Læsetid: 3 min.

Al-Qaeda spøger i Jakarta

Islamisk gruppe med forbindelser til Osama bin Ladens terrornetværk formodentlig bag Jakarta-bombe, mener terroreksperter
6. august 2003

KUALA LUMPUR – Den dødbringende bilbombe, der tirsdag dræbte mindst 15 og sårede over 150 mennesker i den indonesiske hovedsstaf Jakarta, har kendetegn, der alle tyder på, at den islamiske gruppe Jemaah Islamiyah, stod bag.
Det siger en række analytikere til AFP.
De advarer samtidig om, at gruppen, som har bånd til det internationale al-Qaeda-terrornetværk, er intakt, hævngerrig og i stand til at slå til andre steder i Sydøstasien.
De indonesiske myndigheder tøver umiddelbart med at give Jemaah Islamiyah skylden for bombesprængningen, som var rettet mod luksushottellet Mariott, men terroreksperter er ikke i tvivl.
Jemaah Islamiyah menes at stå bag bomberne på den indonesiske ferieø Bali i oktober i fjor, der kostede over 200 mennesker livet, heriblandt tre danskere. Analytikere mener, at Jakarta-bomben var en hævn for retsforfølgelsen af de militante muslimer, som beskyldes for angrebet på Bali.
Timingen er det mest slående, siger terroreksperten Rohan Gunaratna fra Instituttet for Forsvarsmæssige og Strategiske Studier i Singapore. Årsagen er, at attentatet skete blot to dage før den første domfældelse i Bali-sagen, og samtidig med, at retssagen mod den formodede Jemaah Islamiyah-leder, Abu Bakar Bashir, genåbner i Jakarta.
»Bali-retssagen er på vej ind i en meget kritisk fase. Islamiske grupper er meget vrede over rettergangen mod disse mennesker, og dette er tydeligvis deres måde at udtrykke denne vrede. De vil vise deres magt. De vil gøre gengæld. Bomben bærer Jemaah Islamiyahs kendetegn«

Forventet reaktion
Rohan Gunaratna har skrevet en del om Osama bin Ladens al-Qaeda-organisation, og siger, at anslaget viser, at Jemaah Islamiyah er »temmelig intakt i Indonesien« og »en trussel mod regionen.«
»Jemaah Islamiyah vil slå til, hver eneste gang, der er en mulighed. De vil slå til mod andre lande, hvis politi og efterretningsvæsen i disse lande er passive,« siger han og peger på, at JI’s øverste leder, den mest eftersøgte mand i Sydøstasien, Hambali, født Riduan Isamuddin, menes tillige at være et højsstående medlem af Al-Qaeda.
Hanbali er fortsat en nøgleperson i forbindelse med den regionale terrorisme. Som øverste leder af JI kan han overdrage den operationelle kommando til forskellige personer, men han er stadig manden, som kontrollerer Jemaah Islamiyah. Gunaratna mener, at det endnu er for tidligt at fastslå, om det flygtede JI-medlem Fathur Rahman al-Ghozi, der undslap fra et fængsel i Manila i sidste måned, havde noget at gøre med angrebet i Jakarta, men »det har absolut givet Jemaah Islamiyah større slagkraft, at Fathur er flygtet,« siger Gunaratna.
Clive Williams, der er leder af terrorismestudierne ved Det Australske Nationale Universitet, siger, at angrebet på Mariott-hotellet, der ligger lige ved siden af den danske ambasade, ikke var uventet.
»Jeg havde regnet med, at der ville være en reaktion på Bali-retssagerne, og det viser blot, at analysen om, at Jemaah Islamiyah har betydeligt større slagkraft end de hidtil anholdte, er korrekt,« siger han. »Det her er et varsel om, at yderligere angreb er sandsynlige. Jeg tror, at JI er i stand til at slå til andre steder i regionen« siger han og peger på Thailand, Filippinerne, Malaysia og måske Singapore som oplagte mål.

Langtrækkende følger
Der var flest australske turister blandt ofrene for Bali-attentatet, men ifølge Clive Williams er det usandsynligt, at Jemaah Islamiyah, hvis mål er at etablere en regional islamisk stat, formår at angribe uden for Sydøstasien.
Angrebet i Jakarta har kostet adskillige døde og sårede, men de politiske og økonomiske følger vil forgifte Sydøstasien længe efter, at lyden af eksplosionen er døet hen.
Bali-bomberne, som blev fulgt af den dødbringende lungesygdom sars, var ødelæggende for den afgørende regionale turistindustri.
Angrebet i Jakarta vil formentlig blot gøre det endnu sværere for denne industri at komme til hægterne igen.

FAKTA
Jemaah Islamiah
*Jemaah Islamiah er en militant islamisk bevægelse med hovedkvarter i Java City, hvor bevægelsen har grundlagt en islamisk skole.
Bevægelsens åndelige leder er den 64-årige Abu Bakar Bashir og Abdullah Sunghar, der i 80’erne rejste til Afghanistan for at deltege i kampen mod den sovjetiske besættelse.
Her menes gruppen at have indledt et samarbejde med Osama bin Ladens Al-Qaeda netværk.
*Jemaah Islamiahs mål er at omdanne Indonesien, Philippinerne, Brunei, Singapore, Malaysia og det sydlige Thailand til een sammenhængende islamisk republik.
I den sammenhæng menes gruppen at være ansvarlig for en lang række bombeattentater i og uden for Indonesien. aa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her