Læsetid: 4 min.

Ikke et ord om kraveben

Det er i dag Lance Armstrong skal udfordres i Alperne, og i dag skrives et nyt spændende kapitel i føljetonen om Tyler Hamilton
12. juli 2003

Tour de France
Knogleeksperterne har vel sagt alt det, der kan siges, og lidt til, og de, der ved noget om cykelløb, har vævet videre på perspektiverne for det danske Tour-hold, CSC, i, at dets kaptajn kører invalideret videre dag efter dag. Eller også gør han det ikke. Står Tyler Hamilton af, eller skal vi også fra i dag på den første etape i Alperne se ham forcere både bjerge og smertetærskel?
Hvis der på CSC og på de to nationale tv-stationer, der konkurrerer om seere til Tour de France, var tvivl om, hvorvidt en amerikaner kunne sætte dansk sommerpis i kog, så er den i hvert fald væk. Og hvis man uden for den snævre kreds af entusiaster måske kunne have svært ved at sætte ansigt, ben og temperament på denne Tyler Hamilton, så er han nu så kendt og beundret, at han vel kan blive kandidat til titlen som årets dansker. Med hustruen Haven og hunden Tugboat og det hele.
Føljetonen om den seje, lille amerikaner har simpelthen reddet den danske interesse for Tour de Frances første uge, som traditionelt af cykelseerne bruges til at brygge kaffe og trække øl op i, mens man ind imellem kaster et blik på den tændte skærm for at følge feltets vej i varmen mod endnu et forfærdeligt massestyrt og endnu en sprinterafgørelse i en massespurt. Nix, Fru Hansen, ikke i år. Tylers lidelser har båret Touren frem til bjergene i en ruf, og når feltet tager hul på dem, så kan begivenheden i sig selv og andre aktører fænge og fastholde interessen. Medierne kan kun sige: Tak Tyler. Kynisk i medfølelsen med den lille tapre, men sådan er det.
Og så har det endda været en uge med flot cykelløb og opdukken af en helt ny stjerne blandt feltets hurtigste mænd.

Fjerde etapesejr
I går vandt italieneren Alessandro Petacchi sin fjerde etapesejr ved at være hurtigst i en massespurt, og de franske arrangører håber sikkert på, at Petacchis overlegenhed på de flade etaper vil bortviske mindet om, at de har udelukket Mario Cipollini fra løbet. Det sker ikke. Godt nok vandt Petacchi 6-2 over Cipollini i antallet af spurtsejre i Giro d’Italia for godt en måned siden, men netop derfor ville dette opgør mellem landsmænd og venner og verdens to hurtigste på en cykel være en herredyst, som Tour de France-direktionen har snydt sig selv og os for.
Uanset at de små franske hold, der er kommet med på verdensmesteren Cipollinis bekostning, har gjort deres bedste for at vise farverne, og en af dem var simpelthen gul, da Jean-Patrick Nazon fra det mest ukvalificerede hold Jean Delatour en enkelt dag kunne iføre sig løbets førertrøje.

Bjergene venter
Petacchi er en ny stjerne i Tour de France, men ikke udenfor. Der har han råvundet både i Spanien og i hjemlandet, men der er forskel på Tour de France og alle andre løb, og det er langt fra alle, der magter at slå til der i de højere gennemsnitshastigheder og den skærpede konkurrence.
I dag bliver løbet et andet. Mange – også af såkaldte eksperter – har set frem til etapen søndag, der går over det legendariske Galibier og slutter i Alpe d’Huez, og har nok undervurderet etapen i dag, fordi den ikke rummer bjerge uden for kategori. Altså de højeste. Men det lidet kendte Col de la Ramaz, der skal passeres kort før målet i Morzine, er en ordentlig mundfuld, som i længde – 14 km – og stigningsprocent- 6,9 – kan sammenlignes med Alpe d’Huez.
Situationen er den, at den onde amerikaner, de sidste fire års vinder, Lance Armstrong, i kraft af sit holds sejr på onsdagens holdtidskørsel allerede nu ligger foran sine værste konkurrenter. Men det ændrer for så vidt ikke på den opskrift, der har været for dem allerede før løbet begyndte: Armstrong skal angribes på stigningerne, og initiativet skal tages fra ham.
Han skal isoleres fra sit bomstærke hold, og det kan kun ske ved, at hans nærmeste udfordrere angriber uafladeligt og på skift og ikke koncentrerer sig om at køre om sekundære placeringer, således som det er set i de seneste år af Armstrongs regeringstid.

Holder sig til Armstrong
Tyler Hamilton var inden løbet blandt disse udfordrere. Men også inden det, vi ikke skal skrive mere om, var det taktiske koncept for ham, at han så vidt muligt skulle holde sig til sin gamle læremester, holdkammerat og ven og så se mulighederne udvikle sig derfra. Nu bliver dette koncept endnu mere aktuelt. Især i dag, hvor den gode amerikaner skal finde ud af, om han overhovedet er i stand til at køre meningsfuldt videre.
Hidtil har hans holdkammerater koncentreret sig om at få ham og sig selv igennem til i dag, men en beslutning om eventuelt nye mål for holdet end en toplacering til Tyler kan blive truffet af ham selv og Bjarne Riis midt på bjerget.
Føljetonen om Tyler fortsætter.

Stilling
*4 gange Petacchien
Resultatet af sjette etape af cykelløbet Tour de France, 230 km kørt fra Nevers til Lyon i Frankrig:
1. Alessandro Petacchi (I), 5.08,35 t.
2. Baden Cooke (Aus), samme tid.
3. Fabrizio Guidi (I), s.t.
4. Thor Hushovd (N), s.t.
5. Marco Milesi (I), s.t.

Samlet stilling:
1. Victor Hugo Pena (Col), 23.03,06 t.
2. Lance Armstrong (USA), 1 sek. efter.
3. Vjatceslav Ekimov (Rus) 5. sek. efter
4. George Hincapie (USA), samme tid.
5. Jose Luis Rubiera (S), 23. sek. efter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her