Læsetid: 4 min.

Skandinavisk siesta i det grønne

Frederiksberg Have var ikke sig selv søndag eftermiddag – til stor glæde for de mange besøgende
5. august 2003

Event
»Det her er sandelig noget nyt,« mumler en yngre kvinde for sig selv. Hun er iklædt formsyet skjorte, halvlang nederdel og lette sandaler. Ved hendes side står en lidt ældre mand i striktrøje, lærredsbukser og italienske sko. Han må have hørt hendes ord, for han nikker svagt, imens han med distræt nænsomhed vugger en Burberry-ternet barnevogn.
Det forbløffede forældrepar befinder sig i udkanten af Frederiksberg Have. Deres blikke er rettet mod de velklippede græsplæner, de snorlige hække og de omhyggeligt stynede træer. Men det er dog ikke disse ganske traditionelle parkeffekter, som har truffet dem med overraskelse.
Det har derimod de tusindvis af mennesker, som flimrer rundt i det mørkegrønne scenarie, alt imens badebolde, frisbees og melodifigurer hænger i sommerluften over dem.

En unik mulighed
Og deres overraskelse er bestemt på sin plads, for den mondæne have i Frederiksbergs midte plejer vitterligt ikke at udstråle så megen leben og vitalitet.
Men selv det mest usædvanlige har jo som bekendt en forklaring, og det gælder selvfølgelig også i dette tilfælde. Den store menneskeskare er således samlet denne søndag for at nyde en afslappet eftermiddag i fuldkommen vederlagsfrit selskab med nogle af landets allerbedste elektronisk orienterede DJ’s.
Bag dette frapperende initiativ står eventgruppen Stella Polaris, som har sat sig for at præsentere søndagens gæster for de populærmusikalske affartsveje, som blandt connaisseurer går under prædikaterne lounge, chill-out, dub og electronica.
Kalle Bremer, der er en af initiativtagerne, forklarer med ikke så lidt stolthed i stemmen om arrangementets overordnede sigte:
»Danskerne kender ikke så meget til de her former for musik. Men ved at lade dem møde musikken i disse trygge og behagelige omgivelser, får de en unik mulighed for at indse, at elektronisk musik ikke kun er noget, der høres på overophedede diskoteker af folk, som æder alle mulige mærkelige piller. Stella Polaris vil gerne være med til at nuancere danskernes syn på den elektroniske musik og dens dyrkere. Lykkes det, så er vi en succes.«

Skandinavisk siesta
Og at dømme efter fremmødet og dets diversitet, er arrangementet en uomtvistelig succes. Det vrimler simpelthen med folk af alle tænkelige typer: Tatoverede hipstere balancerer på skæve ølkasser, solcremeindsmurte dydsmønstre sidder pænt på nystrøgne picnictæpper, og udslidte forældrepar hviler mageligt i medbragte havestole, imens børnene leger omkring dem.
Og dette højst usædvanlige typetræf finder sted i en helt og aldeles fordragelig atmosfære, som hele tiden understøttes af de alternerende DJ’s, der fra den yderst beskedne scene midt i det brogede mylder leverer en række afdæmpede sæt, som får hjerterne til at slå på halv frekvens, adrenalinen til at fordampe i augustvarmen og læberne til at trække mod øreflipperne.
Særligt mentalhygiejnisk er sættene fra to af eftermiddagens sene navne. Først får den internationalt anerkendte electronica-guru Opiate – som blandt andre har islandske Björk på sin fanliste – den store folkemængde til at holde skandinavisk siesta ved hjælp af duvende basspor, knitrende klangflader og opklippede samples.
Og blot et par timer senere sender lounge-duoen Banzai Republic atter de op mod 3.000 havegæster langt ind i drømmeland. Denne gang under et sømløst lydtæppe af venlige keyboards, masserende beats og sværmeriske vokalstykker.

Nirvana bliver
Da duggen omsider falder i Frederiksberg Have, lader Marie Louise Nielsen på 21 somre sin dom falde over Stella Polaris-arrangementet:
»Det har været en overdrevet fed dag. Jeg kender godt lidt til den der slags musik, som blev spillet. Men jeg må sige, at det var noget helt andet at høre de her former for elektronisk musik under åben himmel og sammen med så mange superforskellige typer. Jeg har hørt om lignende arrangementer på Ibiza, men at det også skulle komme til vores lille andedam, det havde jeg godt nok ikke regnet med – men folk hyggede sig helt tydeligt og mange lærte samtidig noget ny musik at kende, så det kunne vel ikke være meget bedre!«
Marie Louise smiler ildfuldt og forsvinder derefter på en blomsterdekoreret damecykel.
Og Henrik Hansen, 31, der har overhørt hendes begejstrede vurdering, kan slet ikke lade være med at tilføje et par bemærkninger:
»Det er fuldkommen rigtigt, hvad pigen siger. Det har været en rigtig afslappende dag med en masse flinke mennesker. Og også en dag med en masse anderledes musik. Jeg kommer meget ofte i Frederiksberg Have, men jeg har søreme aldrig lært noget herinde. Ikke før i dag, altså.«
»Jeg plejer ikke at lytte til den der moderne maskinmusik – faktisk plejer jeg at tage afstand fra alt, hvad der er lavet på en computer – men i dag synes jeg alligevel, jeg fik et lidt bedre kendskab til alt det der. Men det betyder nu altså ikke, at jeg stormer ud og køber en masse plader med den slags musik og smider mine gamle favoritter ud. Nej, jeg fortsætter nu nok med at sætte cd’erne med Nirvana på derhjemme!«
Henrik griner højlydt og lyner sin motorcykeljakke. Derefter forlader han den 300 år gamle have – og det samme gør et par med en Burberry-ternet barnevogn.

*Stella Polaris, søndag, Frederiksberg Have, Frederiksberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her