Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

2. juli 2003


LOKALT
Boel vil sikre GMO-frie landmænd
*Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) vil sikre, at landmænd, der driver traditionelt eller økologisk landbrug, kan få erstatning, hvis naboens genmodificerede afgrøder breder sig til deres marker, og de af den grund taber penge. De landmænd, der bliver ramt, skal kunne få en godtgørelse, også hvis naboen ikke har overtrådt reglerne. Godtgørelsen skal i så fald betales af staten.
Erstatningsordningen er en del af den strategi, som fødevareministeren har udarbejdet for, hvordan genetisk modificerede afgrøder (GMO-afgrøder) skal kunne dyrkes ved siden af konventionelle og økologiske afgrøder. Strategien skal danne grundlag for et lovforslag om sameksistens mellem GM=-afgrøder og andre afgrøder, som Mariann Fischer Boel vil fremsætte i Folketinget til efteråret. ritzau

Vejdirektoratet: Ja til motorveje
*Danmarks Naturfredningsforening er dybt skuffet over Vejdirektoratets anbefaling tirsdag til trafikminister Flemming Hansen (K) om at opføre to nye kontroversielle motorveje gennem naturskønne områder i henholdsvis Midtjylland og Nordsjælland.
Anbefalingen af en ny motorvej nord om Silkeborg via en højbro gennem den fredede
Gudenådal er kulminationen på mange års intens diskussion om placeringen af den midterste del af motorvejen mellem Herning og Århus. Den østlige og vestlige ende af motorvejen er snart begge på plads, men politikerne har gang på gang udskudt beslutningen om den kontroversielle midteretape omkring Silkeborg, hvor valget til sidst stod mellem en dyr tunnelløsning gennem byen eller en billig, men miljømæssig problematisk højbro over den fredede og naturskønne Gudenådal, hvis kvaliteter også statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) offentligt har fremhævet.
Alligevel skar Vejdirektoratet efter langvarige tilløb og omfattende undersøgelser i går igennem og anbefalede trafikministeren Gudenåløsningen, som både lokale borgere og Danmarks Naturfredningsforening har protesteret voldsomt imod.
ritzau

12-årig pige fundet dræbt
*Den eftersøgte 12-årige Mia Teglgaard Sprotte blev mandag aften fundet dræbt og gravet ned i nærheden af Benløseparken i Ringsted.
Mia Teglgaard Sprottes drabsmand gav sig god tid, da han skulle skjule liget af den 12-årige pige. Han fik hende ind i et tæt buskads, gravede et særligt dybt hul, som han kunne skubbe pigen ned i og forsvandt derefter fra gerningsstedet.
Mandag fik de pårørende den besked, de frygtede, da politiet fandt liget af en lille pige skjult i nogle buske.
Mia Teglgaard Sprotte forsvandt fredag aften fra Valhallalegepladsen nær Asgårdskolen i Benløseparken ved Ringsted. Hun cyklede derhen ved 19.30-tiden, men kom aldrig hjem til den aftalte tid klokken 22.00.
Et vidne har set en mand tale med to piger på legepladsen fredag aften. Trods opfordringer fra politiet har man hverken hørt fra manden eller pigerne, som man stadig gerne vil i kontakt med.
ritzau

GLOBALT
Sharon vil lade Arafat tage til Gaza
*Den israelske ministerpræsident, Ariel Sharon, er parat til at lade den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, tage til Gazastriben.
Arafat har gennem adskillige måneder været belejret af israelske tropper i sit hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Men den statslige radio i Israel meddelte i aftes, at Sharon på et møde med den palæstinensiske ministerpræsident, Mahmoud Abbas, har sagt, at han er villig til at lade Arafat rejse til Gaza.
De palæstinensiske territorier, Vestbredden og Gaza, er adskilt af Israel.
ritzau

Forsigtigt ja til tysk skattereform
*Den hårdt pressede tyske finansminister, Hans Eichel, fik i går en uventet håndsrækning, da han over for EU’s økonomikommissær, Pedro Solbes, redegjorde for forbundsregeringens planer om at fremrykke planlagte skattelettelser til mindst 18 milliarder euro (133,7 mia. kr.) for at stimulere den kriseramte tyske økonomi.
For skattereformen får overraskende både støtte fra EU og den konservative tyske opposition, der ellers hidtil har truet med at blokere for den i parlamentets andetkammer, Forbundsrådet, hvor oppositionen har flertal. ritzau

USA standser hjælp til flere lande
*USA agerede i går selv straffedomstol, da det suspenderede sin bistand til Colombia og seks NATO-ansøgere, fordi landene ikke vil friholde amerikanske borgere i sager ved Den Internationale Straffedomstol (ICC).
Den amerikanske regering havde givet en række lande frist indtil 1. juli til at indgå aftaler med USA om ICC. Landene blev truet med ikke længere at modtage militær bistand. Præsident George W. Bush havde givet 22 lande et ultimatum, men Colombia, Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Slovakiet og Slovenien ville ikke være med.
Colombia, hvor regeringen fører krig mod en venstreorienteret partisanbevægelse, har været en af de største modtagere af amerikansk våbenhjælp.
ritzau

IAEA drøfter atom-inspektioner i Iran
*Chefen for FN’s Internationale Atomenergiagentur IAEA, egypteren Mohammed el-Baradei, rejser den 9. juli til Iran. Det sker, efter at agenturet for to uger siden opfordrede den islamiske republik til at tillade effektive og uanmeldte inspektioner af landets nukleare faciliteter.
Både FN, USA, Rusland og EU har øget presset på Iran og bakket op om IAEA’s opfordring, efter at el-Baradei i en rapport kritiserede Iran for ikke at have redegjort for alle sine atomare aktiviteter.
»Formålet med besøget er at drøfte alle udestående problemstillinger, især dem, der blev påtalt i hans (el-Baradeis, red.) nylige rapport,« sagde IAEA’s talskvinde Melissa Fleming i går.
ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu