Læsetid: 1 min.

SF vil indføre statslig kredit

Der er monopol på realkreditinstitut- markedet, og folk betaler ublu bidrag. Staten skal derfor oprette et realkreditinstitut, lyder det fra SF
24. juli 2003

Det er dyrt at købe bolig. Også for dyrt, ifølge SF.
Tager man som kommende boligejer et 20-årigt lån på 1,5 million i et almindeligt realkreditinstitut, kommer man til at betale 100.000 i administrationsbidrag ud over de normale renter og afdrag.
Det er helt ude af propor-tioner med de udgifter, der er forbundet med at administrere et lån. Derfor skal staten oprette et realkreditinstitut, der udelukkende skal benyttes til boliger, og som kun opkræver bidrag, der dækker de reelle administrationsomkostninger og risiko for tab.
Sådan lyder et forslag fra SF’s nye boligpolitiske udspil.
»Der er nærmest opstået monopol på realkreditmarkedet, og det betyder, at forbrugerne betaler langt mere, end rimeligt er. En udgift på 100.000 kr. for at realkredit-instituttet sender et girokort ud i kvartalet er jo helt i skoven,« siger SF’s boligordfører, Morten Homann.
Det statslige realkreditinstitut skal fungere på samme måde som andre realkredit-instituter, men blot balancere økonomisk.
»Staten skal hverken vinde eller tabe på projektet, og det skal ikke belaste statskassen. Men det vil give mere rimelige vilkår for boligkøbere,« siger Morten Homann.
Den socialdemokratiske erhversordfører, Jan Trøjborg, er enig i, at det er vigtigt at se den finansielle sektor efter i sømmene, men han mener ikke, at det er blandt realkreditinstitutterne, de store skurke skal findes.
»Vi burde i højere grad kigge på de blodige renter, bankerne opkræver for almindelige lån. Realkreditinstituterne er trods alt væsentligt billigere end bankerne,« siger Jan Trøjborg, der heller ikke er udelt begejstret for tanken om et statsligt realkreditinstittut.
»Selv om man har de bedste ambitioner, tvivler jeg på, at det på sigt vil være nogen god løsning. Jeg tror ikke, det vil være nogen udelt fordel for forbrugerne, og jeg er også meget skeptisk i forhold til, om politikerne kan holde fingrene for sig selv,« siger Jan Trøjborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her