Læsetid: 2 min.

Eyvind Vesselbo: Vi har strammet nok

Venstre skal ikke stramme udlændingepolitikken mere, siger Eyvind Vesselbo (V).
7. august 2003

Udlændingene
Eyvind Vesselbo er tilfreds. Rygtet om det restriktive Danmark har bredt sig. Færre udlændinge prøver kræfter med det danske asylsystem, og adgangsporten til familiesammenføring er svundet ind til et nåleøje, de færreste slipper igennem.
Men nu er det nok, mener Eyvind Vesselbo, der er en af Venstres tunge drenge på udlændingeområdet. Grænsen er nået. Målet er i sigte.
»Som udlændingepolitikken ser ud nu, fungerer den langt hen ad vejen på en fornuftig måde. Alene rygtet om stramningerne har jo drastisk reduceret det antal, der søger til Danmark. Nu har vi styr på tilgangen af udlændinge. Jeg mener ikke, at der er basis for yderligere stramninger,« siger han.
På nogle områder er der endda plads til at slække på reglerne, mener Vesselbo.
»Familiesammenføringsreglerne er et område, vi kan kigge på om nogle år – men ikke for at stramme. Hvis vi har brudt det system, hvor børn af indvandrere gifter sig med én fra forældrenes hjemland, er der plads til at lempe på lovgivningen,« siger han og glæder sig over regeringens aktuelle planer om at lempe på reglerne allerede nu, så færre danskere kommer i klemme.

Kammertonen
Også når det gælder den politiske diskussion om udlændingepolitikken, er grænsen nået, siger Eyvind Vesselbo, der selv var en af de mest aktive initiativtagere til debatten i midten af 1990’erne.
Det er tid til selvransagelse og en høfligere tone, når det gælder udlændingedebatten, mener han.
»Debatten er blevet mere og mere betændt. Det bærer alle i det politiske system et vist ansvar for – også partierne på venstrefløjen. Vi er gået på kompromis med vores tone, og vi politikere begår nogle svinestreger over for hinanden, når vi går ind i debatten udelukkende for at beklikke hinandens motiver på udlændingeområdet.«
Politikerne er blevet for optaget af en bitter krig på ord og har tabt mennesket af syne, mener Eyvind Vesselbo.
»Man glemmer menneskeligheden og følsomheden og fører politik udelukkende for politikkens skyld. Dem, man diskuterer, ender som centrum for en hidsig, ophedet, betændt debat,« siger Vesselbo, der gerne vil opfordre sine politikerkolleger til at være »mere opmærksomme« på deres tone.
Selv om han erkender, at Venstre har gjort sit til lægge debatniveauet, afviser Ejvind Vesselbo, at Venstre er kommet til at ligne Dansk Folkeparti i sin udlændingepolitik.
»Der, hvor vi adskiller os kraftigt, er, at vi i Venstre har fokus på integration. Det har Dansk Folkeparti slet ikke.«
Selv om Venstre og Dansk Folkeparti har lige travlt med at få det stigende antal afviste asylansøgere sendt ud af landet, adskiller de to partier sig også på den front, mener Eyvind Vesselbo:
»Mens Dansk Folkeparti bare vil sende folk hjem uden hjælp, går vi ind for en human hjemsendelsespolitik. Vi sparer penge ved, at antallet af flygtninge, der kommer til Danmark, falder, og de penge kan vi bruge til at oprette flygtningecentre i eksempelvis Irak og Afghanistan. Det kan give flygtningene noget at vende hjem til og forbedre situationen i nærområderne. Det er den humanisme, vi skal fokusere på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her