Læsetid: 3 min.

Europa-drømmen lever

Glasgow Rangers befinder sig i en desperat situation før returkampen mod FCK
15. august 2003

Fodbold
Glasgow Rangers’ skæbne illustrerer den udvikling, som international topfodbold har undergået i de seneste ti år. I midten af 90’erne, da tv-indtægtene eksploderede og skubbede formuer ind i hænderne på klubdirektører over hele Europa, brugte skotterne pengene på et utal af overpriced nobodies, som ikke med tilstrækkelig regelmæssighed formåede at spille klubben ind i Champions League, hvor det store udkomme hentes.
Nu er festen slut, og skotterne står tilbage med en trup af halvgode boldspillere, et sønderrevent midterforsvar og en enorm gæld.
Tallene taler for sig selv: Før opgøret med FC København onsdag aften blev det opgjort, at Glasgow Rangers har en gæld på mellem 65 og 85 mio. pund, hvilket er lige i underkanten af en milliard kroner. På fem år har klubben tabt 1,2 mia. kroner. I samme periode er klubbens egenkapital faldet med 516 mio. kr. Og samtidig har klubbens direktører ansat spillere på så ekstravagante kontrakter, at truppens lønudgifter er ti gange så store som FCK’s.
Glasgow Rangers har kort sagt anbragt sig selv i en situation, hvor klubben er tvunget til at spille sig ind i CL. Men opgaven besværliggøres af, at den økonomisk og sportslige regning for slut90’ernes vulgære indkøbspolitik og totale mangel på rettidig omhu er begyndt at melde sig. Således mistede truppen i sommerpausen to af sine bedste forsvarere, da Lorenzo Amoruso skiftede til Blackburn og hollandske Arthur Numan pensionerede sig selv i protest mod et tilbud om kontraktforlængelse, der ville sende ham drastisk ned i løn; og klubben har også været tvunget til at afhænde deres – og det skotske landsholds – kantspiller Neil McCann til Southampton.
Som erstatninger har Rangers-træner Alex McLeish måtte tage, hvad han kunne få. Og det har forløbig været de middelmådige forsvarere Henning Berg og Paolo Vanoli – hvor den største force har været, at de kunne anskaffes på en fri transfer – samt kvalitetsspilleren Nuno Capucho, der er ude af træning.

Drop af Rabózcki
Det er skæbnens ironi, at denne kriseramte klub i sit forsøg på at kvalificere sig til de store pengekampe i CL har trukket en af de sportsforretninger, der konstant benævnes blandt de ti mest velkonsoliderede i fodbold-Europa, nemlig FCK – en klub der har øget sin egenkapital med 383 mio. kr. siden 1998. Dermed blev opgøret onsdag aften ikke blot en kamp mellem skotsk og dansk klubfoldbold, men også mellem to mandskaber, der med vidt forskellig dygtighed har forvaltet de millioner, der strømmede ind i europæisk klubfoldbold i 90’erne.
Det skal dog siges til skotternes ros, at deres desperate finansielle situation ikke umiddelbart lod sig afspejle i spillet på banen. Med en midtbane bestående af playmakeren Barry Ferguson, den spanske U21-landsholdsspiller Mikel Arteta, Peter Løvenkrands og Fernando Ricksen råder skotterne over en kæde af udmærkede boldspillere, og de satte med tålmodigt og teknisk betonet fodbold FCK under pres i den første halve time af kampen. Et mål fik de også, da Arteta i det 7. minut sendte en indadskruet frisparksbold ind mod mål fra venstre side af straffesparksfeltet. Bolden dykkede for fødderne af FCK’s målmand, Balázs Rabózcki, der burde have grebet den, men formåede kun at skubbe kuglen over mod bageste stolpe, hvor Løvenkrands dukkede op og sendte den i nettet.

Brandudsalg truer
Det skotske føringsmål rystede dog ikke FCK, der holdt fast i deres velkendte spilsystem, og langsomt fik de trængt skotterne tilbage, især takket være en stor indsats af de mest rutinerede spillere, Erik Mykland og Peter Nielsen. Målet til 1-1, der blev sat ind af Todi Jónsson kort efter sidebyttet, var fortjent, og FCK er nu favoritter til at gå videre, når returkampen spilles i Parken den 27. august.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu