Læsetid: 3 min.

Sankt Patrick af Arsenal

Patrick Viera er kåret som 'den bedste udenlandske spiller i engelsk fodbold nogensinde'
15. august 2003

Fodbold
Et dybt lettelsens suk bredte sig i omegnen af hjemmebanen Highbury Park, og i fanmiljøerne verden over fandt man de store smil frem, da Arsenals chancer for igen at tage Premier League-trofæet fik et løft i denne uge. Tirsdag kunne træner Arsène Wenger nemlig melde, at den traditionsrige klubs karismatiske kaptajn og midtbaneindpisker, Patrick Vieira, har skrevet under på en ny kontrakt, der sikrer hans forbliven hos The Gunners frem til sæsonen 2006/2007.
Vieira, der ses som den mest komplette midtbanespiller i engelsk fodbold, ombejles af europæiske storklubber og var ifølge vedholdende rygter sat i forbindelse med et skifte til Real Madrid. Også London-rivalen Chelseas nye ejer, den storindkøbende russiske rigmand Roman Abrahamovitj skal have sat ham øverst på sin ønskeseddel.
Mange havde spået, at Arsenal ikke ville være i stand til at fastholde sin vigtigste mand. Ikke mindst fordi klubben økonomisk set er ret skidt kørende. Arsenals ressourcer har måttet strækkes til det yderste for at finansiere et nyt forkromet stadion med plads til 60.000 tilskuere. Alligevel var det muligt at finde de 760.000 kr. om ugen, som var Vieiras krav.

Dårligt råd til nyt
Til gengæld har det knebet med at få råd til nyt. Dog erstatter Jens Lehmann fra Borussia Dortmund keeperen David Seaman, der vil nyde sit otium i Manchester City.
Den 27-årige fransk-senegaleser, der kom til Arsenal fra AC Milan i 1996, er uden tvivl holdets nøglespiller. Arsenals fans hylder ham som en sand skytshelgen under tilnavnet Saint Patrick. Og medspillere siger: »Patrick er lige så vigtig for os som Roy Keane er for Man United. Han tager en stor del af presset for os andre og er en klippe af stabilitet. Det var i høj grad Pats fortjeneste, at vi vandt The Double i 2002,« siger den hollandske Arsenal-veteran, Dennis Bergkamp
Blandt Vieiras mange kvaliteter må fremhæves hans uudtømmelige gejst og smittende energi, og en teknik og et bevægelsesmønster, der udstråler både ubesværet ynde og skræmmende styrke, hvilket har fået franske fodboldjournalister til at kalde Vieira for ’Fodboldens Muhammed Ali’.

Voldsomt temperament
Hertil kommer, at Vieira tegner sig for adskillige bolderobringer i det defensive arbejde, hvor han fungerer som en art fremskudt beskyttelsesskærm for forsvaret. Med sine 191 cm dominerer han også i luftrummet.
Vieiras eneste fejl er et temperament, der tit kammer over og får ham til at overfuse dommere såvel som med- og modspillere. Han har da også fået et væld af gule og røde kort, ligesom tabloidpressen har betegnet ham som »en skidt knægt«. På banen er han selvbevidst og udfarende. Privat siges han at være en afslappet, storsmilende, men også lidt reseveret type.
Den feterede verdensstjerne Vieira er kommet langt, siden han voksede op i et slumkvarter i Senegals hovedstad Dakar. Som otte-årig kom han til Frankrig, hvor han voksede op i den dødstriste provinsby Dreux. Som 19-årig debuterede han i den franske 1. division for Cannes og kom blot få år senere til Milan.
En foreløbig karrierekulmination kom, da Vieira for et par uger siden blev kåret som ’bedste udenlandske fodboldspiller nogensinde i engelsk fodbold’. At denne vurdering kom fra et panel, der tæller notabiliteter som Sir Bobby Robson, Claudio Ranieri og Graham Taylor, gør den til mere end mundsvejr. Hvad Eric Cantona, Peter Schmeichel og Ruud Gullit så mener, vides ikke.
I morgen tørner Vieira ud for Arsenal i sæsonens første kamp mod Everton.

FAKTA
Blå bog
*Midtbanespiller for Arsenal siden 1996
Født i Dakar, Senegal 1984
Fransk verdensmester i 1998 og Europamester i 2000
Vinder af The Double (FA-Cup og Mesterskab) med Arsenal i 2000 og 2002

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her