Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

20. august 2003


LOKALT
Per Stig vil have flere lande til Irak
*Bilbomben mod FN’s hovedkvarter i Bagdad bør få Tyskland, Frankrig og de andre modstandere af den amerikansk-ledede invasion af Irak til straks at sende soldater til landet, også selv om det ikke med det samme bliver under FN-flag. Det siger udenrigsminister Per Stig Møller: »Samtidig med at vi arbejder på et FN-mandat, så må der flere lande ind. Det her tyder i høj grad på, at der er behov for at få flere soldater ind. Nu må det internationale samfund være mere fast i kødet,« siger udenrigsministeren og nævner også lande som Indien, Pakistan og Norge.
Udenrigsministeren understreger, at hans appel ikke er rettet til specifikke lande, men til alle dem, der i forvejen er opfordret til at stille op med hjælp til genopbygningen af Irak i FN’s resolution nr. 1483 fra maj måned efter krigsafslutningen.
Per Stig Møller siger, at der bliver brug for flere soldater i Irak til at finde og få ram på de tilhængere af Saddam Husseins styre, der saboterer genopbygningen. Også de mange aktioner mod såkaldte bløde mål nødvendiggør i sig selv flere soldater til bevogtningsopgaver, siger udenrigsministeren.ritzau

DF-politiker dømt for racisme
*Den 54-årige Michael Rex, byrådsmedlen i Næstved og amtsrådsmedlem i Storstrøms Amt for Dansk Folkeparti, blev tirsdag idømt 10 dagbøder á 500 kroner for racisme ved Vestre Landsret i Kolding.
Som nu tidligere amtsformand blev han fundet skyldig i forhånelse og nedværdigelse af andre befolkningsgrupper efter den milde racismeparagraf ved på Dansk Folkepartis landsmøde i september 2001 bl.a. at have sagt, at islam ikke er en religion i rigtig forstand, men en terrororganisation, som prøver at vinde herredømmet ved vold.
Samtidig blev den 26-årige formand for Dansk Folkepartis Ungdom, Kenneth Kristensen, frifundet. Han var tiltalt efter samme bestemmelse og havde allerede en betinget dom på 14 dages fængsel fra maj i år, hvor han blev dømt for at have udsendt racistiske plakater og blade. ritzau

Mangel på boliger til psykisk syge
*SF’s retsordfører, Anne Baa-strup, finder det »helt uantageligt«, at færdigbehandlede psykiatriske patienter risikerer at vente over et år på at få en egnet bolig. Hun vil nu bede sundhedsminister Lars Løkke Ras-mussen (V) om at redegøre for, hvordan problemerne løses.
»Hvis han ikke kommer med et tilfredsstillende svar, vil jeg fremsætte et lovforslag om, at kommuner og amter bliver forpligtet til at finde boliger til de psykisk syge,« siger Baastrup.
SF mener også, at de psykisk syges boligproblemer bør diskuteres i forbindelse med en ny struktur for kommuner og amter. Den voldsomme stigning i antallet af færdigbehandlede patienter, der venter på en egnet bolig, har især fundet sted i Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS), der dækker Københavns og Frederiksberg kommuner.
»De psykisk lidende har været helt glemt i debatten omkring strukturreformen. Det kan ikke være rigtigt, at HS skal blive ved med at have problemer,« siger Anne Baastrup.ritzau

GLOBALT
Bombe eksploderer i bus i Jerusalem
*En eksplosion rystede sent i går en bus i et ultra-ortodoks jødisk kvarter i Vestjerusalem. Mellem tre og syv personer blev dræbt og omkring 80 kvæstet, rapporterer det britiske nyhedsbureau Reuters. En journalist fra Reuters sagde, at i alt to busser blev ramt af eksplosionen, hvoraf den ene blev fuldstændigt ødelagt, mens den anden fik ruderne knust.
Ifølge israelske regeringskilder blev forhandlinger med palæstinenserne om en forventet israelsk tilbagetrækning fra Jeriko og Qalqilya på Vestbredden straks udsat.ritzau

USA ude af Liberia inden 1. oktober
*USA’s præsident, George W. Bush, siger, at de omkring 200 amerikanske styrker, der er udstationeret i Liberia, vil være ude af landet senest den 1. oktober og erstattet med FN-styrker, hed det i et udskrift af et tv-interview, som Det Hvide Hus offentliggjorde mandag amerikansk tid.
»Vi vil være ude derfra inden 1. oktober. Vi har FN-styrker med blå hjelme klar til at erstatte vores begrænsede antal soldater,« sagde Bush til De Væbnede Styrkers Radio og Fjernsyn i et solointerview i torsdags.
Den amerikanske styrke – heriblandt en 150-mand stor udrykningsstyrke – ankom til det krigshærgede land torsdag for at hjælpe den vestafrikanske fredsskabende styrke, ECOMIL, med at sikre hovedstaden Monrovias havn mod oprørere. ritzau

Dødsdomme for terror i Marokko
*En marokkansk domstol dømte i går fire mænd til døden for bomber, der dræbte 45 mennesker ved et terrorangreb rettet mod vestlige og jødiske mål i Casablanca den 16. maj, skriver det nationale nyhedsbureau MAP. Tre af de dødsdømte skulle ifølge den oprindelige plan ikke have overlevet angrebet i Casablanca, da deres mission var at sprænge sig selv i luften sammen med så mange vesterlændinge som muligt. Den fjerde dødsdømte er en af bagmændene til angrebet.
Ud over de fire dødsdømte blev 87 andre dømt for terrorangrebet, der blev udført af den ultrakonservative islamiske gruppe Salafia Jihadia, som opfordrer til terror mod vestlige og jødiske interesser i Marokko.
Dansk-marokkaneren Omar Maarouf blev i juni måned dømt til døden for medlemskab af Sa-lafia Jihadia og for at have været med i terroraktiviteter. ritzau

Iran: Vi opgiver ikke atomteknologi
*Irans øverste leder har slået fast, at Iran aldrig vil give efter for amerikansk pres for at opgive sin atomteknologi. Irans ån-delige leder, ayatollah Ali Khamenei, sagde sent mandag aften til en forsamling af iranske ambassadører, at USA’s og visse andre vestlige landes krav om, at Iran opgiver sin atomteknologi »er upassende, uretfærdige og tyranniske, og at Den islamiske Republik Iran aldrig vil acceptere disse krav«.
»De betingelser, USA stiller resten af verden overfor, hvor det altid kræver mere, ville gøre enhver svaghed og overgivelse til den største af alle strategiske fejltagelser,« citerede det statslige iranske nyhedsbureau, IRNA, ham for at sige. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her