Læsetid: 3 min.

’Rigtige mænd gifter sig med søstre i England’

Stort ’single’-træf i London for unge muslimer tager kampen op med arrangerede ægteskaber. God idé, siger danske muslimer
12. august 2003

Et væld af glade unge mennesker på gulvet – og uden om en rand af forældre, der opmærksomt følger begivenhedernes gang.
Nej, scenen er ikke fra en roman af Jane Austen omkring år 1800, men Froud Centre, London 2003 på lørdag, hvor ca. 150 unge muslimer mødes til et stort dating-arrangement, Muslim Marriage Event.
Ifølge én af hovedarrangørerne, Sultan Raja, er formålet med arrangementet dobbelt: At præsentere folk for hinanden og samtidig diskutere selve ægteskabet.
»Et ud af tre af britiske ægteskaber bliver opløst. Derfor er det meget vigtigt at oplyse om ægteskabets faldgruber og problemer, så folk bedre kan få deres forhold til at vare.«
Til det formål har arrangørerne inviteret et panel på ni kyndige rådgivere, både mænd og kvinder, blandt andre imamer og muslimske psykoterapeuter. Der vil være både større plenumdis-kussioner og samtaler i mindre grupper, med særlige oplæg for forældre på urdu og bengali. Invitationen ridser de principielle problemstillinger op på provokerende ligefrem måde: »Ofte gør vi ikke andet end at beklage os, sukke og somme tider diskutere vanskelighederne ved at prøve at blive gift. Vi kan dis-kutere og diskutere, til køerne vender hjem, men hvordan tackler vi rent praktisk disse emner?« De centrale emner på lørdag er følgende:
*»Hvordan opmuntre brød-re til at være mindre føjelige – til at være rigtige mænd, der gifter sig med søstre her i UK?« (’Søstre’ og ’brødre’ er almindelige udtryk for trosfæller, red.)
*»Du vil giftes med en, men dine forældre stiller sig i vejen. Hvad gør du?«
*»Hvad er der galt med de fraskilte – hvordan kan de blive gift?«
*»Jeg vil gerne møde en på en ordentlig, halal (i.e.: tilladt) måde. Hvordan bliver det muligt?«

Kontant besked
Det er med vilje, at man udtrykker sig så kontant, forklarer Sultan Raja:
»Tabloidaviserne sælger jo også godt ved at sige tingene ligeud, og man opnår ikke noget ved at skjule, hvad det drejer sig om.«
At medbringe forældre er obligatorisk, »fordi erfaringen viser, at forældrene er halvdelen af problemet.« Kan det ikke lade sig gøre, så skal man medbringe nogen, som kan påvirke forældrene.
Arrangementet er åbent for alle muslimer, også meget gerne konvertitter og fraskilte – undtagen egentlige asylansøgere, som det bramfrit erklæres.
Man anbefaler forhåndstilmelding. Det seneste arrangement, som fandt sted i marts i år, har ifølge arrangørerne allerede ført et par ægteskaber med sig.
For et par unge danske muslimer, Mona Sheikh, der er skribent og statskundskabsstuderende, og Babar Baig, der er eksporttekniker og konsulent, lyder initiativet tiltalende:
»Det kan være udmærket som en del af et holdningsskift, hvor muslimerne selv begynder at forlige sig med det samfund, man er en del af. Man behøver jo heller ikke at rekruttere en ægtefælle i udlandet,« siger Mona Sheikh.
»Jeg går ind for, at man skal kunne vælge frit – i Danmark eller i f.eks. Pakistan. Folk finder jo en ægtefælle på så mange måder, men det er jo altid et udbredt ønske at finde den rigtige. Rent praktisk og statistisk er det jo altid lettere at finde den helt rigtige i nærheden.«
Babar Baig er enig:
»Jeg tror, at størstedelen af de unge danske muslimer også ville foretrække at finde en ægtefælle herhjemme. Det er nemmere med en vis indfor-ståethed, og at man ved, hvordan tingene hænger sammen.«
Hverken Mona Sheikh eller Babar Baig kender noget tilsvarende i Danmark – endnu:
»England er jo et foregangsland, også fordi den muslimske befolkning er så meget større. Men det lyder da som et skægt arrangement, også at man kan tage forældrene med på råd, hvis man har lyst til det,« siger Mona Sheikh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her