Læsetid: 2 min.

Algeriets frie presse på standby

Det algeriske styre forhindrer via de statsejede trykkerier de mest kritiske dagblade i at blive trykt
25. august 2003

For syvende dag i træk måtte algerierne i går undvære flere af de største uafhængige aviser. For godt en uge siden lod styret de ansvarlige for de statsejede trykkerier fremsætte et krav om, at syv aviser inden for 48 timer betalte deres gæld til trykkerierne. Ellers ville de blive suspenderet. Kun én avis var umiddelbart i stand til at betale. Siden har yderligere to fulgt trop. Fire uafhængige aviser var i går stadig fraværende fra kioskerne.
Den pludselige beslutning om at inddrive avisernes gæld med kort varsel kommer fra højeste sted og sker i strid med kontrakterne indgået med trykkerierne. Des-uden rammer beslutningen en række af de allermest regeringskritiske aviser.
Frankrigs præsident Chi-rac opfordrede i sidste uge til, at man finder en løsning, der »respekterer pressefriheden« i Algeriet. Generalsekretæren i presseorganisa-
tionen Reporters Sans Frontières hæfter sig ved, at beslutningen indtræffer umiddelbart efter en serie kritiske artikler. I Algeriet har der været en række demonstra-tioner, ligesom flere politikere har taget afstand fra styrets fremgangsmåde.

Avisdirektør fængslet
Konflikten kulminerede indtil videre, da politiet lørdag i Algiers lufthavn tilbageholdt direktøren for avisen Le Matin, Mohamed Benchicou, der vendte hjem fra et kortere ophold i Frankrig.
Til konkurrenten Liberté forklarede han, at politifolkene handlede på direkte ordre fra indenrigsminister Zerhouni. Han er overbevist om, at politifolkene havde håbet at finde ulovligt indsmuglet udenlansk valuta, som skulle bruges til at betale regningerne. For Le Matins chefredaktør, Youcef Rezzoug, vækker den sidste uges forløb minder om 70’ernes diktaturstat, før pressefriheden formelt blev indført, hvor trykkerierne blev benyttet aktivt af styret, dengang dog som decideret censurorgan.
»De beløb, vi bliver afkrævet, er fiktive, og der er tale om regninger, som ikke er forfaldne endnu. Og så er det påfaldende, at kravene rammer aviser, der har skrevet kritiske artikler om svindel begået af præsident Bouteflika og hans brødre,« siger han til Information.
Selv om avisen ikke anerkender gælden, har den tænkt sig at betale så hurtigt som muligt. Det altafgørende er at få avisen i kiosken igen. Rezzoug håber, at det kan ske allerede fra i dag.
»Tidligere betalte vi med vores blod. I det lys betyder penge ikke så meget,« siger han. Senere vil Le Matin dog gå videre med retssager. Det har Le Soir d’Algérie allerede gjort. Både El Khabar og Liberté har i mellemtiden betalt deres gæld og udkommer igen. I torsdags valgte Liberté i solidaritet at stille to sider til rådighed for journalisterne fra Le Matin og Le Soir d’Algérie, der stadig er suspenderet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her