Læsetid: 1 min.

Mere forskning kræver flere unge

Flere ph.d.-studerende og flere unge forskere er forudsætningen for at øge den offentlige forskning. Det fastslår både forskere, erhvervsliv og politikere
29. august 2003

Uanset hvor mange penge forskningen måtte få i den nye finanslov, så vil hæmskoen for at øge forskningen være manglen på unge forskere. Det fastslog både politikere og repræsentanter fra universiteterne og erhvervslivet på en høring om forskning på Christiansborg i går.
»Det er ikke nok med flere midler, hvis forskningen skal øges. Det kræver også flere forskere,« sagde Svend E. Christensen, formand for Akademikernes Centralorganisation (AC).
Og det synspunkt var der bred enighed om blandt deltagerne. Videnskabsminister Helge Sander (V) gav udtryk for, at han gerne ser rekrutteringen til forskningen øget.
»Forskere skal ikke bare finansieres, de skal også findes,« sagde Helge Sander.
Rektorkollegiet, som er universiteternes interesseorganisation, foreslog, at en overkommelig start ville være at uddanne 500 forskere mere om året. I dag uddannes der omkring 1.000 ph.d’ere om året. Og ifølge AC vil det ikke være noget problem at finde kandidater til de mange ekstra ph.d.-stillinger.
»Der er tilstrækkeligt med kvalificerede og motiverede kandidater til, at det er forsvarligt at øge optaget af ph.d.-studerende,« sagde Svend M. Christensen fra AC.
Men ifølge Lauritz Holm-Nielsen, specialist i Verdensbanken, er det ikke er nok bare at skabe flere ph.d.-stillinger:
»Halveringstiden for en forskerhjerne er nok cirka fem år, og derfor skal forskere også kvalificeres løbende efter deres ph.d.,« sagde han.
Når efterspørgslen på unge forskere er så presserende, skyldes det ikke mindst det generationsskifte, som ligger forude blandt forskerne på universiteterne.
Men forhåbentlig kan de varslede ph.d.-stillinger og det kommende generationsskifte give plads til nogle af de ledige nyuddannede akademikere, som der bliver stadigt flere af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her