Læsetid: 3 min.

Betændelse i dansk medaljedrøm

En håndskade har forringet Joachim B. Olsens chancer for medalje ved VM i atletik i Paris. derimod kan Wilson Kipketer nå til tops, hvis han finder topformen
21. august 2003

Atletik
Mens en håndskade har dæmpet medaljeforventningerne hos den danske EM-sølvvinderen i kuglestød fra 2002, Joachim B. Olsen, er der gode chancer for, at Wilson Kipketer kan løfte armene, hvis han rammer dagsformen ved VM i atletik, som begynder i morgen i Paris.
Joachim B. Olsens kraft er større end nogensinde, men det ekstra svirp, der skal sende kuglen de sidste meter, er hæmmet af et betændt håndled. Men skulle kuglestøderen Joachim B. Olsens VM-ambitioner alligevel materialisere sig i metal om halsen, vil smilet på læberne let kunne måle sig med de brede overarme
Et er drøm, noget andet er virkelighed. Det kræver nemlig noget nær et mirakel-vip med hånden, hvis Olsen skal forlade Stade de France i Paris-forstaden Saint-Denis med en blank VM-medalje i sportstasken. Joachim B. Olsens håndskade, der forpurrede hans chance for at blande sig i topstriden ved indendørsVM i marts, har på ny ødelagt hans forberedelser op til et VM.
»Det er drøn-ærgerligt. Op til det her VM kan jeg igen sige, at jeg er stærkere end nogensinde. Godt nok regner jeg med at gå i finalen. Men det er latterligt at tro, jeg vinder medalje, for jeg har slet ikke forberedt stødtræningen på grund af min skade,« siger Joachim B. Olsen.
Den danske kuglestøder, der endte som nr. otte ved sidste VM, blev opereret umiddelbart efter mesterskaberne for at få fjernet irriteret væv. Effekten er imidlertid udeblevet. Nu har skaden udviklet sig til en kronisk betændelse i håndledet. Olsen kan derfor stadig ikke støde igennem, uden at han føler stikkende smerter i håndledet, når den 7,26 kg tunge kugle sendes i omløb på atletikbanen.

Kun stødt syv gange
»Jeg har stort set ikke stødt i år på grund af skaden. I modsætning til mine konkurrenter, der kaster to til tre gange om ugen, har jeg kun rørt kuglen syv gange i år, og derfor er de klart bedre forberedt,« siger Joachim B. Olsen, der regner spanieren Manuel Martinez, som både vandt EM 2002 og VM indendørs i år, briten Carl Myerscough samt amerikanerne John Godina og Kevin Toth som favoritter til at vinde verdensmesterskabet.
Hvis Joachim B. Olsens håndskade på forhånd har skyllet den danske kuglestøders VM-forhåbninger et godt stykke ud i Seinen, ser danskeren dog mere optimistisk på fremtiden. Også selv om endnu et kirurgisk indgreb kan blive den eneste permanente løsning for at fjerne smerterne.
»Efter VM skal jeg undersøges af en håndkirurg. Jeg har det naturligvis skidt med en ny operation, men mest fordi det vil gå ud over træningen. Efter operationen vil der gå flere uger, før jeg kan træne igen, og det er så ubelejligt. Men det tager jeg stilling til efter VM,« siger Joachim B. Olsen.
Skaden er ikke blot et problem i forhold til træningen, men den lægger også en dæmper på hans ambitioner om at forblive i den absolutte verdenselite.
»Det er klart, det er noget, der trykker mig. Men jeg må sætte mine kriterier for succes i forhold til min skade lige nu og her,« siger han åbenhjertigt.

Kipketer på medaljejagt
Med Joachim B. Olsen i en klar underdog-rolle knytter de danske VM-forhåbninger sig i stigende grad til 800 m-løberen Wilson Kipketer.
Dansk-kenyaneren har vundet seks VM-medaljer, siden han blev verdensmester for første gang i 1995.
Så sent som ved indendørs-VM i Birmingham vandt han sølv på sin favoritdistance og understregede dermed sit sædvanen tro varme kandidatur til sommerens udendørs-VM.
Imidlertid tyder de seneste resultater på, at den løbende legende også kan få svært ved at stryge helt til tops.
Selv om Kipketers langvarige malariasygdom er en saga blot, synes han langt fra den topform, der i 1997 skaffede ham verdensrekorden. Det stod ikke mindst klart ved Weltklasse i Zürich i sidste uge, da han endte på en tredjeplads. Offer for sit eget våben. Spurten. Med mælkesyren stående lårhøjt.
Skal Wilson spænde Triumfbuen ved dette VM og vinde sin syvende VM-medalje, kræver det flere kubik i fodsålerne, når finalen skydes i gang næste søndag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu