Læsetid: 3 min.

USA rykker ind i Afrika

Præsident Bush håber at styrke USA’s militære samarbejde med afrikanske lande, der er villige til at imødegå terrortruslen. Planen er del af en drastisk strukturomlægning af USA’s hær
10. juli 2003

BOSTON – Et styrket militært samarbejde mellem USA og Afrika syd for Sahara står højt på George W. Bushs dagorder under præsidentens rundrejse i Afrika i disse dage.
Motivet er indlysende. I et bælte der strækker sig fra de vestafrikanske lande ved Guinea-bugten gennem Sahara-ørkenen til de østafrikanske lande ved det Indiske Ocean, lever en muslimsk befolkning, hvor terrornetværk som al-Qaeda muligvis kunne boltre sig som en fisk i vandet. Ikke mindst fordi dette bælte af lande hører til de fattigste og mest politisk ustabile i verden.
»Jeg er stærkt bekymret over store ukontrollerede territorier i Afrika, der kunne tjene som smeltedigler for verdens undertrykte og udklække terrorister og kriminelle. Der er folk, der bliver rekrutteret i dette øjeblik til at rejse sig mod den udviklede verden og demokratierne,« sagde general James Jones, den øverstkommanderende for USA’s styrker i Europa under en senatshøring i april.
I det amerikanske forsvarsministerium taler man om »en ustabilitetens bue«. Den starter i Sydamerikas Andesbjerge, løber gennem den caraibiske økæde, tværs over Nordafrikas Maghreb-region, inklusive det muslimske bælte i Sahara, videre til Mellemøsten og den Persiske Golf, op til Kaukasusbjergene og ind i Centralasien for at ende i Sydøstasiens Indonesien og Filippinerne. Det er i denne ’bue’, at USA ønsker at være mere militært engageret i fremtiden.
Opgaven er kolossal og kræver en drastisk omlægning af det amerikanske forsvar. Under Den Kolde Krig opretholdt USA store stående styrker i Europa og Østasien.
»Men nu er trusselbilledet ændret. Vi skal ikke længere flytte divisioner på tværs af vidtstrakte områder og eliminere fjenden på en lineær måde. Nej, vi skal vende tilbage til en krigsførelse baseret på manøvrering,« siger hæroberst Douglas Mcgregor, rådgiver for forsvarsminister Donald Rumsfeld, til Information.
I luften og til søs kan ingen gøre den amerikansk militærmagt rangen stridig. Noget andet gælder på landjorden, hvor de 10 hærdivisioner stadig er underlagt koldkrigens opfattelse af, at fjenden bliver en rivaliserende stormagt. Her er det forsvarsminister Donald Rumsfelds og hans rådgiveres idé at opløse divisioner og erstatte dem med kampgrupper på størrelse med en brigade – 5.000 mand. Disse brigader skal ligesom marinekorpsets tre divisioner gøres yderst mobile og kunne udkæmpe små krige på egen hånd overalt i ’buens’ brændpunkter.
»Nogle steder er det ikke tilstrækkeligt at håndtere terrortruslen med effektivt politiarbejde. For at tilintetgøre en træningslejr i f.eks. Indonesien eller Centralasien kan vi blive nødt til at rykke ind med specialstyrker bakket op af en kampgruppe udstyret med tungt udstyr og skyts. Nogle terrorister vil flygte. Herefter bliver det mere et politianliggende end en militær opgave,« mener oberst Macgregor, der underviser på National Defense University i Washington.
Omlægningen af de amerikanske hærdivisioner vil medføre en ændring af basestrukturen. Flere soldater skal bo i USA, hvorfra de enten i fly eller i hurtigtsejlende katamaraner vil kunne nå brændpunkterne. En del permanente baser i Europa (i Tyskland, Italien og Spanien) og i Østasien (i Sydkorea og Japan) bevares. Men nogle af resourcerne skal bruges til at bygge nye og mindre baser i Østeuropa og Centralasien. Baser i sheikdømmerne Bahrain, Oman og Qatar beholdes.

M

FAKTA
USA’s militære indmarch i Afrika
*USA har haft en base med 1.200 mand i Djibouti siden 2002.
*Herudover håber Pentagon at indgå aftaler om adgang til og brug af baser i Algeriet og Mali.
*Der forhandles ydermere med Marokko og Tunesien om at styrke det militære samarbejde.
*Hærenheder i Mauritanien, Mali, Niger og Tchad vil blive trænet af USA og blive udstyret med radioer og pick-up-trucks.
*USA har allerede indgået aftaler om at kunne lande og tanke op på flyvebaser i Ghana, Senegal, Gabon, Namibia, Uganda og Zambia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her