Læsetid: 3 min.

Forretning haves format søges

Nederlaget til Glasgow Rangers viste, at FCK har for mange spillere, der ikke holder internationalt niveau
29. august 2003

Fodbold
På mange punkter deler FC København og Glasgow Rangers skæbne. Begge er store drenge i et par af den europæiske fodboldverdens mindre skolegårde. Men de er også låst fast i ligaer, hvor niveauet er begrænset, og får af samme årsag sjældent en modstand, der kan hærde dem til de hårde opgør i de europæiske klubturneringer.
Dette hæmmer dem i forsøget på at overføre national succes til internationale forhold, og det besværliggør også deres forsøg på at styrke deres mandskaber, eftersom holdenes halvgode spillere ofte er i stand til at surfe gennem kampene mod svagere klubhold på hjemligt plan, uden at deres manglende kvaliteter udstilles.
Men når projektørerne tændes til de europæiske aftenkampe, blændes der også op for sandheden. Som onsdag aften i Parken, hvor det afslørede, hvad man egentlig hele tiden har anet, nemlig at FCK rummer for mange midelmådige spillere til at kunne begå sig på højeste niveau.

Farceagtigt straffespark
Det blev især demonstreret med stor tydelighed i det 7. minut af 2. halvleg, da FCK’s målmand, Balázs Rabótczki tabte et frispark fra Michael Ball, sparket fra omkring 40 meters afstand, ned i feltet, hvorefter Urmas Rooba begik et kluntet straffespark på spydspidsen Michael Mols.
I internationale topkampe bliver alle spillere sat under så hårdt pres, at de forskellige kæder på holdet uværgeligt knækker i de svageste led, og det var netop hvad der skete i denne farceagtige situation, der bragte Rangers foran 1-0.
Både Rooba og Rabótczki hører til de mest kritiserede FCK-spillere, og de demonstrerede i opgøret mod Glasgow, at de ikke kan holde det niveau, som man kan forvente af spillere, der skal repræsentere et hold, som har ambitioner om at spille i den europæiske Mesterliga.
Eventuel uvished om hvorvidt FCK agter at investere i en ny målmand må efterhånden være afløst af spørgsmålet om, hvornår det sker.
Hans Backe vragede Magnus Kihlstedt og fik hentet den ungarske målmand til klubben. Derfor vil en desavouering af Rabótczki også være et nederlag for FCK-træneren, og det kan give ’Rabo’ ekstra snor.
Rabótczki og Rooba var dog ikke de eneste, der faldt igennem. Også Todi Jónsson og Hjalte Nørregaard spillede sælsomt temperamentsløst, og efterlod billedet af et ujævnt sammensat hold.
Hvis man skal udpege de bedste på FCK’s hold, kommer man ikke uden om Sibusiso Zuma. Spørgsmålet er, om sydafrikaneren nogensinde har spillet bedre, og også Thomas Røll, Peter Nielsen og Ole Tobiasen beviste deres evne til at begå sig på dette niveau.

Sportslige perspektiver
Det samme gjorde brasilianeren Àlvaro Santos, der blev indskiftet i 2. halvleg og scorede til 1-1, og selv om FCK nu er ude af Champions League for i år, så virker de sportslige perspektiver lovende, ikke mindst på grund afde internationale konjunkturer.
I gamle dage – dvs. i de glade 90’ere, hvor der virkelig var gang i transfermarkedet – ville det have været utænkeligt, at en dansk klub i en længere periode kunne råde over spillere som Røll, Zuma, Mykland, Tobiasen, Peter
Nielsen og Martin Albrechtsen. De var simpelthen blevet solgt. Men i dag er der smalhals hos de store klubber. Og det gør, at en dansk klub med et økonomisk fundament så stærkt så FCK’s kan tiltrække gode spillere – og holde på dem.
Forudsætningerne for at skabe et dansk klassemandskab har aldrig været bedre. Men det kræver, at FCK sætter nogle af sine mange millioner i arbejde – helst inden transfervinduet smækker i den 31. august – og køber en midtbanespiller og en målmand. Når ærgrelsen over at forære det afgørende mål væk tre minutter før tid har fortaget sig, tilbagestår den nøgterne erkendelse, at når man ikke kan besejre Glasgow Rangers – der består af skotske boldflyttere og internationale journeymen – er man ikke god nok til Champions League. Endnu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her