Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

26. august 2003


LOKALT
Anholdt for voldtægt af 12-årig
*En mand er blevet anholdt og sigtet for at have voldtaget en pige på 12 år i Gribskov i Nord-sjælland i sidste uge, oplyser politiet i Hillerød. Tirsdag skal en dommer afgøre, om der er grundlag for at varetægtsfængsle den anholdte.
Det var på grundlag af et tip fra offentligheden, at efterforskerne hos politiet mandag formiddag bestemte sig for at se nærmere på en 29-årig mand i Nordsjælland.
Voldtægten skete torsdag eftermiddag, da pigen var på vej gennem Gribskov. Lidt før klokken 15 var hun stået af toget i Kagerup, og hun bemærkede, at en mand fulgte efter hende. Han råbte til hende og spurgte, hvad klokken var. Pigen svarede uden at stoppe op, men blev efterhånden indhentet af manden, der greb fat i hende og tvang hende væk fra vejen.ritzau

Tysk privathospital i Danmark
*Etableringen af et tysk privathospital på Tønder Sygehus blev mandag godkendt af økonomiudvalget i Sønderjyllands Amt. Herefter er vejen så godt som banet for, at ikke mindst hoftepatienter fra hele Danmark kan behandles af en privat tysk klinik på et offentligt dansk hospital.
Fungerende amtsborgmester Helge Lauritzen (V) regner med, at den endelige vedtagelse af rammeaftalen mellem Sønderjyllands Amt og privathospitalet går glat gennem amtsrådet på mandag i næste uge. Hertil kommer en endelig godkendelse i bestyrelsen for privathospitalet Damp ved Eckernförde ved Østersøen, nord for Kiel.
I forvejen har det tyske privathospital og Amtsrådsforeningen en aftale om de ventelistepatienter, som ellers ikke kan blive behandlet på et offentligt dansk sygehus inden for garantitiden på to måneder. ritzau

Tidligere JP-chef i retten
*Landets førende televirksomhed TDC A/S kræver ved retten i Århus den tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten, Jørgen Ejbøl, idømt erstatning for en påstand i avisen om, at TDC udfører hælerivirksomhed.
Som daværende ansvarlig chefredaktør kræves Jørgen Ejbøl dømt for injurier for i en lederartikel i avisen den 3. december 2002 at have beskyldt TDC for at fungere som en hælercentral for piratkopier, der downloades fra internet.
Lederartiklen blev bragt i forlængelse af artikler i Jyllands-Posten, der beskrev TDC’s rolle som internetudbyder og dermed formidler af ulovlige kopier af musik, videoer m.v. fra internet.
ritzau

Virusorm på vej til at dø ud
*Computerormen Sobig.F, der har generet pc-ejere internationalt den seneste uge, synes nu at være i klar nedgang på danske pc’er.
Ifølge de seneste tal fra TDC, en af de førende internetudbydere, blev der mandag morgen sorteret mellem 12.000 og 15.000 virusmails fra i timen.
Dermed er man kommet ned i et mere fornuftigt leje. I sidste uge var man med TDC’s filter oppe på ca. 50.000 i timen.
ritzau

GLOBALT
Soldater dræber 50 Taleban-folk
*Afghanske styrker, støttet af amerkanskledede styrker, har dræbt op imod 50 formodede Taleban-folk under angreb i Afghanistans voldshærgede sydøstlige del, sagde en lokal embedsmand.
Henved 1.000 afghanske soldater, støttet af snesevis af amerikanskledede styrker, var på førstedagen af en anti-ekstremistisk operation i Zabul-provinsens Daychopan-distrikt 300 kilometer sydvest for Kabul, sagde provinsregeringens talsmand Ahmadullah Watan Dost.
»Under denne operation blev mellem 40 og 50 Taleban-folk dræbt. Deres lig ligger på jorden,« sagde Watan Dost, der tilføjede, at der ingen rapporter var om, at de afghanske styrker eller de amerikanskledede styrker havde lidt nogen tab.
ritzau/AFP

Ny massegrav afdækket i Bosnien
*Retsmedicinske eksperter har indtil nu fundet de jordiske rester af over 200 mennesker i en massegrav i Bosnien. Graven vil måske vise sig at være en af de største fra massakrerne under krigen i landet i årene 1992-95.
Eksperterne begyndte at afdække den 40 meter lange grav i bjergene nær byen Zwornik den 28. juli. En anden massegrav i området, der ligger omkring 80 km nordøst for Sarajevo, menes at indeholde omkring 500 lig af civile.
De fleste af byens oprindeligt 1.500 indbyggere savnes stadig efter serbernes »etniske udrensninger«. Over 350 lig er blevet fundet i massegrave i selve Zwornik-området, som i dag ligger i den serbiske del af Bosnien. ritzau/AFP

Vrede i Irak efter bombeangreb
*Tusinder af vrede shiamuslimer, hvoraf mange svor hævn, flokkedes i går i den hellige irakiske by Najaf for at deltage i begravelsen af tre mænd, der blev dræbt ved et bombeangreb, som også sårede en fremtrædende shiamuslimsk præst, Ayatollah Mohammed Saed al-Hakim, der er en af Iraks fire ledende shiamuslimske retslærde.
Al-Hakim, der blev lettere kvæstet ved søndagens bombeangreb, er onkel til lederen af Det Øverste Råd for Islamisk Revolution i Irak (SCIRI). Ved angrebet blev tre livvagter dræbt. Mange af de 2000 deltagere i begravelsen af de tre livvagter skylden for søndagens bombeterror i Najaf på tilhængere af en rivaliserende shiamuslimsk leder – Moqtada al-Sadr. Spændingerne mellem rivaliserende shiamuslimske grupper i Irak er taget til, siden de amerikanske styrker væltede Saddam Hussein den 9. april. ritzau/AFP

Irakere uddannes til politifolk
*USA planlægger at sende 28.000 irakere til Ungarn for at blive uddannet til politifolk, skrev avisen New York Times mandag. 1.500 irakere vil blive sendt afsted inden for de næste fire måneder, og de øvrige mange tusinde irakere vil følge efter i løbet af det næste halvandet år. I Ungarn skal de have otte ugers intensiv træning, hvorefter de skal gøre aktiv tjeneste som politielever i op mod et halvt år hjemme i Irak for at blive fuldbefarne politifolk.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her