Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

4. august 2003


LOKALT
Største S-fremgang siden sidste valg
*Gallups politiske indeks giver oppositionen de bedste tal siden folketingsvalget i november 2001, skriver Berlingske Tidende søndag.
Socialdemokraterne står med de højeste Gallup-cifre siden valget – 30,9 procent af stemmerne mod 29,1 ved valget i 2001. Også de Radikale og SF går frem, men balancen mellem blokkene er dog langt fra tippet. Omregnet i mandater råder VK-regeringen sammen med støttepartiet, Dansk Folkeparti, fortsat over et forspring på ni mandater over for oppositionen.
Venstre holder sig pænt over valgresultatet med 32,1 procent af stemmerne, hvorimod de Konservative står i stampe under resultatet fra sidste valg.
ritzau

Bondo: V-liste helt uden mening
*Lærerne er ikke imponerede over Venstres ny hjemmeside, som angiveligt giver forældre og politikere bedre mulighed for at sammenligne kommunernes indsats på folkeskoleområdet.
Ja, faktisk er Venstres liste, som indeholder et ’korrigeret karaktergennemsnit’ for den enkelte kommune, direkte ubrugelig, mener formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo.
»Den er efter min bedste overbevisning ganske uden mening. Det er en påstand, at man kan lave en sådan sammenligning. Jeg er meget skeptisk over for selve undersøgelsesmetoden, og jeg mener, at dette her er et rent politisk-ideologisk projekt,« siger Anders Bondo.
Ifølge Venstres uddannelsesordfører, Gitte Lillelund Bech, tager Venstres offentliggørelse af elevernes karaktergennemsnit højde for, at børnenes sociale baggrund er vidt forskellig fra kommune til kommune. ritzau

Psykolog-test kritiseres
*Siger det noget om et menneske, hvordan han eller hun tegner et træ eller prioriterer otte forskellige farvekort?
Sognepræst Peter Fergo mener nej og anklager de kommunalt hyrede psykologer i tvangsfjernelsessager for at betjene sig af noget, der mest af alt minder om astrologi, numerologi og læsning i håndflader. Gennem 17 år har han været bisidder i flere end 200 sager om tvangsfjernelse af børn. Kritikken rejses i sognepræstens nye bog.
»Ud fra f.eks. barnets associationer ved synet af en blækklat konkluderer man skråsikkert, at barnet nærer en dyb angst for sin mor. Det er ren heksekunst iklædt hvide kitler. Og de psykologiske undersøgelser får et ophøjet, videnskabeligt skær, der nemt bliver afgørende, hvis man prøver at anke en afgørelse,« siger Peter Fergo til Jyllands-Posten.
Formanden for Dansk Psykologforening, Roal Ulrichsen, forstår godt, hvis almindelige mennesker har svært ved at gennemskue de såkaldt projektive tests.
»Sådanne test må naturligvis ikke stå alene. Og det er afgørende, at de udføres af en kvalificeret psykolog, der har erfaring i at arbejde med netop disse metoder. Men grundlæggende tror vi på, at de projektive tests er nødvendige, når vi skal have svar på nogle ting, man ikke kan spørge om. Både hos børn og voksne,« siger Roal Ulrichsen. ritzau

GLOBALT
Dansk kontakt til toppen af al-Qaeda
*Den dødsdømte danske statsborger Omar Maarouf har haft forbindelse til al-Qaeda-netværkets øverste ledelse, skriver Politiken i går.
Ved en anholdelse i 1998 i Bruxelles var Maarouf ifølge belgiske retsdokumenter i besiddelse af sin private adressebog, hvori han havde nedfældet telefonnummeret på en Zin Elabidin.
Til Politiken oplyser både belgisk politi og den særlige anklagemyndighed, at denne mand er identisk med Abu Zubaydah – dæknavnet for en af Osama bin Ladens fem nærmeste medarbejdere.
Fra sin base i Pakistan og Afghanistan havde Abu Zubaydah indtil sin pågribelse i Pakistan sidste år hovedansvaret for den verdensomspændende rekruttering af folk til al-Qaeda.
Ifølge terroreksperten Magnus Ranstorp fra St. Andrews Universitet i Skotland har Omar Maarouf næppe fået telefonnummeret på al-Qaedas logistiske chef ved et tilfælde.
»Han må været gået gennem flere døre i netværket for at få adgang til den type oplysninger. Man tager ikke bare kontakt til al-Qaeda – de tager kontakt til dig, siger Ranstorp.
Omar Maarouf blev i 1999 frifundet ved retten i Bruxelles på grund af manglende beviser, men flere medtiltalte blev dømt for terror til fordel for den algeriske oprørsbevægelse GIA.
Omar Maaroufs danske advokat, Claus Bergsøe, advarer mod at drage konklusioner på et »tyndt grundlag«. ritzau

Præsident Taylor træder tilbage
*Præsident Charles Taylors styrker indledte lørdag et voldsomt angreb på oprørernes styrker i Liberias hovedstad Monrovia, mens deres omstridte leder på et møde i samme by med vestafrikanske udsendinge indvilgede i at træde tilbage.
På mødet blev det ifølge Ghanas udenrigsminister aftalt, at Taylor skulle overdrage magten og forlade det krigshærgede land den 11. august.
Aftalen blev efterfølgende bekræftet af præsident Charles Taylor, der meddelte, at han stod ved sit løfte om at gå af.
Tidligere lørdag indledte Taylors styrker en massiv offensiv mod oprørerne. En militær kilde sagde, at styrker, der er loyale over for Taylor, havde trængt LURD-oprørerne tilbage fra de tre vigtige broer, der fører ind til centrum af hovedstaden. Det gav mulighed for et angreb på to fronter på den strategisk beliggende havn, der er i hænderne på oprørerne.
Regeringsstyrkernes voldsomme modangreb blev indledt bare to dage inden de første nigerianske soldater fra en vestafrikansk fredsskabende styrke ventes at rykke ind i Monrovias krigshærgede gader, hvilket også skal bane vejen for Taylors tilbagetræden fra magten. ritzau

ETA påtager sig ansvar for bomber
*Den baskiske separatistorganisation ETA har påtaget sig ansvaret for fem bombeangreb i den senere tid, heraf to angreb på hoteller på Spaniens østkyst. Det fremgår af et kommunike, som i går blev offentliggjort af den baskisksprogede avis Berria. De to hoteller i henholdsvis storbyen Alicante og turistbyen Benidorm blev bomberamt den 22. juli. Flere personer blev såret ved angrebene.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her