Læsetid: 2 min.

Tegning truer Bush

Bladtegner forsvarer præsident George W. Bush, men opsøges af Secret Service
26. juli 2003

Satire
Der bliver passet godt på præsident Bush. Det måtte en amerikansk bladtegner i mandags sande, da Secret Service, der er det korps, der står for præsidentens beskyttelse, prøvede at få en samtale med ham dagen efter hans avis havde bragt en tegning, hvor Bush var afbilledet.
En amerikansk embedsmand bekræfter overfor avisen Los Angeles Times, at en karikaturtegning af bladets tegner Michael Ramirez opfattes som en mulig trussel.
Tegningen, der blev trykt på bladets lederside, bygger på en berygtet filmoptagelse fra Vietnam-krigen, hvor den sydvietnamesiske general Nguyen Ngoc Loan summarisk henretter en tilfangetaget vietcong-soldat for åben skærm. Det var en voldsomt chokerende optagelse, som var med til at rejse folkestemningen mod USA’s krig i Vietnam.
På Ramirez version ser man en grum mand med rygmærket ’Politics’ sigte med en revolver på en person, der ligner Bush med påskriften ’W’ på brystlommen. Præsidenten er altså i offerets rolle.

Et forsvar for Bush
Michael Ramirez er derfor dybt overrasket over at være kommet
i Secrets Services søgelys. Han siger, at tegningen blot skulle vise det politiske mord, der efter hans opfattelse er i gang mod Bush, efter det har vist sig, at han i sin årlige tale om nationens tilstand talte usandt om Saddams køb af uran i Afrika.
Michael Ramirez finder det uretfærdigt, at George Bush på grund af ’de 16 ord’ om uran angribes af politikere og ville derfor forsvare præsidenten med sin tegning.
Denne loyale intention var imidlertid spildt på de vagtsomme folk i præsident Bush’ ihærdige Secret Service, der sendte en mand op på redaktionen dagen efter tegningen havde været bragt og ville tale med tegneren. Det fik han dog ikke lov til.
I en samtale med bladets jurist oplyste en anden Secret Service-mand, at det er standardprocedure, at tjenesten stiller spørgsmål, når der er nogen, der offentliggør materiale, som kan opfattes som en trussel mod præsidenten. (Los Angeles Times, 22. juli).
»Vi er opmærksomme på tegningen og er ved at finde ud af, hvad vi skal foretage os«, siger Secret Service-talsmanden John Gill til avisen.

Ironisk
Michael Ramirez oplyser til Information, at det ville være ironisk om han, der ellers sympatiserer med meget af regeringens politik, skulle ende på regeringens fjendeliste.
»Det viser blot, at der er folk i regeringen, som har en dårlig dømmekraft og som mangler evnen til at fortolke situationer og tegneserier«, siger Ramirez.
På spørgsmålet om affæren vil påvirke hans fremtidige arbejde, svarer Michael Ramirez, at oplevelsen blot betyder en udvidelse af hans erfaring og viden. Han vil stadig lade sager og ikke personer være det centrale i sine karikaturer.
Og han har ikke tænkt sig at tage hævn over Secret Service:
»Jeg mener ikke, det vil være passende at følge deres overreaktion op med min egen overreaktion«, slutter Ramirez.

*Flere af Ramirez tegninger kan ses her: http://www.latimes.com/news
/opinion/commentary/la-include-ramirez.ssipage

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu