Læsetid: 2 min.

Budget for Danmark

26. august 2003


*Regeringen vil vil bl.a. finansiere udgifterne på næste års finanslov ved at spare 800 millioner kroner i adgangen til at supplere deltidsarbejde med dagpenge. Men det får den svært ved. Venstrefløjspartierne har raset mod planerne,
siden finanslovforslaget blev offentliggjort i fredags, og Dansk Folkeparti meldte sig mandag i koret af skeptikere efter en weekend i tænkeboks

Finansloven
WWF kræver uvildig vurdering
*Verdensnaturfonden, WWF, vil have en uvildig undersøgelse af konsekvenserne på miljøområdet af regeringens finanslovforslag for 2004.
»Både befolkningen og politikerne har krav på et gedigent indblik i, hvor meget mere miljø der egentlig fås for de meget færre penge, som regeringen vælger at bruge på dette område. Et indblik, som ikke er menneskeligt muligt at skaffe sig ved at læse formuleringerne i det nye finanslovforslag,« siger generalsekretær i WWF Kim Carstensen.
Han påpeger, at det er svært at få øje på, hvor finanslovforslaget er til miljøets fordel, og at det i det hele taget er vanskeligt at overskue, hvad den gennemgribende besparelse, som regeringen lægger op til, vil betyde for miljøet på længere sigt. Der skæres næsten en tredjedel af ministeriets budget svarende til 600 millioner kroner.
»Selv vi, som beskæftiger os med miljøet hele tiden, har efterhånden mistet overblikket over de trick, der er lavet med lommeregneren. Alt, hvad vi har at holde os til, er regeringens hule besværgelser om, at miljøindsatsen er lige så god som tidligere,« siger Kim Carstensen, der vil have en ekstern, uafhængig og fagligt kompetent vurdering af forslaget.ritzau

VK freder dimittendsats
*Regeringen har hverken planer om at afskaffe dimittendsatsen for nyuddannede eller de supplerende dagpenge. Og regeringen vil heller ikke tage dagpengeretten fra for eksempel håndværkere, som hjemsendes midlertidigt på grund af dårligt vejr eller fra folk, som går kortvarigt ledige mellem et jobskifte. Det siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg.
Hermed afviser han anklager fra Socialdemokraterne, der mener, at regeringen kun kan spare de 800 millioner kroner, som finanslovforslaget opererer med på området, hvis der gribes til så drastiske midler, som Vibjerg nu altså forsværger, at regeringen har i tankerne.
»Vi er kun ude på at komme utilsigtede brug af reglerne, som vi vil have sat en bremse på,« siger Vibjerg.
Foreløbig har regeringen kun i overskrifter fremlagt, hvad den har af besparelsesplaner for en række ydelser på arbejdsmarkedets området. Foruden at frede dimittendsatsen, de supplerende dagpenge og dagpengeretten ved kortvarig ledighed, sådan som Vibjerg nu gør, har regeringen sagt, at den heller ikke vil pille ved de generelle satsstørrelser. De løse overskrifter fra regeringen har fået oppositionen og fagbevægelsen til at frygte allehånde indgreb mod de nugældende rettigheder til dagpenge og andre ydelser. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her