Læsetid: 3 min.

Fundamentalisternes fjende nummer et

Ahmed Rashid sætter gerne livet på spil for at få lov til at skrive, og for fortsat at advokere for, at stormagterne skal leve op til deres udenrigspolitiske ansvar
14. august 2003

Portræt
Han er nummer et på Talebans liste over svorne fjender, han har trodset utallige skriveforbud fra den pakistanske regering, og han modtager dagligt nye trusler på livet fra islamisk fundamentalistiske grupperinger. Men Ahmed Rashid har en mission her i livet – en mission, han stædigt har forfulgt i mere end 20 år.
Den 54-årige pakistanske forfatter og journalist tror på global ansvarlighed og intervention; han tror på Vestens og USA’s roller som stabilisatorer og fredsskabere i en stadigt mere fragmenteret og farlig verden. Og det er unægtelig et kontroversielt synspunkt i den del af verden, hvor han bor og arbejder.

En vis portion fare
»Hvis du er ærlig omkring dig selv og dine mål, så er det kun naturligt, at valget at blive journalist også medfører en vis portion fare. En så stor del af dit arbejde handler om undertrykkelse og menneskerettigheder – det kan ikke undgås,« forklarer Ahmed Rashid.
Det er særligt de to bøger Taleban (2000) og Jihad (2002), der har gjort livet farligt for Ahmed Rashid. Her går han i rette med samtlige fundamentalister i den muslimske verden, med den Pakistanske regering, med USA, Rusland, Kina, Vesten – faktisk med det meste af den udenrigspolitik der har berørt Centralasien siden Anden Verdenskrig. For realiteterne har gang på gang vist, at stormagternes ambitioner sjældent rækker længere end til at sikre egne økonomiske interesser og national sikkerhed, mener Ahmed Rashid, der har en mastergrad i Political Science fra Cambridge Universitetet. De to bøger har solgt over seks millioner eksemplarer på verdensplan.
Ahmed Rashid har arbejdet intenst med Afghanistan, og spændingerne i Centralasien generelt, siden 1979, hvor han tilfældigvis sad på en café i Kabul, da fortroppen i den russiske invasion rullede forbi for at indtage hovedstaden.
Han skriver fast til Far Eastern Economic Review, Wall Street Journal og Daily Telegraph. Samtidig rapporterer han jævnligt for blandt andre BBC og CNN, og hans artikler bliver trykt verden over. Herunder også Information. Han har længe nydt status som en af de fremmeste kapaciteter på centralasiatiske anliggender.
Han har modtaget et hav af journalistiske priser, men den største pris, siger han, var dog uden sidestykke, da han blev bedt om at tale for FN’s Generalforsamling.
Ahmed Rashid har blandt andet udnyttet sin succes til at oprette Open Media Fund for Afghanistan til støtte for uafhængige afghanske medier. En fjerdedel af indtjeningen på bogen Taleban – indtil videre 300.000 dollar – er gået til fonden. Han er overbevist om, at et stærkt journalistisk uafhængigt medielandskab er altafgørende for Afghanistans fremtid – især nu, hvor verdenspressens opmærksomhed er flyttet videre til Irak – hvis de forældede kulturelle mønstre skal ændres. Hvis landet skal have en chance for at etablere et sundt demokrati. Han er overbevist om, at pennen, på længere sigt, kan sejre over sværdet, også i Afghanistan.
Ligesom krigen i Irak har trukket opmærksomhed fra situationen i Afghanistan, har den også dæmpet efterspørgslen.
Han rejser stadigvæk verden rundt for at holde taler og modtage priser og senest, et æresprofessorat, men fokus har flyttet sig. Han begræder verdens korte hukommelse på Afghanistans vegne, men hvad ham selv, journalisten Ahmed Rashid, angår, så har han intet imod at få sig et hvil.
»Jeg accepterer, at det lige nu er Irak som er oppe i tiden. Jeg har haft mine 15 minutters berømmelse, og nu er jeg også afklaret med, at de 15 minutter er gået. Det var meget udmattende – men trods alt også rigtig sjovt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her