Læsetid: 2 min.

Sitcom og serie-referencer

18. august 2003

Spot
Forleden mødte jeg en læser. En egentlig ganske tilfreds læser, som dog havde lagt mærke til, at jeg i min seneste spot brugte mere tid på at fortælle om mit personlige forhold til opera og klassisk musik end faktisk at fortælle om tv. Det gav et indtryk af, at jeg ikke havde vidst, hvad jeg skulle skrive om. Og det er nok heller ikke helt forkert.
Derfor har jeg besluttet mig for at omtale hele to ting fra dagens tv-program i denne spot, en tv-serie og en film.
»Suicide is painless but it brings on many changes,« lyder det i teksten til titelsangen til Robert Altmans kulsorte krigssatire M*A*S*H, der foregår på et mobilt militærhospital og har Donald Sutherland og Elliott Gould i hovedrollerne som et par ualmindelige militærlæger.
På lydsporet til komedieserien, der bygger på filmen – og som de fleste kender bedre end filmen – fremføres titelsangen kun instrumentalt, fordi man mente, at teksten ville være for hård kost for tv-seerne.

M*A*S*H er i sin tv-udgave da også en klassisk sitcom, hvor det pointerede grin er sat i højsædet, og der er skruet ned for satiren. Men serien er dog ikke uden tænder, når den med Koreakrigen som alvorligt bagtæppe fortæller om et lige så broget og vanvittigt persongalleri som filmen. Der er Klinger, som forsøger at blive smidt ud af hæren ved at gå i kvindetøj. Hotlips, som er moralens vogter, men alligevel frisk på lidt hankypanky med først klodsede Frank Burns og siden snerpede Winchester. Og så er der selvfølgelig Hawkeye (Alan Alda), der med skiftende makkere står for nogle af de mere gakkede indslag på militærhospitalet.
Det er 117. gang, at M*A*S*H bliver sendt på en dansk tv-kanal, men serien er som altid et gensyn værd.

Værd at (gen)se er også den amerikanske instruktør Kevin Smiths komedie Mallrats. Det er ikke hans bedste film, men historien om TS og Brodie, som gennem en lang dag hænger ud i deres lokale indkøbscenter og møder en masse mærkelige mennesker, er fuld af morsomme og bizarre optrin og de film- og tegneseriereferencer, som er Kevin Smiths varemærke.
Smith debuterede med den vittige lowbudget-film Clerks og fulgte op med Mallrats, hvor han havde et meget større budget og åbenbart flere forpligtelser. Siden har han lavet den charmerende romance Chasing Amy, den religiøse komedie Dogma og den knap så vellykkede farce Jay & Silent Bob Strikes Back. I skrivende stund er han på vej med kærlighedsfilmen Jersey Girl, der – hvis alt går vel – kunne gå hen og blive hans bedste film til dato.

*M*A*S*H. TV2-Zulu, 17.25-17.55

*Mallrats. TV3, 21.45-23.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her