Læsetid: 3 min.

Lokalt/globalt

18. august 2003


LOKALT
Opgør om den danske natur
*Oppositionen truer med en folkeafstemning som et sidste og dramatisk kampskridt, hvis regeringen og miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) får vedtaget ændringer i naturbeskyttelsesloven, skriver Jyllands-Posten.
Socialistisk Folkeparti vil i så fald forsøge at skaffe de 60 nødvendige underskrifter i Folketinget, og socialdemokraterne er-klærer sig på forhånd parate til at overveje alle parlamentariske muligheder og dermed også det usædvanlige initiativ fra SF’erne.
Med de to partiers i alt 64 mandater vil de alene kunne mønstre de nødvendige underskrifter fra den tredjedel af Folketingets medlemmer, som ifølge grundloven er en forudsætning for at kunne begære folkeafstemning.
I givet fald vil det være første gang siden Socialdemokratiets jordlove blev stemt ned i 1963, at Danmark har en folkeafstemning, der ikke enten drejer sig om valgretsalder eller EU.ritzau

Haarder: Ikke flere stramninger
*Regeringen har indført de stramninger i udlændingepolitikken, der skal til. Nu skal linjen bare fastholdes, siger integra-
tionsminister Bertel Haarder (V) til Nordjyske Stiftstidende.
Dermed afviser han, at der er flere stramninger af asyl- og udlændingepolitikken på vej.
»Regeringen har lagt snittet det helt rigtige sted, hvor vi bygger den danske asylpolitik direkte på de tre internationale konventioner,« siger ministeren.
ritzau

GLOBALT
To britiske fanger klar til aftale
*To britiske statsborgere, der er blandt de 600 fanger på den amerikanske Guantanamo-base, er klar til at tilstå deres støtte til al-Qaeda mod til gengæld at få garanti for kortere straffe. Det skriver den The Independent on Sunday.
De to fanger, 23-årige Feroz Abbasi og 35-årige Moazzam Begg, er blandt de seks, som den amerikanske præsident George Bush i sidste måned udpegede som de første Guantanamofanger, der skal have deres sager for en militær domstol.
De to britiske fangers amerikanske advokat, Clive Stafford Smith, siger til avisen, at Abbasi og Begg er udvalgt til en hurtig rettergang fordi, de begge er klar til at tilstå deres støtte til al-Qaeda, og fordi Pentagon ønsker, at de første retssager skal være hurtige og succesfulde.
Ifølge avisen The Sunday Telegraph har den britiske regering netop indgået en aftale med USA om, at de britiske guantanamofanger, som måtte blive dømt, kan afsone deres straf i britiske fængsler. Til gengæld har Storbritannien garanteret USA, at de dømte ikke vil få nedsat den amerikanske strafudmåling, når de kommer i britiske varetægt.ritzau

Fredsforhandlinger er gået i hårdknude
*Vestafrikanske mæglere truede i går med at suspendere forhandlinger om fred i Liberia, hvis ikke landets førende oprørsbevægelse omgående dropper dens krav om nøgleposter i en ny regering, oplyser kilder tæt på forhandlingerne.
»Vi har givet den en tidsfrist til i dag middag. Hvis de ikke efterkommer denne, vil forhandlingerne muligvis blive suspenderet indtil september,« sagde en kilde til det franske nyhedsbureau AFP.
Fredsforhandlingerne, der finder sted i Ghanas hovedstad, Accra, er gået i hårdknude, efter at oprørsbevægelsen LURD holder fast på et krav om at få vicepræsidentposten i den ny regering, der efter planen skal indsættes til oktober, og posten som parlamentsformand.
Den nuværende regering er ledet af Moses Blah, der sidste mandag overtog præsidentposten fra Charles Taylor, da denne blev tvunget i eksil.
Ghanas udenrigsminister, Addo Akufo Addo, siger til AFP, at Blah, som ankom til Ghana torsdag for at indlede en ny runde fredsforhandlinger, forlod landet igen sent lørdag. Det skete i protest mod kravene fra LURD om at få ledende poster i den ny, midlertidige regering. ritzau

Flere dræbt under uroligheder i Iran
*Adskillige mennesker er blevet dræbt i Samiron i det centrale Iran under voldelige protester i forbindelse med ændringer i lokalstyret, oplyste den iranske statsradio i går.
»Enkeltpersoner satte ild til bildæk og smadrede vinduer i forretninger, boliger, biler og offentlige bygninger, hvilket førte til flere dødsfald,« oplyste radioen.
Både politi og demonstranter blev såret under urolighederne, der begyndte lørdag. Demonstrationerne skyldtes det iranske indenrigsministeriums beslutning om at indlemme landsbyen Vardasht i Samirons administrationsområde.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her