Læsetid: 3 min.

Ikke mine tanker

The Matrix Reloaded og Jean Baudrillard: Når en filosof ser sine værker i dramatisk filmsprog
4. juli 2003

Filmdebat
Denne film er blevet udlagt som sandheden. Som den film der afslører vores virkelighed som illusion og vores illusioner som virkelige. Og så er det ikke engang en, men nu to film: The Matrix fra 1999 og The Matrix Reloaded fra 2003. Den stadigt polemiserende britiske historiker Timothy Garton Ash har således efter Irakkrigen foreslået:
»Måske lever vi, når det kommer til stykket, alle i The Matrix. Hvor vi end vender os hen, ser vi en politik, der bygger på en iscenesat virkelighed ligesom i kultfilmen.«
Den franske filosof Jean-Pierre Zarader har udtalt, at »det man genopdager i The Matrix; det er selve dybden i Kants filosofi.« Da The Matrix Reloaded fik premiere i Paris, var der arrangeret rundbordssamtale mellem berømte filosoffer i Centre Pompidou. Men den filosof der har betydet mest for både den første og den anden film om livet i det computerskabte univers der bliver kaldt The Matrix, var ikke til stede: Jean
Baudrillard.
Neo er helten i filmene: Det er ham der fører an i kampen for det virkelige liv og mod den konstruerede verden, som ligner vores virkelighed så meget, at i hvert fald Timothy Garton Ash har svært ved at se forskel. Neo gemmer i The Matrix sin software i en bog og det er ikke nogen tilfældig bog: det er Jean Baudrillards bog Simulacrer og simulation fra 1981.
Jean Baudrillard blev berømt som filosoffen, der mente at Golfkrigen ikke havde fundet sted og som filosoffen der inddelte historien i fire perioder som han kaldte simulacrer. Bevægelsen i Baudrillards historie går fra gengivelse af en en mand på et originalt maleri til massefremstilling af det samme maleri og til en fase karakteriseret ved, at der ikke findes nogen original bag kopierne. Den symbolske realitet kan ikke reduceres til kopi af en sand virkelighed omme bagved. Det giver derfor ifølge Baudrillard ikke længere gyldig mening at kalde den ene verden for uvirkelig og den anden for virkelig.
Det blev udlagt som en særdeles postmoderne iagttagelse og The Matrix blev derfor regnet for en særdeles postmoderne film. Brødrene Wachowski som har instrueret filmene, henvendte sig til Baudrillard inden de gik i gang med The Matrix Reloaded. I det franske magasin Le Nouvel Observateur griner Baudrillard af forslaget. Og forklarer hvorfor han svarede nej:
»Disse folk tror, hypotesen om det virtuelle er et faktum, og så gør de den til stort og synligt fantasme.«

Den rigtige illusion
De to filmkunstnere tror, at Baudrillards pointe var, at det, der ligner virkeligheden, bare er en symbolsk orden, og at man derfor kan nå frem til virkeligheden på den anden side. The Matrix bliver en kamp for at finde den sande virkelighed: Mennesket mod maskinen. Baudrillard pointerer i Le Nouvel Observateur, at han gerne ville afsløre at den kamp og den modsætning var blevet illusorisk. Men ifølge Baudrillard hopper de Wachowskibrødrene med på præcis de præmisser, han ville udstille som illusoriske:
»Det, der mest af alt er irriterende ved de to film, er, at de forveksler tanken om simulation og simulacrer med det klassiske spørgsmål om illusion, som man finder allerede hos Platon. Det er virkelig en misforståelse. Alle store kulturer har stillet sig problemet om illusion over for virkelighed og har løst det gennem kunst og symbolsprog. Det vi i vores samtid har opfundet, det er en simuleret virkelighed, et virtuelt univers hvor alt det negative og farlige er uddrevet.«
The Matrix Reloaded fremstiller menneskets kamp mod den digitale simulation som en humanistisk kamp mod den fremmedgørende teknologi. Men Baudrillard bemærker, at filmen selv betjener sig af den teknologi, den vil bekæmpe. Filmen præsenterer filmindustriens avantgardistiske repertoire af lyd og lys og animation. Den reklamerer for sin fjendes glamourøse forførelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu