsen, der skete som led i en sikkerhedsaftale i forlængelse af den internationale køreplan for fred, var fuldført, ringede kirkeklokkerne på Fødselspladsen. Fra den centrale politistation i Betlehem fordelte bevæbnede palæstinensiske politifolk sig rundt om i byen med sirenerne fra deres biler hylende.
Betlehem blev besat af den israelske hær i april sidste år
ritzau

’Eksplosion skete i bombeværksted’
*Det var et bombeværksted, der tidligt tirsdag eksploderede ved en moské i den urohærgede vestirakiske by Falluja, meddelte det amerikanske militær i Irak i går. Otte teologistuderende og en imam mistede livet ved eksplosionen, som de lokale beskylder amerikanerne for at stå bag.
»Eksplosionen var åbenbart forårsaget af en klasse, der blev undervist i at fremstille bomber inde i moskeen, hed det i en erklæring fra den amerikanske centralkommando.
Samtidig prøvede de amerikanske soldater i den sunnimuslimske højborg Falluja at overbevise indbyggerne på gaden om, at det ikke var dem, der stod bag eksplosionen. Men det amerikanske pr-fremstød fik blot irakerne til at true med at smide amerikanerne ud af byen. ritzau

Iransk eksilleder løsladt i Frankrig
*En domstol i Paris beordrede i går den eksiliranske leder Maryam Rajavi løsladt mod kaution.
Maryam Rajavi, der er leder af den politiske gren af Mujahedine Khalq (MEK), der står på såvel EU’s som USA’s liste over terrororganisationer, blev den 17. juni anholdt mistænkt for at planlægge terrorangreb.
Kilder ved domstolen sagde, at domstolen afsagde sin kendelse trods anklagemyndighedens ønske om, at Rajavi skulle forblive bag lås og slå. ritzau

Soldater indsat i Nigeria
*Soldater, der forsøgte at sprede nigerianske demonstranter affyrede i går tåregas mod et marked i hovedstaden Abuja, og forårsagede tumultagtige scener, oplyser en journalist fra det britiske nyhedsbureau Reuters.
»Der er en stor forvirring. Markedskvinder løber i alle retninger, og mange mennesker er såret,« sagde Reuters-journalisten. Han sagde, at pansrede mandskabsvogne ankom til stedet, hvor militante demonstranter fra den nigerianske fagforbund Nigerias Arbejderkongres (NLC) for tredje dag i træk var i færd med at håndhæve en generalstrejke mod forhøjede brændstofpriser.
Demonstraterne på Wuse-markedet var i færd med et synge slagsange mod Nigerias præsident, Olusegun Obasanjo, hvis beslutning om at øge brændstofpriserne med 50 procent førte til generalstrejken mandag.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her