Læsetid: 2 min.

Borgmester i skabet

Bølgerne går højt i Hamborg. Én borgmester blev fyret og to andre udråbt som homoseksuelle
27. august 2003

BERLIN – Det hører til sjældenhederne, at to politikere bliver udråbt som bøsser for åben tv-skærm. Men det var lige, hvad der skete i Hamborg – og siden har en bølge af forargelse skyllet gennem det ganske land.
Forargelsen retter sig mod udråberen, indenrigsborgmester Ronald Barnabas Schill, der på et pressemøde i sidste uge vidste at berette, at hans chef, den konservative overborgmester Ole von Beust havde gjort sin elsker, Roger Kusch, til justitsborgmester. (Hamborg er rent administrativt en delstat med egen regering, deraf de aparte borgmestertitler).
Schill er leder af Schill-Partei, som han grundlagde i protest mod de socialdemokratiske samtalepædagoger, der havde regeret millionbyen siden Krigen. Schill ville bekæmpe kriminaliteten, og 19,4 procent af vælgerne gav ham lov ved lokalvalget i 2001. Ved hjælp af Schill og det liberale FDP kunne Ole von Beust fortrænge socialdemokraterne fra magten.
Samarbejdet mellem partierne forløb til tider stormfuldt – især blandt nybegynderne hos Schill bemærkede man en udbredt mangel på disciplin. Bl.a. måtte partiets byggeborgmester tvinges til at indse, at han ikke kunne ansætte sin samleverske som personlig medarbejder. Men det gik da – lige indtil i sidste uge, da von Beust fyrede Schill med begrundelsen, at Schill havde forsøgt at afpresse Beust med hans privatliv.
Afpresningen skete angiveligt, fordi Schill ville redde en medarbejder fra fyring. Medarbejderen havde imod reglerne tjent penge ved siden af sit job på rådhuset.

Noget om snakken?
I denne situation kunne folkesjælen ikke gøre andet end støtte von Beust. Tyskland ønsker at vise sig liberal, her var en god anledning. At Schill havde herpes på overlæben den dag, fik ham vitterligt til at ligne den Hitler, mange mener at kunne se i ham.
»Beskidt homo-afpresning på rådhuset,« skrev Bild Zeitung og anbefalede herpes-patienten at undlade oralsex den kommende tid.
Midt i al forargelsen er en enkelt detalje druknet: Hvad nu, hvis overborgmesteren rent faktisk ligger i med justitsborgmesteren? Det er en tommelfingerregel blandt (heteroseksuelle) politikere, at man bør undlade at skaffe sin kone/mand/elsker/elskerinde job i offentlig tjeneste.
»Hans påstand er falsk, hans trusler uhyrlige,« siger von Beust om Schill.
Nyhedsmagasinet Der Spiegel kan dog ikke lade være med at undre sig: Justitsborgmesteren bor i overborgmesterens lejlighed og holder ofte ferie med ham. Er der alligevel noget om snakken? Ole von Beust afviser at udtale sig om sit privatliv.
Om CDU-FDP-Schill-koalitionen i Hamborg holder, er uvist. Hvis affæren ender med nyvalg, har socialdemokraterne gode chancer for at vinde – og gør de det, har kansler Schröder pludselig tre stemmer mere i det konservativt dominerede Forbundsråd, hvor delstaterne skal afgøre hans omfattende reformprojekts skæbne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu