Læsetid: 3 min.

Lokalt/globalt

1. august 2003


LOKALT
Flere studerende tager SU-lån
*Når mere end 45.000 studerende til september begynder på deres uddannelse, vil mere end hveranden formentlig være nødt til at supplere deres uddannelsesstøtte med et SU-lån. Nye tal fra SU-styrelsen viser, at stadig flere studerende tager imod tilbuddet om at låne penge af staten samtidig med, at de modtager den generelle uddannelsesstøtte. I 2002 lå andelen af studerende, som supplerede deres SU med et SU-lån, på 51,9 procent. I 1999 var tallet på 47,1 procent. Samme tendens gør sig gældende i ungdomsuddannelserne, hvor snart hver femte SU-modtager gør brug af det attraktive lån med den lave rente. ritzau

Kvinder dør af lungekræft
*Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder, alligevel er der nu flere kvinder, som dør af lungekræft end af brystkræft. Og sådan vil billedet være i mange år endnu, fordi rygning tidligere har været massivt udbredt blandt danske kvinder. Overlæge og afdelingschef i Kræftens Bekæmpelses Forebyggelses- og dokumentationsafdelingen Hans Henrik Storm, siger, at nutidens tilfælde af lungekræft er grundlagt i gennemsnit for 15 år siden.
»Vi skal ud forbi 2020, før vi begynder at se et rigtigt fald i dødeligheden. Det er det bedste bud, vi har i øjeblikket,«
siger Hans H. Storm.
De seneste tal fra Cancerregistret og fra Dødsårsagsregistret er fra 1999, og de viser for første gang, at lungekræft dræber flere kvinder end brystkræft. Udviklingen betyder, at lungekræft nu er den kræftsygdom, der koster flest liv både blandt mænd og kvinder.
ritzau

S får ny pressechef
*Socialdemokraterne har fået ny pressechef og leder af partiets såkaldte analyse- og informationsafdeling (AIA). Lederen af Berlingske Tidendes Chri-
stianborg-redaktion, Erik Bjørn Møller, bliver ny pressechef, mens Kirsten Bagge Nielsen bliver ny chef for AIA. Kirsten Bagge Nielsen, som afløser Marina Hoffmann, kommer fra en stilling i Kvindeligt Arbejderforbund. ritzau

GLOBALT
Serbisk læge idømt livsvarigt fængsel
*En serbisk læge blev i går idømt livsvarigt fængsel af FN’s krigsforbryderdomstol i Haag.
Milomir Stakic fik dommen for forbrydelser mod menneskeheden og etniske udrensninger begået i Bosnien i 1992. Stakic var bosnisk-serbisk borgmester i byen Prijedor i det nordvestlige Bosnien under krigen i den tidligere jugoslaviske republik.
Domstolen undlod at dømme ham for den alvorligste anklage, som lød på folkemord. Prijedor var hjemsted for den værste af de serbiske kz-lejre i Bosnien, hvor tusindvis af muslimer blev mishandlet og myrdet.ritzau

Al-Qaeda støttede Bali-bombemænd
*I går kom det frem, at terrornetværket al-Qaeda med økonomiske midler støttede den fundamentalistiske organisation Jemaah Islamiyah, som i Indonesien står anklaget for terrorbomben på ferieøen Bali, der den 12. oktober 2002 kostede 202 mennesker livet, heriblandt tre unge danske kvinder.
I et vidneudsagn, afgivet af en af de anklagede for angrebet, sagde Wan Min bin Wan Mat, at han havde overført 35.500 dollar (230.000 danske kroner) til Jemaah Islamiyah, og at nogle af pengene kom fra Osama bin Ladens terrornetværk.
»Fra mine samtaler, mine kontakter med... Jemaah Islamiyah erfarede jeg, at nogle af pengene kom fra al-Qaeda,« sagde Wan Mat. ritzau

Fredstyrke til Liberia på mandag
*Den vestafrikanske økonomiske samarbejdsorganisation, ECOWAS, blev under et hasteindkaldt møde i går i Ghanas hovedstad, Accra, enig om at sende en fredsbevarende styrke til det krigshærgede land Liberia.
Udsendelsen vi begynde på mandag. De 15 vestafrikanske ledere blev desuden enige om at kræve, at Liberias præsident, Charles Taylor, senest tre dage efter styrkens ankomst til Liberia skal forlade landet. Nigeria har allerede tilbudt Taylor eksil.
Tidligere i går meddelte det amerikanske udenrigsministerium, at USA vil betale en del af udgifterne til en vestafrikansk fredsbevarende styrke.
»Finansiel støtte er nu stillet til rådighed for ECOWAS og for interveneringsstyrken, og vi har penge til at forsætte støtten til denne styrke,« sagde Walter Kansteiner, USA’s viceudenrigsminister for afrikanske anliggender. ritzau

12 selskaber får nye Irak-kontrakter
*Overgangsmyndighederne i Irak har tegnet kontrakt med 12 udenlandske selskaber om eksport af 650.000 tønder olie om dagen. Det sagde en embedsmand i det irakiske olieministe-rium anonymt til nyhedsbureauet AFP i går.
Det har vist sig svært at få gang i den irakiske olieproduktion efter krigen, og ifølge kilden kan mængden af olie i henhold til kontrakterne ændres månedligt. De 12 selskaber er amerikanske ExxonMobil, Chevron-Texaco, ConocoPhilipps, Marathon og Valero Energy samt de europæiske selskaber Shell, BP, Total og Repsol YPF. Desuden er der tegnet kontrakter med det kinesiske Sinochem, det schweizisk-baserede Vitol og japanske Mitsubishi. ritzau/AFP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu