Læsetid: 2 min.

Små soldater med fuld musik

23. juli 2003

Spot
I disse krigstider er det værd at erindre sig, at der findes små soldater, der har musikken som afvæbnende våben, nemlig Tivoli-Garden, som ikke giver anledning til de store overskrifter. De er der bare, som de har været det siden 1909, hvor musikkorpset blev oprettet, for ikke at sige 1844, hvor uniformerede drenge stod vagt ved Tivoli. Det Tivoli, der i år fylder 160 år, så hvorfor ikke rette dagens spot mod garden?
»Vi marcherer i al slags vejr, tre dage om ugen, nemlig onsdag, lørdag og søndag og på de dage to gange pr. dag,« fortæller Sven Hansen, der er gardens chef. »Men når temperaturen er som i disse dage, smider vi bjørneskindhuerne og tager skrå- eller spidshuerne på.«
– Hvor mange gardister er der?
»102 plus en prins og en prinsesse. Lige nu holder musikkorpset ferie, og der er vel et halvt hundrede tilbage. Den styrke, der er tilbage, er de mindste, tambourkorpset, fløjtenister og fanevagt, samt marineartilleriet. I weekenden desuden en guldkaret, trukket af to ponyer, der er irske, og en kaptajn til hest, en letlandsk hest.« (Godt man ikke skal snakke med den, tilføjer Sven Hansen).
»Hestene lejer vi fra stutteriet Pegasus på Amager. Det er noget af det sværeste at være hest i Tivoli med de mange lyd- og lyspåvirkninger og børn, der løber på tværs, men det klarer de.
– Hvordan bliver man Tivoli-gardist?
»Man skal have gået to år i skole for at komme til optagelsesprøve ved Tivoli-Garden (hvert år i juni samt efter behov), og man kan blive, til man fylder 16. Safri Duo er udgået fra Tivoli-Garden. Det samme er bassisten Chris Minh Doky, ligesom skuespilleren, Nikolaj Lie Kaas har været med. Han var slagtøjsspiller og dirigent. For blot at nævne nogle...«
– Har I aldrig tænkt på at tage piger ind?
»Der er en lang tradition for, at det er en drengegarde, og det er bl.a. derfor, den efterspørges rundt om i verden. Der er jo så mange pigegarder, og jeg tror ikke, at de har planer om at tage drenge ind. Men for 10 år siden, ved 150-års jubilæet, overvejede vi faktisk at oprette en hestegarde med piger, men droppede det igen af forskellige årsager, bl.a. fordi det ville være meget dyrt.«
– Hvilke lande har Tivoli-Garden optrådt i?
»Rigtig mange, fra USA (flere gange) til Japan, og nok mere i Østen end i Amerika. I fjor var vi i Paris og for nylig i Polen. Snart skal vi til Göteborg, og på det hjemlige område besøger vi Odense. Men lige p.t. er der ikke så mange planer om at rejse i udlandet, hvad jeg egentlig ikke er så ked af med de trusler, der er fra sygdommen sars og terrorangreb. Jeg har lige hørt, at en bombe er blevet sprængt i Alicante i Spanien...«

*DR P2: Tivoli Gardens Musikkorps

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her