Læsetid: 2 min.

Om 100 år får Nordpolen isfri sommer

Isen i de nordlige have svinder ind og det må hænge sammen med drivhuseffekten, konkluderer forskere
15. august 2003

Isbjørnene går svære tider i møde. Isen forsvinder nemlig fra området omkring Nordpolen i foruroligende hast. Sidste sommer var der næsten en million kvadratkilometer mindre is end der var i 1978.
Om 100 år vil næsten al isen i havene på den nordlige halvkugle smelte hver sommer, hvis ikke menneskers udslip af CO2 og andre drivhusgasser bliver bremset.
Det siger den norske professor Ola Johannessen. Han er hovedforfatter til en videnskabelig rapport om isdækket og klimaets forandring, som netop er offentliggjort.
Opvarmningen i det arktiske område i 1920’erne og 1930’erne havde naturlige årsager, men opvarmningen i de sidste to årtier må hænge sammen med den menneskeskabte klimaforandring, siger holdet af forskere fra Norge, Tyskland, USA, England og Rusland.

Uoverskuelige følger
Når isen smelter kan det få uoverskuelige konsekvenser, skriver de: Havstrømme og nedbør bliver forandret, Golfstrømmen svækkes, dyrelivet i havet bliver reduceret. På den anden side kan det store åbne ishav opsuge mere CO2, sejlruten mellem Europa og Asien nord om Sibirien bliver åben, trawlerne får mere vand at fiske i og offshore-industrien kan bore efter mere olie, siger Ola Johannessen.
Mange tror også, at vandstanden stiger, når isen smelter. Men det gælder kun for gletchere og indlandsis.
Hvis det smeltede vand får Golfstrømmen til at standse eller ændre retning, bliver vejret i Danmark med et slag meget koldere i stedet for varmere.
Forskerne, især de russiske, har skaffet bedre data om temperaturerne på den nordligste del af Jorden. De har også indsamlet og bearbejdet de tilgængelige målinger af isens udbredelse sommer og vinter og af dens tykkelse.
Deres data er bearbejdet ved hjælp af to anerkendte computermodeller, nemlig det britiske Hadley-centers og Max Planck Instituts.
Der er almindelig enighed blandt verdens klimaforskere om, at den globale opvarmning virker stærkere jo højere man kommer mod nord. I selve området omkring Nordpolen er den mere end dobbelt så stærk som det globale gennemsnit.
Ud fra satellitbilleder kan forskerne konkludere, at isdækket i september 2002 var det mindste, man har set. Der er pålidelige observationer tilbage til 1978 og de viser klart, at isdækket bliver mindre og mindre år for år.
Mere usikkerhed er der om isens tykkelse, men også her har forskerne fundet bedre dokumentation for, at isen er skrumpet i de sidste to årtier.
I debatten om klimaets forandring har kritikerne anført, at der også var en periode med opvarmning i Arktis i 1920’erne og 1930’erne. Forskerholdet kan imidlertid dokumentere, at mønsteret den gang ikke var det samme som mønsteret i de seneste tyve år. Isen smeltede heller ikke nær så meget.
Forskerne viser, at opvarmningen i 20’erne og 30’erne hænger sammen med ændringer i de skiftende højtryk og lavtryk over Nordatlanten som vi danskere kender så godt fra vejrudsigten. Men de kan ikke forklare den igangværende nedsmeltning.

*Arctic climate change – observed and modelled temperature and sea ice variability, Nansen Environmental and Romote Sensing Center, Bergen, Norway.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her