Læsetid: 2 min.

Smal folklore

10. juli 2003

Spot
dk4 er en anmelderdarling. P1 på tv er det blevet kaldt. Kanalen der giver sig tid, og ikke er bange for at tage emner op fra den dybe ende af bassinet. dk4 lefler ikke for nogen, er det blevet sagt. Hvis de skal bruge to timer på at diskutere religionsfrihed, så gør de det bare, uden at spørge målgrupper først. Alt sammen meget sympatisk og i dette hyperkapitaliseret mediebillede nærmest ædelt – hvis det virkeligt forholdte sig sådan.
I flere år kørte kanalen faktisk som en art P1 på tv, med udmærkede interviews af kulturpersonligheder, historikere og politiske tænkere. Kunstprogrammer, litteratur, etik og filosofi. Nuvel, det var en smule elitært, og sjældent havde man mere end en enkelt kameraindstilling til at retfærdiggøre, at man skulle se radio på tv. Men der blev ikke talt ned til nogen, og man gjorde sig ingen tanker om at konkurrere med de store kommercielle stationer. Men alt godt må som bekendt forgå.
I december 2001 blev Parken Sport og Entertainment (PSE) medejer af Euro Media ApS, der ejer dk4. PSE overtog 15 pct. af aktiekapitalen og fik forkøbsret på de resterende 85. Den daværende direktør for PSE, Flemming ’Don’ Østergaard, blev indsat som bestyrelsesformand, og han kom promte med en ny programerklæring for den lille kanal. Kanalen skulle ikke længere udelukkende hellige sig politik og kultur – det skulle være familiens kanal. Nu er der pr. definition næsten ikke noget i vejen med en familiekanal, og Don Ø lovede da også, at man ville beholde politik og kultur som satsområde. Man ville stadig give sig god tid til at fortælle historierne, og kanalen måtte gerne være en smule smal.

På mange måder har Flemming Østergaard holdt, hvad han lovede. De lange programmer er der stadigvæk, og de i stadig meget smalle – dog på en lidt anden måde. I dag sendes f.eks. første afsnit i serien Harmonikatræf i Jyderup. En serie i fire afsnit, der hver løber over en time. Herefter vises serien Messmann besøger en arbejdsplads i Danmark, programmet, der afslører, hvor fantastisk det går i den pågældende virksomhed, og hvor fine arbejdsforhold, de ansatte har. I dag er Jan-Erik Messmann (det var ham der i sin tid ødelagde folks huse på TV2) i Bon Bon Land. Senere vises tredje og sidste del i serien Squaredance, med Poul Erik Anderson (det var ham der udtaler World Cup med enkelt V). dk4 har også sit eget reality-show: Køreskolen. Et program, »der går nærmere ind på køreskoleundervisningen, som den tager sig ud i dag,« som det hedder i programoversigten. Det kalder jeg smalle programmer.
Retfærdigvis skal det siges, at agurketiden jo også rammer de mindre kanaler. Og da hovedparten af dk4’s sendeflade (og berretigelse) er livetransmissionen fra folketingsdebatten kan agurketiden godt være slem.

*dk4: 7:00: Harmonikatræf i Jyderup (1:4), dk4: 8:00: Messmann besøger Bon Bon Land, dk4: 14:00: Køreskolen (3:7), dk4: 18:50: Squaredance (3:3)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her