Læsetid: 2 min.

Vreden, Gudinde, besyng

Jack Nicholson og Adam Sandler er det usandsynlige par i den ujævne komedie ’Anger Management’, der dog byder på flere gyldne øjeblikke
31. juli 2003

Ny film
Der er en urkomisk scene midtvejs i Peter Segals Anger Management, hvor Adam Sandler og Jack Nicholson sidder i en bil på Brooklyn Bridge og blokerer trafikken, mens de synger duet på »I Feel Pretty« fra Sound of Music.
Sandler leverer falsetten med tysk accent, først tøvende og genert, men siden entusiastisk og højt, og i baggrunden crooner Nicholson velbehageligt med.
Det er et gyldent øjeblik, hvor filmen løfter sig over gennemsnittet af amerikanske komedier, og de øjeblikke er der heldigvis flere af. Som f.eks. da Sandler, der spiller den konfliktsky Dave Buznik, og hans vredesterapeut, dr. Buddy Rydell (Nicholson), opsøger en af Daves plageånder fra skoletiden, som nu er blevet buddhistisk munk og bor i et kloster.
Ved fælles hjælp lykkes det den mildest talt besynderlige dr. Rydell og Dave, der ellers er et ganske fredsommeligt menneske, at få provokeret munken godt og grundigt, og mødet ender i et gigantisk slagsmål. Det er vældig morsomt, ikke mindst fordi Nicholsons uhæmmede buldrebasse og Sandlers forkrampede stakkel står godt til hinanden.

Enkelte gnister
Desværre er disse skægge stunder ikke nok til at gøre en fuldendt film. Der er for lidt styr på historien, som synes at rumme to enslydende, men væsensforskellige film: En indfølt og dramatisk skildring af et ulykkeligt menneske, der skal lære at sige fra. Og en regulær slapstick-komedie om et fjols, der skal lære at sige fra.
Filmen begynder også lidt sløvt og ikke videre opfindsomt, men da først Rydell flytter ind hos Dave som et led i den vredesterapi, han er blevet idømt efter en uheldig episode i en flyvemaskine, har Anger Management nogle af sine bedste stunder.
Nicholsons Rydell opfører sig vanvittigt, og Sandler – der plejer at give den hele armen – dæmper sig ned og præsterer en fin indestængt mand på randen af sammenbrud.
Det umage pars samspil slår faktisk enkelte gnister, og Marisa Tomei er dejlig som Daves søde kæreste, men de hysteriske scener med Rydells øvrige, noget aparte patienter, som blandt andre spilles af John Turturro og Luiz Guzman, fører ingen vegne og er set sjovere før.
Og hold så øje med Woody Harrelson i en noget speciel rolle, en sjov Harry Dean Stanton og tennisspilleren John McEnroe, der som bekendt også havde problemer med temperamentet.

*Anger Management. Instruktion: Peter Segal. Manuskript: David Dorfman. Amerikansk (Palads, CinemaxX og Empire i København og temmelig mange biografer i resten af landet). Premiere fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her