Læsetid: 2 min.

Sild & Snaps

Der er ikke større forskel på udbuddet på de danske frokost-restauranter end der er på klassiske italienske restauranter. Menuen er fast. Det er derfor vi kommer der
25. juli 2003

Der er ikke større forskel på udbuddet på de danske frokost-restauranter
end der er på klassiske italienske restauranter. Menuen er fast. Det er derfor vi kommer der

Under Proppen
Jeg var skeptisk. Indrømmet. En nordmand havde skrevet en bog om 20 klassiske frokostrestauranter i København. Hvad ved nordmænd om gastronomi?
Jeg kom til at tænke på, at jeg for nogle år siden var inviteret til Norge for at holde et foredrag om EU’s landbrugspolitik for de nordiske landbrugsministre. Diskussionerne var såmænd spændende nok. Men så vi kom til gaven: En norsk kogebog med nationalretter.
Den forsvandt som hadegave ved et lotteri under julefrokosten i Ritt Bjerregaards kabinet i Bruxelles!

Tour de force
Men min skepsis blev gjort til skamme. Det er virkelig en flot flot bog , som den norske forfatter Øystein Rottem har skrevet. Øystein Rottem er en af Norges mest anerkendte litterater. Han har skrevet bøger om Sigurd Hoel og Knut Hamsun. Nu bor han i København. Hans beskrivelser fra de 20 københavnske frokostrestauranter er en sand gastronomisk kulturel tour de force gennem noget af det bedste og ypperste, der præsteres indenfor det danske frokostkøkken.
Der er ikke større forskel på udbuddet på de danske frokostrestauranter end der er på klassiske italienske restauranter. Menuen er fast. Der er derfor vi kommer der. Vi ved at der skal være antipasti og pasta på en rigtig italiensk restaurant. På en danske frokostrestaurant skal der være sild, rødspætttefilet, hønsesalat, ribbensteg med rødkål, kogt sprængt oksebryst med pickles og peberrod. Og endelig skal det være muligt at få gammel ost i forskellige varianter.
Dertil skal der selvfølgelig serveres koldt øl og forskellige snapse.

Deres egen fortælling
Det er svært at vælge mellem frokostrestauranterne. De har alle deres egen fortælling. Kortere eller længere. Jeg har kun selv besøgt ganske få af de 20, som er omtalt i bogen. Men jeg har ofte besøgt en af de frokostrestauranter, som er omtalt i bogen. Det er Slotskælderen – Hos Gitte Kik, som ligger i Fortunstræde i midten af København. I kapitlet om Gitte Kik citererer den norske forfatter fra en 50 år gammel bog.
Hvis man ikke får lyst til at besøge en af de mange frokostrestauranter i København, når man har læst denne bog så kan det udelukkende skyldes, at man er immun overfor rødspættefilet og sildegenet, som de allerfleste af os hver ønsker eller kan løbe fra.

*Øystein Rottem: Sild & Snaps. 20 klassiske frokostrestauranter i København. 272 sider, 120 farveillustrationer. Aschehoug, 299 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu