Læsetid: 3 min.

’Rønde ligger lige til højrebenet’

Borgmesteren i Rosenholm frygter, at hans kommune bliver en soveby, hvis den lægges sammen med Århus
1. juli 2003

Lokalsprøjten
HORNSLET, DJURSLAND – I Århus Stiftstidende – i folkemunde kaldet ’Stiften’ – var der søndag flere interessante artikler, hvor
diverse lokalborgmestre luftede deres mening om nogle politiske problemstillinger i deres respektive kommuner.
I Odder cirka 20 kilometer syd for Århus slog borgmester Elvin Hansen (S) for eksempel et verbalt slag for, at det tyske discount-supermarked Lidl kunne åbne en lokal filial på 1.844 kvadratmeter.
Det var kontroversielt og så interessant ud.
Jeg valgte dog at følge E45 til Hornslet i Rosenholm Kommune 22 kilometer nord for Århus; her havde borgmesteren, en Richard Volander (V), udtrykt stærk skepsis over perspektiverne ved at få sin kommune indlemmet i en fremtidig storkommune under Århus’ eller Djurslands jurisdiktion.

Identitet
Volander, en 57-årig, forhenværende bankbestyrer, der, som han udtrykte det, efter en række déjà-vu-oplevelser en dag fik »bank nok«, stod i døråbningen, da jeg entrerede indkørslen foran hans parcelhus i Hornslet.
Han knappede en Coca-Cola Light op til mig, og vi satte os ved et spisebord i køkkenet, hvor jeg bad ham forklare sig. Samtalen forløb nogenlunde sådan her:
I korte træk handler det om frygten for at miste sin identitet og blive til en kedsommelig soveby. Der er flere fremtidsmuligheder på tale, og for Volander ligner særligt to af dem skrækscenarier:
*at Rosenholm (udtales med tryk på sidste stavelse) bliver lagt ind under giganten Århus Kommune.
*At Rosenholm bliver slået sammen med flere kommuner på Djursland, så der bliver tale om en slags Stordjursland.
For at forstå problematikken må man have et nødtørftigt kendskab til Rosenholm. Den lille, skovklædte kommune har cirka 10.000 indbyggere, og kun en tredjedel af den er placeret på selve Djursland. Den ligger i smørhullet mellem fem kommuner – Århus i syd, Hadsten i Vest, Rønde i øst, Midtdjursland i nordøst og Sønderhald. I en ikke al for fjern fremtid venter en kommunesammenlægning, det er blevet så moderne.
»Hvis Rosenholm blev en del af Århus, ville vi ingen ressourcer få fra Århus,« forklarede borgmesteren. »Vi ville stille og roligt blive udsultet.«
Hvis Rosenholm omvendt blev hægtet på Stordjursland-modellen, ville det nye centrum være Grenaa, der ligger 45 kilometer mod øst. Problemet er identitetsforskellen.
»De er meget mere turistede, end vi er her. Vi har 66 sommerhuse hos os. Ebeltoft har 7.500.« Volander lo højt og smagte på tallet: »7.500 sommerhuse! Vi er 5.500 indbyggere her. I Ebeltoft er de 6.500, men i sæsonen er de 80.000.«

Ingenmandsland
Hvis Rosenholm absolut skal lægges sammen med en anden kommune, ville Volander foretrække Rønde. »På alle leder og kanter ligner vi hinanden. Det tror jeg også, at befolkningen synes.«
»For det er jo ikke et spørgsmål om, hvad jeg eller andre borgmestre eller byrådsmedlemmer mener. I sidste instans er det borgerne, der skal pege på det,« sagde borgmesteren.
»Med mindre der sidder en eller anden mand i en sort kælder ovre på slotsholmen og slår nogle streger og siger, at ’sådan her skal det se ud’«.
– Sådan som man delte Afrika op i sin tid?
Lige nøjagtigt! Og det er et rædselsscenarie. Vi ser jo, at nogen siger: ’De kan lige så godt blive en del af Djursland eller Århus; de ligger jo dér i no mans land’.«
Volander var ellers lige blevet varm, da jeg sagde:
– Jeg havde håbet, at du ville gentage formuleringen, at ’Rønde ligger lige til højrebenet’. For jeg vil bruge den i overskriften.
»Jamen, det er rigtigt. Nu har jeg bevidst ikke brugt den slags udtryk. Min kone siger somme tider, at jeg skal lade være med det. Men jeg taler nok meget på en måde, som journalister godt kan lide«.
– Det er lige det...
»Derfor – og det er sgu ikke engang løgn! – hvis det er sådan, at vi er fire borgmestre, der bliver interviewet, så er det altid mig, der kommer til at stå forrest, fordi jeg bruger sådan nogle udtryk. Men Rønde ligger lige til højrebenet.«
Og så var den ellers i kassen.

*Oliver Stilling rejser rundt i sommerlandet, hvor han læser lokalaviser. Dette er den syvende arikel i serien

Serie
Skrækscenarierne
*»Der er ingen tvivl i (borgmester for Rosenholm Kommune) Richard Volanders (V) sind. Sammenlægning med Århus eller en ren Djurslandskommune bliver der ikke tale om – hvis det står til ham. Begge modeller kalder han for skrækscenarier. (...) ’Vi ville blive reduceret til en nordlig provins. Vi ville blive kedelige og anonyme, ligesom – undskyld jeg siger det – Løgten-Skødstrup er det (...)’ Men han har en favoritkommune, hvis sammenlægningen kommer: Rønde. ’Den ligger lige til højrebenet’. (...)«

Århus Stiftstidende,
søndag den 29. juni 2003

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her