Læsetid: 2 min.

700 institutioner kan komme i klemme i boligsalg

Hvem skal eje børneinstitutionerne, når lejlighederne i det sociale byggeri deles op i ejerlejligheder, spørger Realkreditrådet
26. august 2003

Knap 700 børneinstitutioner risikerer at komme økonomisk i klemme, hvis regeringens planer om salg af det almene byggeri bliver gennemført.
Det vil nemlig betyde, at alle lejemål skal opdeles i ejerlejligheder eller selvstændige matrikler, uanset om de sælges eller ej. For knap 700 børneinstitutioner i 479 boligafdelinger vil det betyde, at de skal udskilles som en selvstændig ejendom. Men hvem skal eje dem, spørger Realkreditrådet.
Hvis ikke kommunerne overtager institutionerne, forudser Realkreditrådet en betydelig forøgelse af risikoen ved de realkreditlån, som er ydet til de pågældende boligafdelinger. Bliver salget af de almene boliger oven i købet en succes, kan børneinstitutionerne i yderste konsekvens ende med at være nogle af de sidste lejemål i boligafdelingerne. Så vil der ikke være en solid masse af lejeboliger i den enkelte boligafdeling til i fællesskab at dække et underskud i institutionen, f.eks. hvis børnetallet falder, eller kommunen opsiger driftsaftalen.
»Hvis værdien af ejendommen, som jo er pant for det ydede lån, bliver mindre, fordi der frasælges lejligheder, må det forventes, at realkreditinstitutterne forlanger en større del af deres lån indfriet, allerede når de første lejligheder skal sælges,« siger kontorchef i Realkreditrådet Gunna Kunckel.

Ingen utryghed her
Kontorchef Eske Groes fra Kommunernes Landsforening afviser generelt, at kommunerne skulle have råd til at købe institutionerne som ejerlejligheder.
»Kommunerne har ganske enkelt ikke råd, så salg er ikke en løsning. Det må afløftes på en eller anden måde, så de øvrige lejere ikke kommer i klemme,« siger han. »I regeringens model påtager sælger, som altså er de enkelte boligafdelinger, selv det fulde ansvar for salget, også ved et eventuelt tab. Det er helt urealistisk og må laves om.«
Ifølge direktøren for Boligselskabernes Landsforening, Gert Nielsen, har Realkreditrådet helt ret.
»Det bliver et problem med belåningen i de pågældende boligafdelinger,« siger han.
Gunna Kunckel tør ikke spå om det i givet fald vil påvirke markedsprisen for lejlighederne op eller ned.
»Det må afhænge af en individuel vurdering af den enkelte boligafdeling. Men vores udgangspunkt er, at realkreditinstitutterne vil agere på almindelige markedsvilkår. Og i sidste ende må der som udgangspunkt enten stilles en ny garanti, eller også må lånet indfries, hvis institutionen er boligafdelingens eneste ejendom,« siger hun.
Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) ønsker ikke at kommentere spørgsmålet, før regeringen fremsætter det ventede lovforslag om salg af de almene boliger.
»Den problematik skal selvfølgelig løses. Det skal vi have nogle vurderinger af, så der ikke er nogen usikkerhed om, hvordan tingene stiller sig,« siger fungerende boligpolitisk ordfører Rikke Hvilshøj (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her