Læsetid: 3 min.

Ruslands godfather: Putin er en diktator

’Putin har systematisk koncentreret magten i Kreml,’ dundrer oligarken Boris Beresovskij fra sit eksil i London
25. august 2003

Interview
Præsident Putin står personligt bag den seneste måneds angreb på oligarken Michail Khodorkovskij og olieselskabet Jukos. Det er et led i hans strategi for at forvandle Rusland til et diktatur, hvor alt og alle er underkastet én mand: Putin i Kreml. Det siger en af hans hovedmodstandere, oligarken Boris Beresovskij, over telefonen fra sit hovedsæde i London til Information.
Boris Beresovskij, der af mange betegnes som Rus-lands Godfather, er i eksil, eftersøgt af de russiske myndigheder for svindel med privatiseringer og tyveri af millioner af dollar fra flyselskabet Aeroflot og bilfabrikken Avtovaz. Selv siger han, at han er uskyldig, og at Putin kun bekriger ham, fordi han er demokrat og i opposition til præsidentens autoritære styre.
Fra London taler oligarken, der under Jeltsin var en af Ruslands mest magtfulde mænd, dunder:
»Putin er ved at forvandle Rusland til et diktatur. Jukos og Khodorkovskij er kun et skridt i den retning. Putin har systematisk koncentreret magten i Kreml. Først den føderale, så den regionale, så den lokale magt. Alt styres fra Kreml. Dernæst underkastede han sig alle vigtige massemedier. Og med Jukos forsøger han at få kontrollen med økonomien,« siger Beresovskij, der er kendt for at være en endda særdeles skarp politisk og økonomisk hjerne.

’Putin står bag alt’
Han taler og lyder som en maskinpistol, da han fortsætter svadaen imod den russiske præsident:
»Det er en myte, at Putin ikke selv står bag alle de negative tiltag. Det gør han. Der foregår intet væsentligt i Rusland, som Putin ikke har sagt god for. Det ligger i hele hans tankegang, at alt skal være under hans kontrol.«
– Er det ikke retfærdigt at sagsøge dem, der begik ulovligheder under privatiseringen?
»Privatiseringer og omfordelinger af værdier er aldrig retfærdige. Dem, der taber, vil altid være utilfredse. Ordet retfærdighed hører slet ikke hjemme i den sammenhæng. Privatiseringerne i Rusland foregik uden krig. Statssystemet blev til en markedsøkonomi, værdierne blev spredt, og jeg vil gerne understrege, at de værdier, der havnede hos de såkaldte oligarker, er dem, der i dag står bag Ruslands økonomiske vækst. De ineffektive går til grunde. De effektive overlever og arbejder videre med at redde landets økonomi.«

Folk må virke selv
– Men er det ikke retfærdigt, at rige oligarker skal hjælpe med at bekæmpe fattigdommen?
»Der er kun én måde at bekæmpe fattigdom på i Rus-land. Det er at lære folk at virke selv og være selvsikre. Russerne skal lære at arbejde og ikke modtage almisser. Dermed siger jeg ikke, at de rige ikke har et socialt ansvar. Det har de, og de skal støtte de udsatte, svage og syge, men det kan aldrig være efter ordre fra præsidenten, der ikke selv er i stand til at tage vare på de fattige.«
Boris Beresovskij har mange gange svoret at ville bekæmpe Putins styre, og han er fortsat pengemanden bag en række russiske medier og partiet Liberalt Rusland. Han siger endda, at han måske stiller op til det kommende parlamentsvalg for at fort-sætte kampen.
»Jeg har ikke taget den endelige beslutning endnu, for jeg vil kun stille op for partiet, og det afhænger af, om det lykkes Putin at forhindre partiet i at deltage i valget,« siger han.
Han forudser i øvrigt, at kommunisterne vil vinde stort ved valget.
»Det gør de, fordi Putin og hans støtteparti Jedinaja Rossija ikke har formået at stille et klart liberalt alternativ op over for kommunisternes gammelkendte ideologi. Kommunisterne vil vinde stort sammen med Vladimir Sjirinovskijs nationalister, og det kan vi takke Putin for.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her