Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

25. juli 2003


Cosper Cornelius, 92
*Tegneren Cosper var mest kendt for tegneseriefiguren, Alfredo, en skørtejæger med præsentabel habit, slips og moustache, som altid var parat til at forføre kvinder – og i tegneseriesprog er det virkelig på sin plads at sige: I stribevis. Hvad de færreste i dag erindrer, er, at Alfredo startede under navnet Presto i den franske avis, Le Figaro, men her gik den kun kort tid, fordi de intellektuelle, franske læsere nok fandt den en tak for plat. Hvis det var tilfældet, så revancherede Alfredo sig senere ved at vinde indpas i hele Skandinavien og cirka 100 aviser rundt om i verden, heraf næsten halvdelen amerikanske. Alfredo er fra 50’erne.
Cosper var et kunstnernavn, Siegfried var Cosper Cornelius’ døbenavn, som han fik anbragt på sig, idet faderen, kammersangeren Peter Cornelius, havde engagement i en Wagner-opera, netop da sønnen blev født. Cosper blev også noget ved musikken, dog ikke på Det Kgl. Teater, men ved jazzmusikken, idet han en tid spillede med som klarinettist i Leo Mathisens legendariske orkester og også med Svend Asmussen, ligesom han turnerede i 30’erne som backing for sangerinden og danserinden, Josphine Baker.
Han valgte imidlertid tegnerkarrieren og var med til at grundlægge det uartige herreblad, Hudibras, i 1943 og var redaktør af bladet i otte år. Både her og andre steder samarbejdede han en del (også om Alfredo) med Poeten & Lillemors tegner, Jørgen Mogensen, med hvem han også var privat ven. MOCO hed de, når de producerede noget sammen.
Begge flyttede til Frankrig i 50’erne, Cosper senere til Italien, hvor han boede i adskillige år, først i Rom, senere i Venedig, herskabeligt i et palads.
Til hans meriter hører også, at han her vandt en landsdækkende konkurrence om den bedste pasta-sauce (lige dele fløde, tomatpuré, mayonnasie, finthakket skinke, finthakkede sorte oliven og revet parmesanost. Serveres kold, men på hed pasta).
I Danmark tegnede Cosper Cornelius i bl.a. B. T. og Ekstra Bladet, men alt i alt har han tegnet for 300 blade, fordelt over hele verden. Hans trick var, at han kunne få børn og barnlige sjæle til at le ad en barok og overraskende pointe – og så generede det ham på ingen måde, at det var i den afdeling af tegnekunsten, hvor det i sig selv er morsomt at vende Picasso på hovedet eller lade svigermor komme på uventet besøg, gerne med en kagerulle – igen og igen – ligesom rigtige kvinder nærmest pr. definition var barmsvære.
Cosper Cornelius var også far til tegneseriefiguren, den mærkelige Mr. Mox, og han havde en serie vittighedstegninger, der blev præsenteret som Cosperier. Fra begyndelsen af 70’erne boede Cosper Cornelius igen fast i Danmark. bjørk

Eva Meistrup, 90 år
*Tilfældet ville, at tv i forgårs og igår udsendte et portræt af Eva Meistrup: Skøjteprinsessen. Under optagelserne var hun 89 år og kunne beses som stadig aktiv både på tennisbanen – double to gange ugentlig – og på isen i Østerbro Skøjtehal.
Nu er Eva Meistrup død efter et langt liv ikke mindst i idrættens tjeneste. Som helt ung blev hun damarksmester i kajakroning, senere forsvarede hun gennem mange år sin mesterskabstitel i kunstskøjteløb, solo og sammen med sin mand Harry Meistrup. De vandt parløbet i 1948, ’52, ’53, og ’54 – ved de seneste var hun i 40’rne, han op i 50’erne.
Efter seks års medicinstudier blev hun mere fristet af at tjene penge. Det foregik på Novo, hvor hun arbejdede på enzymlaboratoriet i en årrække, før hun helligede sig skøjtesporten.
Hun blev Danmarks første professionelle skøjteinstruktør og var med til at bane vejen for nye generationer, der ved hendes indsats senere opnåede fine resultater også internationalt. Hun udgav bogen Jeg løber på skøjter og var gennem mange år medkommentator ved tv-transmissioner fra store internationale konkurrencer. mlk

Clyde ’Skip’ Battin, 69
*En af den amerikanske vestkystrocks mest solide støtter er død i Edmonton, Canada. Skip Battin blev måske aldrig verdensstjerne, men i det amerikanske country-rock miljø var han en ægte stjerne. (Næsten) altid, vi taler trods alt om Californien i 60’erne og 70’erne, lagde han en solid bund, og det uanset om han var kontraktansat eller blot sad ind.
Og det var ikke hvem som helst han spillede med, i mere eller mindre faste sammenhænge.
Battin var allerede fremme i 1959-’60 med duo’en Skip & Flip(!), en country-combo der i perioden fik tre sange på hitlisten.
Med kvintetten The Evergreen Blueshoes overlevede Battin på klubscenen i Los Angeles op igennem 60’erne. Gruppen spillede en selv for den tid betragtelig udsyret hybrid af country og bluegrass, tilsat en ikke ringe del Byrds-inspiration.
Kulminationen kom i 1969, med en lp produceret af allesteds nærværende Kim Fowley. Den var der ingen der købte.
Pudsigt nok betød bandets efterfølgende opløsning, at Battin fik plads i en af de utallige Byrds-opstillinger, og han var med i gruppen fra ’69 til ’71. Her medvirkede han på lp’erne Untitled, Byrdmaniax og Farther Along.
Senere fulgte faste jobs hos to andre, meget vestamerikanske, grupper, The Flying Burrito Brothers og The New Riders Of The Purple Sage. Sidstnævnte et offspring fra The Grateful Dead, med bl.a. Mickey Hart og Phil Lesh.
Skip Battin var i 20 år omgivet af stort set alle der var noget, eller blev noget, på country-rock scenen i USA. Den kollektive indstilling der generelt herskede bands’ne imellem i perioden, bragte ham udover de allerede nævnte, i både musikalsk og socialt samvær med kanoner som Jerry Carcia, Gram Parsons, Sneaky Pete, Al Perkins og Byron Berline
Hans egen karriere fadede stille og roligt ud, med tre album under eget navn i årene 1972 til ’84.

Birgit Rasmussen, 75
*Journalist Birgit Rasmussen er død.
Fra 1978 til hun gik på pension for ti år siden, var Birgit Rasmussen Berlingske Søndags store portrætinterviewer, der formåede at få personligheder som Francois Mitterand, Doris Lessing, Meryl Streep, Christian Lacroix, Aksel Larsen og prins Henrik til at vise sider af sig selv, de aldrig havde vist offentligheden før.
Birgit Rasmussen trådte sine journalistiske barnesko på Østsjællands Avis og Frederiksborg Amtstidende, og inden hun kom til Berlingske Tidendes søndagsredaktion skrev hun bl.a. for Dansk Familieblad, Aftenbladet Søndag, Søndags-Aktuelt, Politiken og Søndags-B.T.ritzau

Paul Erik Hansen, 59
*Manden med en af Radioavisens mest markante stemmer, journalist Paul Erik Hansen, er død.
Paul Erik Hansen begyndte sin journalistiske karriere på Århus Amtstidende og Jyllands-Posten, men i de sidste 35 år arbejdede han i Danmarks Radio, hvor han blandt andet var vært på det populære tv-program Landet Rundt – og også en overgang var tilknyttet Sporten.
I 1991 blev han ansat på Radioavisen, hvor han siden da har været en del af det faste oplæserhold.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her