Læsetid: 4 min.

Pretty fucking cool

Trods den bebudede vinders sejr var Tour de France til det sidste så spændende og dramatisk, som tænkes kan
28. juli 2003

Tour de France
Det var lettelse, der lyste ud af ansigtet på Lance Arm-strong, da han krydsede målstregen i Nantes på lørdagens enkeltstart, og med en løftet knyttet hånd i handsken fejrede han sin femte Tour-sejr på stribe.
Lettelse over, at han havde kunnet kontrollere Jan Ull-
rich, så denne ikke kom mere end få sekunder nærmere hans gule trøje, og at tyskeren skred ud og kurede på røv og albuer over asfalten i et af de dyngvåde sving efter 37 af de 49 km, var nok afgørende for etapesejren, men ikke for det endelige resultat.
Og så vandt alligevel den bebudede vinder, men først efter den tætteste afgørelse i 14 år og den mest medrivende Tour i gammel mands minde.
»Velkommen i klubben,« sagde Bernard Hinault, da han for næstsidste gang tog imod Armstrong på podiet.

Mulighed for seks sejre
Klubben af ryttere, der har vundet fem sejre, og som foruden Hinault selv hidtil talte Anquetil, Merckx og Indu-
rain. Større kan det kun blive om et år, hvis Armstrong som den første nogensinde vinder seks sejre i verdens største cykelløb, men han har med sin kørsel i år sørget for, at interessen og spændingen forbliver intakt. Trods hans dominans.
I krise på Alpe d’Huez, på den første enkeltstart og dagen efter i Pyrenæerne begik han taktiske fejl, som vi, tilskuerne, kun kan være ham taknemmelig for. Og så alligevel den rigtige vinder, da han trods styrt angreb langt udefra på etapen over Tourmalet til Luz Ardiden og med etapesejren dér grundlagde den endelige.
Tour 2003 vil naturligvis blive husket i Danmark på grund af et dansk cykelholds definitive gennembrud.
Mediemæssigt har CSC, også uden for Danmark, været i førerfeltet med sæbeoperaen om Tyler Hamiltons brækkede kraveben, som ikke forhindrede ham i at vinde en af mange års smukkeste etapesejre og i lørdags at køre sig til en andenplads på enkeltstarten og ind på en samlet fjerdeplads. Med næring til spekulationer om, hvad han kunne have udrettet med hele knogler. En plads på podiet, utvivlsomt.

CSC’s tre etapesejre
Mere end pladserne som fire, ni og 13 i det samlede klassement til Hamilton, Sastre og Luttenberger tæller CSC’s tre etapesejre. Amerikaner-ens, spanierens og Jakob Piils. Det er sjældent, at et hold vinder så meget med forskellige ryttere, og dets alsidighed udtrykkes af holdets overbevisende sejr i holdkonkurrencen.
Det er en situation, som var utænkelig for seks år siden, da de første ideer om et dansk professionelt cykelhold blev født under stor, stor skepsis. Og skeptikere vil også nu anfægte, at det er et dansk hold. Hovedkontoret ligger godt nok i Herning, og ejer og direktør hedder Bjarne Riis, men sponsoren CSC er amerikansk og en stor del af de ansatte er udlændinge. Både blandt personalet og i rytterstaben. Med Jakob Piil som undtagelsen er holdets store navne udlændinge. Og hvad så?
I Ekstra Bladet har Sørine Godtfredsen en syrlig og interessant anfægtelse af et dansk sportspublikums evne til at tage fremmede helte til sig. Som det skete med Jalabert sidste år, og som det er sket i år med især Tyler Ha-milton, som hun meget morsomt kalder et »tvangsnaturaliseret krammedyr«. »Men den slags viser i virkeligheden blot, at behovet for identifikation i sportens verden er enormt. Så enormt, at vi i mangel af bedre er parate til at projicere vores nationalfølelse over på en vildt fremmed for i det mindste at bevare en lille illusion om, at der er én i forsamlingen, vi kan holde helhjertet med.«
Tyler Hamilton har kastet danskerne ind i en »slags national erstatningskoma«, skriver Sørine Godtfredsen. Erstatning for hvad? For en rigtig dansker, selvfølgelig. »Den ægte vareÇ« som hun skriver.
Det er utvivlsomt rigtigt, at danskere har nemmere ved at identificere sig med en stor jyde end med en lille mand fra Boston, men beklagelig er beredvilligheden til at holde med fremmede vel ikke.
Tendensen til internationalisering af holdidræt er tydelig – og cykelsport er også en holdidræt. Real Madrid bliver ikke mindre spansk af Zidanes, Figos, Beckhams, Ronaldos og Roberto Carlos’ hovedroller. I fodbold har man forlængst accepteret internationaliseringen, og ingen spanier eller italiener eller en fra Brøndby kan vel forestille sig, at deres yndlingshold udelukkende består af hjemmefødinge.
Al konkurrenceidræt indebærer, at publikum vælger at være partisk. Holder med nogen mod nogle andre. Og at det kriterium, man vælger ud fra, ikke behøver at være na-tionalt, synes jeg er smukt.
Vores amerikaner
Og til næste år bliver det endnu mere spændende, om vores amerikaner kan slå de andres amerikaner, om det bliver det italienske Bianchis tysker eller det belgisk drevne Deutsche Telekoms mand fra Kazakstan. Men i år var det – som skotten David Millar sagde om sin sejr på lørdagens enkeltstart – Pretty
fucking cool.

FAKTA
Enere
*Holdkonkurrencen:
1. CSC, 248.18,18 timer.
*Pointkonkurrencen:
1. Baden Cooke, 216 point.
*Bjergkonkurrencen:
1. Richard Virenque, 324
point.
*Bedste ungdomsrytter:
1. Denis Menchov, 84.00,56 timer. ritzau

FAKTA
Slutspurten
*20. og sidste etape:
1. Jean-Patrick Nazon, Fran-krig (Jean Delatour), 3.38,49 timer.
2. Baden Cooke, Australien (FDJeux), samme tid.
3. Robbie McEwen, Austra-lien (Lotto), s.t.
4. Luca Paolini, Italien (Quick Step), s.t.
5. Thor Hushovd, Norge (Credit Agricole), s.t.
nSamlet slutstilling:
1. Lance Armstrong, USA (US Postal), 83.41,12 timer.
2. Jan Ullrich, Tyskland (Bianchi), 1,01 minutter efter.
3. Alexandre Vinokourov, Kasakhstan (Telekom), 4,14.
4. Tyler Hamilton, 6,17.
5. Haimar Zubeldia, Spanien (Euskaltel), 6,51.
6. Iban Mayo, Spanien (Euskaltel), 7,06.
7. Ivan Basso, Italien (Fassa Bortolo), 10,12.
8. Christophe Moreau, Frankrig (Credit Agricole), 12,28.
9. Carlos Sastre, 18,49.
10. Francisco Mancebo, Spanien (Ibanesto), 19,15. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her