Læsetid: 2 min.

New York – kortlagt og blotlagt

Kortlæggelsen af New York er nyttig både for lovens håndhævere og forbryderne
7. august 2003

Storby
Mens brandmænd og politifolk har lagde ansigt til den heroisme, der glimrede i kølvandet på WTC’s kollaps, er de avancerede kort, geografiske data og redskaber, heltene betjente sig af, blevet forbigået i nær ved stilhed.
Men såvel den tidligere borgmester, Guilliano, som den nuværende, Bloomberg, har postet penge i kort. I særdeleshed Alan Leidners.
I 1997 fik Leidner som leder af NYC’s Geografiske Informations Systemer (GIS) bevilget fem mio. dollar til at udfærdige et tredimensionalt, digitalt, interaktivt og konstant opdateret kort over byen. NYCMap – der udtales ’nice map’ og altså også staves ’nice map’ – gengiver byens fem bydele ned til en tredjedel kvadratmeter svarende til ’home plate’ på Yankee Stadium; fra skyskrabernes udsigtsplatforme til den skifrede undergrunds kloakeringsanlæg.
Leidner, der er en visionær mand, var i de efterfølgende år ikke karrig med oplysninger om, hvem dette redskab kunne tjene – fra uddannelsesinstitutioner og diverse organisationer til vvs- og politimænd. Både borgeren og kapitalen. Fire år senere, 11. september 2001, da et fly landede i WTC, vidste Leidner, at tiden var inde. Han sad og ventede. KL. 17 ringede telefonen: »Vi har brug for et kort over ulykkesstedet.«

Hjernen Leidner
Kopier af kortet opbevaret i WTC og omegn var gået til grunde, men det lykkedes hurtigt Leidner at finde et. På andendagen påbegyndte han arbejdet og endte med at tilvejebringe ca. 10.000 forskellige kort og alskens geografiske data.
Leidner var hjernen bag brandmændene og politifolkenes arbejde. Han hjalp til at sikre eksplosive gas-, freon- og oliedepoter under gadeniveau: »Angrebet beviste, hvor værdifuldt det vi, udviklede, var,« sagde Leidner, der blev hædret af Guilliano. Han var fremtiden.
Tidligere har Leidner forklaret: »Man må forstå, at alle data med en geografisk komponent kan integreres i et GIS foretagende. Det kan forandre verden.«
Og Leidner har mødt forståelse for den vision, han for første gang skitserede på en serviet for en kollega for over 10 år siden.
Men skeptikere spørger: »Hvorledes?« Leidner har forsikret, at GIS er et »enormt demokratisk værktøj«. Men ifølge det tyske netmagasin GEO.de mener FBI, at det er for demokratisk og har undersøgt, hvilken rolle værktøjet kan spille i fremtidige attentat- og terrorsager. Rigtignok kan kortet hjælpe politiet til at finde snigskyttens skjul, men også snigskytten til at finde sin flugtvej.
Leidner har indrømmet disse risici. Til gengæld mener han ikke, at man behøver at frygte et orwellsk Big Brother-scenario. Da New York magasinet The Village Voice forsøgte at undersøge emnet, der nu er mere følsomt end tidligere, nøjedes Leidner med at oplyse, at de indsamlede data vil blive opbevaret udenbys: »mere kan jeg ikke sige«.
Voice-skribenten, Erik Baard, der betragter tavsheden som en anledning til at trippe, mener, at GIS i analogi til dna måske vil kunne tjene til at klone New York, skulle New York gå under.
Men hvad angår byens ånd, kommer Leidners kort til kort. Som en indfødt notoritet med hang til kunst, Flansburgh, har anført, er Piet Mondrians berømte, abstrakte gul-rød-blå grid-maleri »Broadway Booggie-Woogie« (1942/43) mindst lige så meget New York som Leidners kort. Kortets totale filstørrelse er stor, 50 gigabytes, men i den fysiske verden kan det opbevares i, hvad der svarer til en syltekrukke. Dét ligner et fremskridt – især i lyset af det tilbageskridt, som 11. september markerede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu