Læsetid: 4 min.

Op til kamp mod Systemet

Med brask og bram lancerede Venstre for et år siden en kampagne mod ’SystemDanmark’ – men den løb vist ud i sandet, eller...?
21. august 2003

Gennem et år har Venstre nu ført kampagne mod SystemDanmark.
Måske er det ikke alle, der lige har nået at lægge mærke til det, men kampagnen er vendt mod »de stive systemer, de støvede tankegange og de besværlige regler,« som partiets næstformand Lars Løkke Rasmussen buldrer løs på den særlige hjemmeside, partiet har oprettet til kampagnen, www.systemdanmark.venstre.nu/
»Venstre har ikke bare vundet magten for at administrere alle de regler og love, som vi har overtaget efter ni år med socialdemokratisk styre. (...) Intet er fredet eller helligt,« proklamerer Løkke Rasmussen og hidkalder derfor hjælp fra »hverdagens eksperter«, dvs. »den helt almindelige dansker, der i det daglige oplever love, regler og det offentlige som svært tilgængeligt.«
Via en e-mail på hjemmesiden kan alle de trængte hverdagshelte forsyne Venstre med friske eksempler på overgreb fra SystemDanmarks side.
Men, men, men... at dømme efter hjemmesiden ligner Venstre-kampagnen noget af en fuser. De sølle fem indlæg er i hvert fald mere end ét år gamle. Og hverdagens helte? Et af indlæggene er en valgtale om informationsteknologiens lyksaligheder, skrevet af (eller for) forskningsminister Helge Sander (V).
Det er ligeledes forgæves, at man tjekker kampagnens arrangementer: Her er hjemmesiden gabende tom.

Gå til modstand, alle danske
»Kampen mod SystemDanmark må kæmpes hver dag og på mange forskellige fronter«, lyder det stramt og militærisk fra næstformanden i Venstres udviklingsudvalg, folketingsmedlem Troels Lund Poulsen. I praksis er det ham, der har stået for kampagnen mod SystemDanmark, oplyser Venstres landskontor i Søllerød. Da Information besøger ham på Christiansborg midt under sommerens hedebølge, ser det nyvalgte folketingsmedlem meget lidt krigerisk ud. Faktisk ligner han, iført bermudashorts og en afvasket t-shirt med reklame for en overstået jazz-festival i hjembyen Jelling, mere en konfirmand efter veloverstået blå mandag.
Troels Lund Poulsen medgiver beredvilligt, at det nok er »lidt længe siden«, at hjemmesiden med eksempler på SystemDanmarks overgreb er blevet opdateret. Men kampagnen har altså fået flere end fem hverdagshelte op af stolen, understreger han og bladrer rundt i sine notater.

Alle mand som én
»Vi har afholdt 20-30 ministermøder rundt om i landet med Lars, Tove, Helge, Marianne, Bertel og Hans Christian. Det kørte sidste efterår, hvor stort set alle Venstres ministre var ude og møde folk,« fortæller han. Efter endnu et kig i papirerne tilføjer han, at Venstre har modtaget 120-130 henvendelser fra folket i løbet af kampagnen.
– Og hvad er der konkret kommet ud af det?
»Emnerne spænder lige fra store ting som f.eks. familiesammenføringsreglerne til detaljer som lygter på rideheste. Mange af henvendelserne indgår i det videre arbejde med Venstres principprogram, tilbage er der så 30-40 henvendelser, som snart skal have en sidste tilbagemelding om deres sag, og hvad vi har gjort,« siger han.
En, der har været udsat for SystemDanmarks overgreb, er Benny Pedersen fra Østjylland, som i foråret 2000 købte jagtretten på et engareal. Først da Benny Pedersen via kampagnen havde fået en kontakt til miljøministeren, fik han lov at bruge en hidtil nedlagt sti som adgangsvej til sin jagteng uden at skulle betale en afgift på 15.000 kroner.
Og det er graveren fra Ejstrup kirke, som efter 30 år som selvstændig landmand skulle have et AMU-bevis i jordbearbejdning, før han kunne avancere til en højere lønramme. Det fik kirkeministeren løst.
Og det er ægteparret i Vindelev ved Vejle, som gerne ville opføre et estisk bjælkehus, men fik nej fra det lokale arbejdsmarkedsråd til at få et estisk byggesjak til Vindelev for at opføre huset, selv om ægteparret endda gik med tanker om senere import af estiske træhuse. Det var en sag, som Troels Lund Poulsen personligt tog sig af:
»Efter en kulegravning gik han til ministre og departementschefer og andre instanser og bed sig fast, indtil et resultat viste sig,« skriver
Troels Lund Poulsen om sin rolle i sagen i et baggrundsnotat til Venstre om kampagnen mod SystemDanmark.

Og gør Danmark frit!
Endelig kan nævnes slagteren fra Skagen, der var sur over at få en sur smiley hængt op i sin butik, fordi hans »ungarske spegepølser« ikke var fra Ungarn. Den sag fik fødevareministeren løst ved simpelthen at ændre reglerne for smileys.
»Eksemplerne viser, der er brug for et mødested mellem politikere og borgerne, hvis de af og til løber panden mod en mur,« siger Troels Lund Poulsen.
»Vi – altså systemet – laver fejl, og der kan være ting, der kan gøres bedre. Det er jo hele brændstoffet for en politiker, at tingene kan gøres bedre. Tror man ikke på det, skal man ikke blive politiker,« siger Troels Lund Poulsen, der fra sin forgænger i folketingskredsen har overtaget en tradition med regelmæssigt at invitere valgkredsens borgere til kaffe på en kro. Det er simpelthen en god ide, synes han.
»Det giver mig en lokal synlighed, og jeg får kendskab til måske fem-ti sager hver måned, hvor jeg kan gøre en indsats for at hjælpe borgerne. Men det er også mit eget behov,« siger Troels Lund Poulsen og understreger, at der er stor forskel på hovedstaden og hovedlandet.
»Hvis jeg som 27-årig politiker inviterede til kaffesnak her i København: Kom og mød en politiker, ville der ikke komme en eneste. Det er anderledes i Jylland, for der er et anderledes nærvær mellem vælger og politiker.«
»I dag kommer vælgerne ikke til politikerne, i hvert fald ikke i København. Men da stilhed ikke er det samme som tilfredshed, så må politikerne komme til vælgerne. Og det er det, vi har forsøgt med kampagnen mod SystemDanmark.«
– Selv om det ikke har ført til en eneste lovændring?
»Ja, men vi har fået løst 10-15 konkrete problemer for folk, og så er der et større antal sager, hvor en henvendelse har ført til, at V og K vil undersøge sagen nærmere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her