Læsetid: 2 min.

Regeringen blæser på evaluering

Udenrigsministeren trodser kritik og skruer op for støtten til virksomheder i u-lande. ’Stærk tobak,’ siger forsker. ’Vejen frem,’ siger direktør i Dansk Industri
25. august 2003

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) værdsætter danske firmaers samarbejde med eksempelvis en fiskefabrik i Vietnam og et savværk i Uganda så meget, at han vil bruge endnu flere penge på at belønne virksomhedssamarbejde mellem Nord og Syd. Mens størrelsen af den samlede u-landsbistand er fastfrosset, vil udenrigsministeren i 2004 udvide det såkaldte Privat Sektor Program. Ministeren afviser dermed kontant en kritisk evaluering af programmet.
I løbet af de seneste 10 år har Udenrigsministeriet brugt op mod en milliard kroner på at få danske firmaer til at gå hånd i hånd med virksomheder i fattige lande. Kendte foretagender som Tivoli og Novo Nordisk samt mindre kendte som Nordic Seafood og Hedensted Lastbiler har fået skattekroner for at lave partnerskaber med firmaer i varme lande. Ideen er, at erhvervslivet skal være katalysator for udviklingen i u-lande. Imidlertid viste en uafhængig evaluering i 2001, at Privat Sektor (PS)Programmet har haft meget ringe virkning på udviklingen i modtagerlandene. Lederen af evalueringen, direktør Poul Buch-Hansen, var meget kritisk og sagde: »PS-programmet har ikke en effekt, der står mål med de midler, staten putter i det.«
Trods kritikken fremgår det af finansloven for næste år, at Udenrigsministeriet vil bruge 150 mio. kr. i 2004 mod 142 mio. kr. i år på PS-programmet. Opprioriteringen forarger seniorforsker Steen Folke fra Institut for Internationale Studier i København.
»Det er stærk tobak med den udvidelse, når PS-programmet er blevet evalueret synder og sammen. Også når man tager i betragtning, at programmet har meget lidt at gøre med bekæmpelse af fattigdom,« siger Steen Folke.
Formanden for Mellemfolkeligt Samvirke (MS), Bent Nikolajsen, ryster også på hovedet. Organisationen får i følge forslaget til finanslov barberet otte mio. kr. af statstilskuddet fra i år til næste år.
»PS-programmet, der har fået en dårlig evaluering, får flere penge. MS, som bliver bedømt i en evaluering til oktober, bliver, før evalueringens konklusion kendes, skåret ned,« siger han.
Direktør i Dansk Industri Jørgen K. Hansen siger:
»Den øgede støtte til PS-programmet er beskeden, men det er så absolut en god idé. Jeg er helt uenig i evalueringen af programmet. PS har givet nogle kanonresultater, og det er det bedste på internationalt plan.«
Samlet set har regeringen tænkt sig at bruge 44 mio. kr. mere næste år på at få danske virksomheder til at engagere sig i fattige lande.
»Det er helt rigtigt, at man også skal bruge erhvervslivet for at fremme væksten i fattige i lande. Problemet er bare, at der er så frygtelig få, gode historier at fortælle om danske virksomheders engagement i u-lande,« siger Steen Folke.
Jørgen K. Hansen siger: »Både u-landene og Verdensbanken efterspørger erhvervsprogrammer og mener, at det er vejen frem. Det er simpelthen den mest effektive måde at bekæmpe fattigdom på.«

FAKTA
Dårlig karakter
Kritikken er massiv i fire af seks evalueringer af Danidas støtte til erhvervsfremme.
*Kritisk: Kontaktpunkt for U-landsteknologi, lukket ned. Det Danske Importfremmekontor,beskåret. Virksomhed-til-Virksomhed Programmet i Sydafrika, nye retningslinjer. Privat Sektor Programmet, udvidet.
*Positivt: Blandede kreditter, udvidet. Erhvervssektorprogram i Tanzania, fortsat.
*Kilde: www.evaluering.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her