Læsetid: 1 min.

Busk-mænd indgår aftale

Buskmænd sikrer sig indtægter fra multinationalt slankemiddel
13. august 2003

Patenter
En epokegørende aftale mellem San-folkenes råd, South African San Council, og det sydafrikanske forskningsråd, Council for Scientific and Industrial Research, CSIR, er indgået. San-folkene (buskmænd) i Kalahari-ørkenen har i generationer spist kaktussen hoodia, som hæmmer følelsen af tørst og sult. I midten af 1990’erne tog CSIR patent på det aktive molekyle, P57, og solgte licensen til at udnytte det til firmaet Phytopharm, der har solgt den videre til medicinalfirmaet Pfizer. Et nyt middel mod fedme ventes klar til omkring 2008.
San-folkenes advokat, Roger Chennels, hørte ved et tilfælde om patentet og pressede CSIR og Phytopharm til at indgå en aftale, som garanterer San-folkene seks procent af de royalties, som Phytopharm får fra salget af medicinen.
Pengene skal overføres til en fond, som skal forbedre de cirka 55.000 San-folks levevilkår i Sydafrika, Botswana og Namibia. De sydafrikanske aviser har udråbt aftalen til en sejr for de indfødte.
Biowatch South Africa er knapt så begejstret.
Organisationen skønner, at fonden vil få under 0,003 procent af nettoindtægterne fra salget af medicinen.
»Så vidt jeg ved, er San de første folk, der indgår en aftale om indtægtsdeling med et stort firma. Problemet er, at San-folkene har solgt retten til kommerciel udnyttelse af deres viden om hoodia. De får nogle kortsigtede fortjenester, men mister muligheden for at starte en alternativ produktion af hoodia-produkter,« siger Haidee Swanby fra Biowatch.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu