Læsetid: 3 min.

Det vil koste milliarder at få Irak på fode igen

USA’s leder af det besatte Irak indrømmer, at det vil kræve ’dusinvis af milliarder’ at genoprette landets infrastruktur
29. august 2003

I en bemærkelsesværdig indrømmelse af, at omkostningerne ved at holde Irak besat er ved at eskalere ud af kontrol, vedgår USA’s civile administrator i landet, Paul Bremer, nu, at »genopbygningen af Irak vil koste dusinvis af milliarder dollar«, alene i det første år.
Den amerikanske regering ventes inden længe at bede Kongressen om en »gigantstor« pengetilførsel til Irak. Det sker samtidig med, at den står over for at offentliggøre et rekordstort budgetunderskud på 480 mia. dollar for næste år.
Alene at stoppe de konstante strømafbrydelser i Irak vil koste to mia. dollar, erkender Paul Bremer i et interview med Washington Post, hvori han også citeres for, at »det næsten er umuligt at overvurdere Iraks økonomiske behov«.

Langt fra selvfinansieret
At sikre forsyningen af rent vand over hele landet skønnes at ville beløbe sig til 16 mia. dollar over de næste fire år. I forvejen koster det Pentagon en mia. dollar om ugen at opretholde den amerikanske militære tilstedeværelse i Irak på dens nuværende niveau. Besættelsen skulle ellers forestille at være selvfinansierende i kraft af indtægterne fra Iraks store oliereserver.
Men Paul Bremer erkender nu, at de irakiske indtægter slet ikke slår til. De amerikanske bestræ-belser for at få Iraks olie til at flyde raskere er kun lykkedes i begrænset omfang. Olieinfrastrukturen rammes konstant af sabotage, plyndringer og af førnævnte strømafbrydelser. Det amerikansk besatte Irak producerer blot 1,7 mio. tønder råolie om dagen – betragteligt mindre end de 2,5-3 tønder per dag, som var normen for Saddams regime før krigen. Paul Bremers prognose for, hvornår dette niveau igen kan nås, er ikke optimistisk: tidligst til oktober næste år.
Alt dette betyder, at præsident Bush over for sine vælgere ved præsidentvalget næste år er nødt til at forsøge at retfærdiggøre de enorme udgifter, som USA ikke kommer uden om at afholde i Irak. Ganske vist vil Washington ihærdigt forsøge at få udenlandske regeringer til at betale ved en donorlande-konference i Madrid i oktober.
Men USA kan meget vel risikere at få samme svar, som det fik fra udenlandske regeringer, da det bad dem om at bistå med nye soldater til Irak: Ikke medmindre FN får en rolle i ledelsen af Irak.
Paul Bremer holder ufravigeligt fast i den amerikanske linje.
»Hvorfor er det egentlig så fantastisk afgørende at sætte FN til at lede genopbygningsarbejdet?« spørger han. »Hvorfor skulle det skabe større fremskridt?«
I mellemtiden er USA nødsaget til at finde de 13 mia. dollar, som det ifølge Paul Bremer vil koste at udbedre Iraks forældede el-net over de næste fem år.
»At skabe en stabil el-forsyning er på mange måder nøglen til genopbygningsarbejdet,« fastslår Bremer.
Strømafbrydelser er en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor genoprettelsen af olieindustrien kun har gjort så beskedne fremskridt. Samtidig er der også alvorlig mangel på brændstof og benzin i Irak. Strømafbrydelser og energiknaphed har i høj grad bidraget til irakernes voksende modvilje mod den amerikanske besættelsesmagt.

Værre end under Saddam
Irak producerer aktuelt 3.300 megawatt om dagen ifølge Bremers tal. Det er mere end 4.000 megawatt under produktionsnormen under Saddam Hussein-regimet, og 6.000 under det faktiske behov.
Besættelsesmyndighederne har bestilt nye kraftfulde generatorer til Bagdads kraftværker, men regner ikke med at få dem før næste sommer.
»Jeg læser så mange historier om, hvordan Irak er et stort kaos,« forsvarer Bremer sig. »Det passer simpelthen ikke. Irak er ikke et land i kaos, og Bagdad er ikke en by i kaos.«
Samme dag som denne udtalelse faldt, blev yderligere to amerikanske soldater dræbt. Antallet af dræbte siden krigen sluttede er nu oppe på 63. Også to irakiske politimænd blev dræbt onsdag under skudvekslinger med bevæbnede røvere i det centrale Bagdad. Og i sidste uge blev et jord-til-luft-missil affyret mod et amerikansk transportfly nær Mosul.
Natten til i går blev en britisk soldat dræbt i Basra i den sydlige del af Irak, oplyste en militær talsmand til det franske nyhedsbureau AFP.
En anden britisk soldat blev såret, da de to soldater blev ramt af ild fra håndvåben. I sidste uge blev tre britiske soldater dræbt, da de faldt i et baghold i Basra.

© The Independent og Informati0n 2003

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her