Læsetid: 2 min.

Lang vej til rent miljø i Thule

Danske politikere fortryder aftale med USA og håber, de kan få amerikanerne til at rydde op efter sig selv
21. august 2003

»Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvem der betaler, om det er Danmark eller USA. Det må de selv afgøre. Der skal bare ryddes op,« siger Grønlands landsstyremedlem for miljø, Mikael Petersen.
En miljørapport fra Danmarks Miljøundersøgelser, DMU, viser, at forureningen omkring den amerikanske base i Thule er mere alvorlig, end man hidtil har antaget.

Lang ventetid
Ifølge Mikael Petersen vil der gå mindst tre år, før man kan komme i gang med oprydningen ved Thule:
»Det er rart, at vi nu har fået et bedre overblik, men vi venter jo også på en anden rapport om lossepladserne på selve basens område. Desuden har Risø sat en undersøgelse i gang af forureningen med plutonium i havet ud for Thulebasen, altså den radioaktive forurening. Jeg er meget spændt på, hvilke resultater, den kommer frem til. Inden vi træffer beslutninger om, hvad der skal gøres, må vi kende alle tre undersøgelser,« siger Mikael Petersen.
Han regner med, at det varer mellem et og halvandet år før beslutningsgrundlaget er i orden, og mindst tre år før oprydningen kan gå i gang.

Danmarks ansvar
»Jeg havde besøg af Danmarks miljøminister, Hans Christian Schmidt, i sidste uge. Vi blev enige om at nedsætte en embedsmandsgruppe, en ekspertgruppe, som skal vurdere rapporterne og komme med indstillinger både til mig og til den danske miljøminister. Vi skal så udarbejde indstillingerne til landsstyret i Grønland og regeringen i Danmark. Så det er en god beslutning, synes jeg. Vi har truffet den i enighed.«
»Jeg er overbevist om, at Danmark er sig sit ansvar bevidst,« siger Mikael Petersen. Han gentager det med eftertryk.
»Det er selvfølgelig foruroligende, når forureningen forøges i forhold til tidligere undersøgelser. Det er klart, at der skal findes en løsning på det. Men jeg synes, vi har en rigtig god dialog med den danske regering,« siger han.

Skadevolderen skal betale
Ifølge aftalen med USA fra februar om tilbagelevering af Dundas-halvøen ved Thulebasen til Danmark og Grønland, er det Danmark, der har det økonomiske ansvar for genopretning af miljøet. Nu kræver både oppositionen og regeringen, at aftalen skal genforhandles: »Vi har det princip, at forureneren betaler,« siger Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo. »Det bør også gælde i dette tilfælde. Hvis dette udvikler sig, må vi se, om den aftale, der er lavet, er holdbar. Hvis dette viser sig at have et større omfang, må vi kikke på det igen, så også skadevolderen kommer til at betale.«
Socialdemokraterne mener, at USA skal betale det hele:
»Vi må sørge for, at amerikanerne rydder op efter sig selv,« siger miljøordfører Pernille Blach Hansen til Ritzau. »Når vi nu har fundet en række miljøgifte, som er nogle af de værste, vi kender, er det vigtigt at vi får amerikanerne til at tage et ansvar for hele miljøforureningen, også den, der er omfattet af aftalen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her