Læsetid: 2 min.

Franske agenter joggede i spinaten i Amazonas-junglen

Var der medicin, våben eller fire franske agenter i transportflyet fra Paris til Amazonas? Og var modtagerne nødstedte lokale eller guerillaen som modydelse for en kidnappet politiker?
6. august 2003

BUENOS AIRES – Inspektør Clouseau ville hæve et øjenbryn eller to. Fransk, brasiliansk og colombiansk presse har optrevlet det, de mener er lige til en film om Den Lyserøde Panter. Fire franske agenter har efter sigende klokket godt og grundigt i det i forsøget på at befri den kidnappede colombianske politiker Ingrid Betancourt.
Episoden har ryddet forsider i Frankrig og Sydamerika. Rygterne flyver, franskmændene afviser eller indrømmer delvist, mens brasilianerne og colombianerne undrer sig.
Faktum er, at den franske regering i begyndelsen af juli sendte et transportfly til Manaus – hovedstaden i den brasilianske del af Amazonas. Det har selveste præsident Jaques Chirac, ministerpræsident Jean Pierre Raffarin og udenrigsminister Dominique de Villepin modvilligt indrømmet.
Franskmændene hævder, at flyet var på en humanitær mission med medicin til befolkningen på begge sider af den brasiliansk-colombianske grænse.
De tre landes presse og flere øjenvidner i Brasilien siger imidlertid, at transportflyets virkelige last var fire agenter fra den franske kontraspionage.

Hemmelig mission
De var formentlig på hemmelig mission for at befrie den colombianske politiker og »grønne« præsidentkandidat Ingrid Betancourt, som blev kidnappet i februar 2002 af den colombianske FARC-guerilla. Faktum er yderligere, at Brasiliens og Colombias myndigheder ikke var informeret om flyets ankomst endsige dets mission.
Det gav en tydeligt forundret brasiliansk udenrigsminister Celso Amorim som forklaring på, at Brasilien sendte de fire franskmænd og transportflyet retur til Paris. Ifølge pressen med forurettet sag.
En version siger, at Ingrid Betancourts familie bad den franske regering om hjælp, fordi hun efter 17 måneder i regnskoven har malaria. Desuden har hun både fransk og colombiansk statsborgerskab.
De fire formodede agenter ankom ifølge denne version til Manaus og lejede et lille taxifly, hvis pilot straks fattede mistanke. Piloten gik til det lokale politi, inden agenterne nåede at lette mod Colombia.
De fire franskmænd nægtede at udtale sig om, hvorfor brasilianerne udviste dem af landet.
»Da vi ikke forstod målet med missionen, som vi ikke blev informeret om og derfor ikke kunne spørge de colombianske myndigheder til råds om, bad vi flyet og passagerer om at forlade Brasilien,« sagde den brasilianske udenrigsminister Celso Amorim.

Guerillaleder syg
Rygterne siger, at den franske kontraspionage på forhånd havde forhandlet sig til Ingrid Betancourts befrielse mod våben og medicin til FARC-guerillaen. Ifølge brasiliansk presse lider guerillaens nummer to, Raúl Reyes, af protastakræft og har akut brug for behandling.
Et andet rygte går så langt som til at påstå, at der var reserveret en parisisk hospitalsseng til Reyes som del af aftalen. Flere FARC-medlemmer har de sidste par år søgt tilflugt i Paris.

Fransk undskyldning
FARC selv beskylder den colombianske regering for at have lokket den franske humanitære mission i en fælde. Formålet var ifølge guerillaen at blokere for de franske medicindonationer.
Ingrid Betancourts familie afviser alle disse rygter, men indrømmer, at de fire franskmænd var agenter beordret til at befrie hende. Ingrids søster, der tidligere i år forgæves rejste til et møde med FARC, påstår, at Raúl Reyes aldrig var indblandet, og at et andet gidsel også skulle befries.
Frankrig nægter hårdnakket alle disse versioner.
En lille detalje: Under forhøret i Manaus opgav de fire franskmænd fiktive adresser i Paris.
Efter sigende var den ene så nervøs, at han skrev den eksakte adresse for den franske kontraspionage. Frankrig har givet Brasilien en officiel undskyldning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her