Læsetid: 2 min.

K’nyt

30. august 2003


Gratis adgang til Nationalmuseet
*Publikum får de næste to måneder gratis adgang til Nationalmuseet i København. Museet har arvet 2,5 millioner kroner og håber, at nogle af de mennesker, som ellers aldrig besøger museet, vil dukke op. Arven stammer fra revisor og erhvervsmand Christian Ulrik Dürckheim, som døde sidste år og efterlod sig pengene uden betingelser. Det er sjældent i dag, hvor de fleste donationer er bundet til en udstilling eller et forskningsprojekt. De frie muligheder har fået museets ledelse til at beslutte at bruge 30 procent af arven på gratis entre fra den 2. september til den 2. november.
»Den typiske gæst på Nationalmuseet er en veluddannet kvinde mellem 40 og 60 år. Derimod har vi en underrepræsentation af indvandrere, ligesom unge mellem 18-30 år heller ikke ses ofte. Nu vil vi finde ud af, om de grupper kommer, hvis de ikke skal betale den normale entre på 50 kroner,« siger Carsten U. Larsen.
De statslige museer i London og Historiska Museet i Stockholm har gratis adgang, og overføres deres erfaringer til Nationalmuseet i København, vil det betyde 50 procent flere gæster de næste to måneder.

Poesiens dag i Frederiksberg Have
*På søndag afholdes et storstilet poesiarrangement i Frederiksberg Have. Over 70 professionelle optrædende kunstnere – heriblandt forfattere, skuespillere, musikere og selvfølgelig digtere – vil være at finde overalt i haven fra klokken 13 til 17. Blandt de deltagende er F.P Jac, Lars Bukdahl, Morti Viski, Peter Poulsen og Sven Holm. På www.poesiensdag.dk kan man finde et kort over digterhaven’.

Reptilicus på DVD
*Det er aldrig rigtig blevet afgjort, men mange – både danskere og udlændinge – mener at den danske monsterfilm Reptilicus kandiderer til verdens absolut dårligste film. Her 42 år efter premieren står den tilbage som Danmarks eneste monsterfilm og er kult. Nu er den udkommet som dvd.

Punkerne kan endnu
*13 blev anholdt og flere koncertgæster og betjente bidt af politihunde, da der natten til fredag udbrød tumult i Vester Alle i Århus. Her havde der netop været en punkkoncert med engelske Exploited på musikstedet Voxhall, som et par civilklædte betjente kiggede ind til. Da de trådte ud fra musikstedet, gav en af koncertgæsterne sig til at råbe skældsord efter politimændene, som anholdt ham, oplyser Århus Politi.
Det fik en gruppe af unge til at protestere og trænge betjentene tilbage. De tilkaldte forstærkning og Århus Politi sendte alt disponibelt mandskab til stedet for at få dæmpet gemytterne.

Eric Hobsbawn er englænder
*Ikke amerikaner som vi fejlagtigt skrev torsdag. Han blev født i Alexandria i 1917 og uddannede sig i Wien, Berlin, London og Cambridge. Han underviste i mange år på Birkbecks College, University of London.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her