Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

6. august 2003


LOKALT
Nye tiltaler i Farum-sagen
*Bagmandspolitiet har nu rejst tiltale mod i alt seks personer i Brixtofte-sagen for mandatsvig og medvirken til mandatsvig, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Foruden Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte og hans højre hånd drejer det sig om fire direktører fra det private erhvervsliv. De er alle tiltalt for ulovligt at have hjulpet Peter Brixtofte med at kanalisere millioner af skatteborgernes penge over i den private virksomhed Farum Boldklub A/S, hvor Peter Brixtofte var formand og aktionær. To tidligere direktører i entreprenørselskabet Skanska, der er beskyttet af navneforbud, er tiltalt for at have taget en overpris på ni millioner kroner for at bygge multihallen Farum Arena. Penge, som blev brugt til et sponsorat i håndboldafdelingen Ajax-Farum under Farum Boldklub. To andre direktører – tidligere direktør i Alletiders Rejser, Poul Erik Madsen, og direktør i Sport & Event International, Bjarne Jensen – er tiltalt for at have taget en overpris på 500 kr. for hver pensionist, Farum Kommune med Peter Brixtofte i spidsen sendte gratis på ferie på Gran Canaria.

SF vil med i Svend Aukens front
*SF er klar til at kæmpe på samme side som Socialdemokraterne i den krig mod regeringspartiernes og Dansk Folkepartis miljøpolitik, som den tidligere miljøminister Svend Auken (S) i går bebudede i en kronik Jyllands-Posten.
»Jeg synes, det er en god idé, at de grønne oppositionspartier samarbejder målrettet om det her område. Jeg vil gerne komme til møderne, og jeg tror også, at tiden er inde til et sådan initiativ. Umiddelbart mener jeg dog, at naturorganisationerne skal bidrage på deres egen måde,« siger SF’s miljøordfører, Jørn Jespersen.
Aukens invitation var også rettet mod Kristeligt Folkeparti, hvis partiet, som han skrev, ville ændre kurs. Men gruppeformand for KRF, Mogens Nørgård Pedersen, ønsker ikke at være en del af et formaliseret samarbejde.

TV3 mister 40 millioner kroner
*En voldsom prisstigning på 60 procent for TV3 har fået mindst 125 antenneforeninger til at opsige deres abonnement med stationen. Det svarer til over 200.000 husstande, og TV3 vil dermed miste 40 mio. kr. i indtægt ifølge formanden for DAFO, Kai Nielsen. DAFO er en landsdækkende indkøbsforening, der beskæftiger sig med indkøb af programmer og komponenter til danske antenneanlæg. TV3 har begrundet den store stigning med ændring i programfladen, men Kai Nielsen mener, at den ikke har ændret sig mærkbart.
»Det er et selvmål af TV3. Det er præcis de samme fodbold- og Robinsonprogrammer som hidtil.«
I Landsforeningen for de danske antenneforeninger, Forenede Danske Antenneanlæg, mener direktør Søren Birksø Sørensen også, at stigningen er for voldsom.
Fra den 1. september sætter TV3 prisen op fra 10,19 kr. per husstand om måneden til 15,95 kr. Hertil kommer moms og forskellige ophavsretsligt betingede afgifter, der tilsammen betyder, at hver enkelt hustand fremover skal betale godt 245 kr. om måneden.ritzau

GLOBALT
USA overvejer at straffe Israel
*Den amerikanske regering overvejer i øjeblikket muligheden for straffe Israel på pengepungen for opførslen af det omstridte sikkerhedshegn, som er ved at blive bygget ned gennem Vestbredden. Det oplyser en anonym kilde i den amerikanske administration til AFP.
Ifølge forslaget vil USA tilbageholde garanterede lån svarende til det beløb, som Israel bruger på opførslen af hegnet.
Kilden understreger, at både Det Hvide Hus og udenrigsministeriet ser på forslaget, men at der først i september vil blive truffet en beslutning.
Den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, gentog mandag USA’s bekymring over det israelske sikkerhedshegn: »Et land har ret til at sætte et hegn op, hvis det anser det for nødvendigt. Men i tilfældet med det israelske hegn er vi bekymrede, fordi hegnet krydser ind-over grænsen til andre, og hvis det bliver opført på en måde, som gør det sværere at opnå fremskridt i køreplanen, skaber det et problem,« sagde Powell i til Radio Sawa.
Meldingen kom samtidig med, at både den palæstinensiske ministerpræsident, Mahmoud Abbas, og den israelske ministerpræsident, Ariel Sharon, aflyste et planlagt møde pga. utilfredshed med modparten.ritzau

Taylor vil ikke forlade Liberia
*Liberias præsident, Charles Taylor, stiller nu krav om, at alle anklager mod ham for krigsforbrydelser i Sierra Leone frafaldes. Hvis det ikke sker, nægter Taylor at tage imod tilbudet fra Nigeria om asyl. Taylor havde ellers lovet at forlade landet senest mandag.
Samtidig sagde en oprørsleder i Liberia i går, at oprørerne i hovedstaden, Monrovia, ikke vil forlade de positioner, de har erobret på havnefronten, før præsident Charles Taylor har forladt landet.
»Så længe han er her, vil vi ikke forlade Bushrod Island,« sagde oprørslederen Seyea Sheriff fra sit hovedkvarter ved havnefronten i Bushrod Island distriktet.ritzau

Civil amerikaner dræbt i Irak
*En amerikansk erhvervsmand blev i går dræbt i det nordlige
Irak, da der blev udløst en eksplosion under hans bil.
Det skete nord for byen Tikrit, den styrtede leder Saddam Husseins hjemby, oplyser en talsmand fra USA’s militær.
Siden præsident Bush den 1. maj erklærede »større kamp-handlinger« for afsluttet, er amerikanske styrker næsten dagligt blevet udsat for angreb fra hvad, amerikanerne betegner som Saddam-støtter.ritzau

Kamp for at stoppe oliesmugling i Irak
*Den USA-ledede koalition i Irak har pågrebet 150 personer og beslaglagt 100 tankbiler, der er mistænkt for at deltage i omfattende smugling af olieprodukter ud af det olierige Irak, oplyste talsmand for koalitionens administrationsmyndigheder (CPA), Charles Heatley.
»Vi har bremset et antal af disse transporter,« sagde Heatley til journalister og tilføjede, at koalitionen så med »bekymring« på smuglerierne, som er ødelæggende for landets allerede skrøbelige olieindustri. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her