Læsetid: 3 min.

Dragen og drengen

Århus Festuge 2003 er begyndt med asiatiske opbremsninger og parkeringskaos
30. august 2003

Århus Festuge
Dragen stirrer ned fra sit stillads på Store Torv – med vildt blik og angstkrængende underlæbe. Den har skyggen fra Århus Domkirke lige i halen.
Men Århus Festuge er altså nu i gang, og derfor må dette røde, orientalske mytemonster udholde fangenskabet i sine fem meters højde den næste heftige uge. Kunstneren Saeed Fadavi har godt nok sørget for, at den har rene, sandalklare kløer – måske hjulpet af Frontløberne, der kender til festugens dress code.
Det er det asiatiske, der er temaet for Århus Festuge 2003 – snildt arrangeret i samarbejde med Images of Asia. Der vil derfor være Yamato-kompagniets store trommer, der efter sigende er så blide som lyden af en moders hjerteslag. Og der vil være vietnamesiske vanddukker, der vil svømme gratis for ethvert barnligt sind.
Som under enhver festuge er debatten på forhånd glødende: Er dette års festuge lokal nok? Er der nok for de almindelige mennesker? Og gider andre overhovedet rejse til den jyske hovedstad for at være med?

Find stoltheden
»Århusianerne skal være mere stolte af sig selv,« sagde festugens nye chef, den 31-årige Martin Lumbye i gårdsdagens Jyllands-Posten. Han er festugens foreløbig yngstechef, men en drengerøv med heftig kulturerfaring bl.a. som marketingschef for Dr. Dante og Copenhagen International Ballet.
Festugeprogrammet (der allerede er udsolgt!) har da også forandret udseende: I år er programmet en avis i Gaffa-format med ’ungt’, mat slaskepapir under de hundredvis af arrangementer i øko-farver.
»Det, man ikke kan i andre byer, er at samle alle byens aktiver i 10 dage,« siger Martin Lumbye. »Århusianerne bygger da bare Store Torv om, lukker gader, flytter trafikken rundt og laver kæmpestore events. Det kan man jo f.eks. slet ikke i København.«

Tag toget
Århusianerne på gaden taler nu mest om parkeringspladser. Den jyske bilisme har besejret samtlige kunstneriske programerklæringer, og i år er den helt gal med parkeringen. Faktisk opfordres folk til at sætte bilen oppe på en stubmark ved Randersvej og Skejby Sygehus – og så lade sig transportere med gratisbus ind til midtbyen.
Ved sejlskibstræffet Ship Ahoy, (hvor der alene forventes 300.000 besøgende), er der også trængsel ved kajerne, og Århus Stiftstidende kunne i går med royalt falkeblik rapportere, at kongeskibet Dannebrog havde fået forsyninger frem med en lastbil, der siden sad fast i menneskemylderet. Et urbant råd kunne være: Tag toget!
Folk har tydeligvis travlt med at komme til Århus, og mange vil formodentlig også nå ind til hjertet af i ’Hell City’. Dette er i hvert fald navnet på Århus Kunstmuseums sidste udstilling i de gamle lokaler i Vennelystparken. Her har museumsdirektør Jens Erik Sørensen inviteret fire graffitikunstnere til at udsmykke væggene, så kunstværkerne får et mere troværdig samtidsramme end det gængse hvide udstillings-set-up – og inde i byudstillingen vil man kunne finde f.eks. en begravelsesforretning, en butik for kropsdele og en erotica-butik.

Styr kroppen
Festuge-programmets forside har et strejf af asiatisk sexindustri, men emnet berøres tilsyneladende ikke explicit. I stedet er der opfordringer til selvforsvar. På Lille Torv præsenterer Café Smagløs i dag lørdag kl. 13 opvisning i asiatisk kampsport med musik af Louise Hart, Morten Woods og Kim Munk – og man kan finde indre ro i Råhusparken, hvor der er undervisning i tai-chi kl. 9, 12 og 16.30.
Marselis-Cykelløbet er også i dag kl. 11.30 fra Tangkrogen, og selve Marselis-Løbet er i morgen søndag kl. 14. Så er der til gengæld Marselis-Koncert søndag aften på Pier 1 med bl.a. Big Fat Snake og Carpark North.
På teaterfronten har Danmarks mest promotende teater, teatergruppen Katapult i Rosensgade, tyvstartet med en anti-festugepremiere på Jon Fosses Navnet. Der er mere musikalitet og drive i denne Fosse-fortolkning af Line Paulsen og scenografen Louise Skriver, end man ellers ser det – og de fem håbefulde skuespillere har fysik, så de kan steppe og rocke sig gennem de ellers alt for svære ord om pigen, der kommer hjem til sin familie i landsbyen – både med mave og kæreste.
Århus Festuge 2003 vil i det hele taget være mavernes fest i år. Sensommer eller ej, så glimter maveskindene veloplagt rundt om i gaderne. På Store Torv sidder en lille kreds af salige og smiler rundt om et par vandpiber. Den asiatiske venlighed er lynhurtig og peger mod teltet med dybrøde klip-klapper.
En halv times vandpibe koster kun 20 kroner. Men så er den også på
æbletobak – og med udsyn til dragen.

*www.aarhusfestuge.dk
*www.katapult.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her