Læsetid: 5 min.

Katastrofe med stil

Det er slet ikke sjovt at komme fra Silkeborg og være SIF-fan, når de tidligere danske mestre ikke formår at holde sig i Superligaen
2. august 2003

Hjemstavnsbold
For en uge siden var jeg på vej hjem fra ferie i min fødeby, Silkeborg. Jeg kørte med en taxichauffør, der (naturligvis) mente at vide, hvor det var gået galt for byens stolthed, superligaholdet SIF, der på søndag, efter 16 sæsoner i den bedste række debuterer i 1. division. Det sker i morgen i Silkeborg og mod B1913.
Det er ikke kun spillerne, at den er gal med, sagde han. Det er hele klubben, der har en forkert attitude, fra spillere og træner til direktion og bestyrelse. De forærer gode spillere væk og køber dem så senere tilbage i dyre domme. De har solgt nøglespillere – f.eks. Thomas Røll, Bora Zivkovic – som siden har fået succes på andre inden- og udenlandske fodboldhold. Og så forstår SIF ikke at håndplukke og udvikle de unge talenter.
Om han har ret i sin analyse, skal jeg ikke kunne sige, men det har i hvert fald været forfærdeligt at være SIF-tilhænger i år. Klubben har ofte svømmet veloplagt rundt nær bunden i Superligaen, men har altid haft en forunderlig evne til at slå til, når det gjaldt og dermed undgå nedrykning.
Men ikke i år, hvor et par gode, velspillede kampe i de sidste runder af sæsonen ikke har været nok til at redde os fra 1. division. Ikke at der er noget galt med 1. division, men det er nu engang sjovere at være blandt de bedste. Og der har SIF faktisk befundet sig i efterhånden mange år. SIF, der om 14 år kan fejre sin 100 års fødselsdag.

Med Viggo tur-retur
Det var et stort øjeblik, da Viggo Jensen bragte Silkeborg Idrætsforening op i 1. division i 1988 – klubben bragede ind på en andenplads i divisionen, og temperamentsfulde Viggo – som journalist Morten Bruun kalder ham på SIF’s hjemmeside – blev kåret til årets træner. Det var starten på en gylden tid for klubben og dens fans, som fulgte med over i Superligaen, da den blev stiftet i 1991 – og der har vi været lige siden. Ja, lige indtil nu, hvor Viggo har sendt os tilbage, hvor vi kom fra ...
I mellemtiden har vi været danske mestre sammen med Bo Johansson, der senere skulle blive en populær dansk landstræner. Det skete i den nu legendariske sæson 1993-94, hvor SIF spillede pragtfodbold, og bragte Silkeborg på den anden ende.
Siden har vi oplevet op- og ikke mindst nedture sammen med koryfæer som Sepp Piontek og Preben Elkjær – en katastrofe med stil – og en mindre opblomstring sidste år under anfører og SIF’s nuværende pressechef, Morten Bruun, der bankede lidt disciplin ind i spillerne og sørgede for et par sejre.
Men alt det har Viggo så ødelagt på en formiddag.
Viggo, der er kendt for at være en hård mand, synes at dele et skæbnesfællesskab med Silkeborg, og hvad han selv byggede op, har han nu også revet ned.
Det er nu godt, at Jyske Bank, der er en af de store bidragydere til SIF, en såkaldt Topsponsor, har hovedsæde i Silkeborg og derfor ikke rigtig kan tillade sig at støtte et andet fodboldhold med bedre fremtidsudsigter.
Jeg gad dog godt vide, om holdets hovedsponsor, TDC, stadig mener, hvad de står citeret for på SIF’s hjemmeside: »I TDC er vi glade for samarbejdet med Silkeborg I.F., fordi vi er sikre på, at der er professionalisme bag alle de aktiviteter, der iværksættes – at der arbejdes seriøst med at opnå de mål, der er sat. Og at der også er plads til lidt humor ind imellem.«

Midlertidig tilstand
Da nedrykningen og katastrofen var en kendsgerning, overvejede jeg i et svagt øjeblik at kaste min kærlighed på Byens Hold, F.C. København, hvilket kun har medført knubbede ord fra de af redaktionens medarbejdere, der vedkender sig fanskab af et andet af Superligaens bundhold, AGF. Et hold, som kun med den hellige treenighed, Gud, Helmig og Bamses hjælp holdt sig på den rigtige side af spærregrænsen i den netop overståede sæson.
Redaktionens enlige FCK’er – som i øvrigt, ligesom landstræneren, kommer fra Vordingborg – optræder venligt overbærende, omend noget arrogant, og avisens erklærede BIF-man holder ikke igen med de hånlige bemærkninger – sikkert et udslag af frustration over at have smidt mesterskabet væk på så ynkelig en måde.
Men jeg holder nu nok fast i SIF – den slags loyalitet skylder man sin hjemby – også selv om det indebærer besøg på små, uoverdækkede, uoplyste stadions i fjerne egne af Sjælland, hvor pølserne er slatne og fadøllene dovne.
I 1. division, der må siges at være en midlertidig tilstand for os, er der også håb om, at SIF igen kan opleve, hvordan det er at være et tophold – det har vi ikke prøvet længe.
Hvad angår byen Silkeborgs stolthed og ære, så har vi jo stadig Thomas Bjørn, der klarer sig bedre og bedre rundt om på alverdens golfbaner.
Men vi glæder os til at komme tilbage til Superligaen, hvor vi hører hjemme. Som det så poetisk rammende lyder, når Silkeborgvalsen bliver skrålet på Silkeborg Stadion: »Silkeborg – i regn og slud og blæst/Silkeborg – i solskin er du bedst.«
Det er så sandt, som det er sunget.

*Silkeborg I.F. møder B1913 i morgen kl. 15 på Silkeborg Stadion

FAKTA
1917-2003
*Silkeborg I.F. blev stiftet i 1917. Den lokale Social-Demokraten skrev da: »Boldspillet tager sin begyndelse på Søndag Formiddag Kl. 9 1/2 paa Sportspladsen. Og forhåbentlig er der hermed indledt en ny Æra for vore lokale Sportskredse.«
*Indtil 1987 og oprykningen til 1. division nåede SIF aldrig op i bedste række.
I 60’erne og 70’erne sejlede holdet rundt mellem Danmarksserien og 2. og 3.
division.
*I 1982 dannede man A/S Silkeborg I.F. Fodbold Support A/S, indførte betalt fodbold, og fra sæsonstart i 1988 var SIF med blandt de bedste. SIF vandt DM i 1993-94.
*En række fodboldprofiler har slået deres folder i SIF: Jakob Kjeldbjerg, Jan Bartram, Henrik Risom, Peter Kjær, Heine Fernandez Jacob Laursen og Morten Bruun, der sad på på bænken, da Danmark vandt EM.
*Førsteholdstruppen består: Henrik Ipsen, Jacob
Juhl, Jens Berthel Askou, Anders Veller, Christian Duus, Jacob Rasmussen, Brian Pedersen, Per Ottosen, Iddi
Alkhag, Muhammed Akinci, Ulrik Pedersen, Thomas
Poulsen, Christopher Poulsen, Lasse Ankjær, Mikkel Petersen, Henrik Dahl, Kenneth Fabricius, Rajko Lekic, Thomas Olsen, Henrik Schnedler, Tomas Jørgensen, Thomas Raun
og Lasse Jørgensen nwww.sif-support.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her