Læsetid: 4 min.

’Husk at trække maven ind’

Den bøsse-lesbiske parade vrikker sig igennem København, mens SKAM skumler i Ørstedsparken
18. august 2003

Der er hektisk som i julemandens værksted lige inden jul. Der bankes og sys, drysses guldstøv og sættes sløjfer på. Det sker omme bag Nørrebrohallen i København. Den årlige bøsse-lesbiske parade – Danish Mermaid Pride – netter tribunevogne og kostumer en sidste gang inden afgang.
Og der er faktisk rigtige nisser, både mænd og kvinder, omkring vognen fra værtshuset Centralhjørnet.
»Vi laver Far til Fire,« forklarer en af nissemændene og peger på en meget høj Lilleper, der iført tophue trækker sin legeelefant efter sig.
Længere fremme er en vogn viklet i et banner med påskriften The Pink Album.
»Husk at trække maven ind,« råber en instruktør til en flok fyre, der vrikker i stramtklæbende trusser. Et par mandenymfer stikker hovedet ud gennem banneret.
Information spørger: – The Pink Album, hvad er det?
Inden de to når at svare, bliver vognens diskomusik sat på fuld blast og overdøver al samtale. De to slår beklagende ud med armene og hoftesvinger sig bort.
En granskning af paradeprogrammet viser, at The Pink Album er den CD, der blev smækket på. En reklame fortæller: »Det ultimative gay album – et must til alle partyfreaks – med bl.a. ABBA, Gloria Gaynor, WHAM og Weather Girls. På gaden samme dag som paraden.«

Motorcykellesbiske står klar
Oppe i Mimersgade står de lesbiske på deres motorcykler klar til at svinge paraden rundt om hjørnet og ned til Nørrebrogade. På engelsk hedder de »Dykes on Bikes«, men ordspillet er ikke til at hive over på dansk.
I spidsen for motorcykelkvinderne ligger politiskovtursvogn ’Lima 1’. Nørrebro er spækket med pansere i dag. For to år siden blev paraden mødt med stenkast fra indvandrerdrenge, og i år har en alternativ gruppe bøsser og lesbiske bebudet, at de vil protestere mod paradens »selvundertrykkende trang til at erstatte homokamp med, i bedste fald, ligegyldig folkefest«. I morges blev tre lesbiske arresteret for at graffitisprøjte »Fuck Danish Pride« på Dronning Louises bro.
Formanden for paraden, John Berthelsen, fortalte forleden Information, at han mener, at udbrydergruppen har set sig gal på paraden, fordi den i dag ender med at uddele en takkepris til Københavns Politi:
»Det gør vi, fordi politiet har været så enestående med at hjælpe os. De, der kritiserer os, tænker stadig på, at politiet var på nakken af bøsser i 1940’erne, 50’erne og 60’erne. Men det er de altså ikke mere.«
Tværtom. Ordenspolitiets centrale vagtleder, Preben Jensen, har til Ritzau forklaret det massive opbud i gaderne med ordene:
»Vi skal være vores pris bekendt.«
Nu ruller paraden. Tilskuerne hisser og fniser, hujer og hilser fra fortov og åbnede vinduer.
Sveden sjasker af fyrene, der danser og vrider sig på vognene. Gennemsnitligt betragtet forekommer de triveligere end ved sidste års parade. Et par af dem har svuppende deller på bugen.

Paven som skræmsel
Den romersk-katolske pave bæres frem i skikkelse af et fugleskræmsel. Det er lavet af plakater for bøsser og lesbiskes ret til at adoptere.
En rulleskøjte-dragqueen bugter sig over vejbanen i sit teltstore krinolineskørt.
Bagved gjalder John Travoltas og Olivia Newton-Johns sang fra musicalen Grease. I en åbent dollargrin anbragt på lastvognen sidder en anderumpefyr og en dulle af ubestemmeligt køn.
En solbrunet og afbleget fyr, der står ved Israels Plads og betragter paraden, synes pludselig bevidst om, at han til forveksling ligner fyrene på vognene. Han griber om pigen, der står ved hans side, og krammer hende demonstrativt ind til sig, så forvekslingen undgås.
Inde i Ørstedsparken, bag indgangen over for Teglgårdssstræde, finder den alternative manisfestation sted under navnet SKAM. Den har udsendt opråbet: »Drop det kommercielle, drop tilpasningen, drop heteropøblen. Fuck Danish Pride. Kom og vær klam, fattig, pervers ...«
Et halvt hundrede stykker er forsamlet, de fleste kvinder. Det er varslet med skiltet »H.C. Ørstedsparken – nu også med piger«. På et andet skilt står »Lebbehjørne«.
Ingen i forsamlingen så meget som drejer hovedet, da paraden larmende drager forbi ude på den anden side af parkhegnet.
To piger løber frem og holder hånden op foran linsen på en fotograf, der vil tage et billede af dem.

’Er du homo?’
Af en sortkjoleklædt pige med langt lyst hår får Information at vide, at ingen vil udtale sig på forsamlingens vegne.
»Du kan læse, hvad vi har skrevet,« siger hun og spørger:
»Er du homo?«
– I dag er jeg udsendt på vegne af dagbladet Information.
»Det her er kun for homoer, biseksuelle og transer. Hvis du er en af os, kan du slå dig ned i græsset og slappe af.«
Nede på Rådhuspladsen er paradedeltagerne ved at samle sig foran tribunen. Ind på pladsen svinger to cykelfyre med nøgen velskulptureret overkrop. I en cykelanhænger har de tre ruhårede gravhunde.
Fyrene fortæller, at de hedder Lars, der er dansker, og Andreij, der er russer.
»Andreij er bare så velintegreret, efter kun tre år i landet,« siger Lars og purrer Andreij i håret.
– Hvad hedder hundene?
»De hedder Cali, Tina og Toma,« siger Lars. »Det vil sige, i virkeligheden hedder de Calamity Jane, Clementine og Tomahawk. De er opkaldt efter amerikanske westerns. Jeg har købt dem i Hollywood, hvor jeg arbejdede med kostumer, blandt andet for Michael Jackson.«
Om Andreij fortæller Lars:
»Han er tv-stjerne i Polen. Vi var i Warszawa sammen, og alle kiggede efter ham.«
»Jeg har været med i det tv-show, der hedder Chance for succes,« siger Andreij.
»Sidste år optrådte Andreij i paraden,« siger Lars og tilføjer kærligt:
»Du var en skandale. Du løb nøgen rundt.«
Andreij smiler forlegent: »Jeg havde bodypaint på.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu