Læsetid: 3 min.

Soldaterkammerater på syre

Den begsorte komedie ’Buffalo Soldiers’ tegner et respektløst portræt af den amerikanske hær. Derfor har den ligget på is i næsten to år
29. august 2003

(2. sektion)

Premiere i dag
En bombeluge åbner sig og afslører et svimlende småt landskab langt dernede under flyet. Pludselig kommer landskabet susende op mod kameraet, eller kameraet, og vi, suser ned mod landskabet – ’vi’ er simpelthen en menneskelig bombe i frit fald mod død og destruktion.
Buffalo Soldiers kan kunsten at åbne med manér. Billedsproget er ekspressivt, symbolikken utvetydig og henvisningen til slutscenen fra Dr. Strangelove til at tage at føle på. Endnu mere udtalt er dog dens slægtskab med krigssatirer som MASH og Catch-22 samt, fra nyere tid, måske Three Kings. Men Buffalo Soldiers er ikke nogen krigsfilm. En fredsfilm er den vel næppe heller, men den
handler om den aldeles usunde lediggang, der er de værnepligtiges lod i fredstid.

Plat for viderekomne
I 1989, umiddelbart før Berlin-murens fald, forsøger en flok geskæftige amerikanske soldater på en base i Tyskland at få så meget som overhovedet muligt ud af at lave ingenting. Med pæn succes! De er i forsyningstropperne og ved nok at forsyne sig, for på det tyske sortbørsmarked kan alt handles. Alt fra militære rengøringsmidler til tungt artilleri veksles til hårde stoffer, som forarbejdes og videresælges.
I spidsen for dette avancerede plattenslageri står menig Elwood (Joaquin Phoenix). Praktisk nok fungerer han også som sekretær for delingens verdensfjernt vattede og totalt uduelige leder, oberst Berman (Ed Harris) – og boller dennes trængende viv (Elizabeth McGovern). Eneste lille plet på Elwoods ellers næsten perfekte idyl er, at han lider af højdeskræk og har tilbagevendende mareridt om frie fald, der altid ender med, at han rammer jorden hårdt og tungt.
Med den godtroende Berman ved roret synes alt dog at ånde fred og ingen fare, for han køber faktisk Elwoods fantasifulde forklaringer på f.eks. delingens umådeholdne forbrug af rengøringsmidler, en våbentransports forsvinden, en død soldat med en kulørt cocktail af hårde stoffer (og spor efter p-piller!) i blodet, en armeret kampvogns tilintetgørelse af en sagesløs tankstation...
Men lykken er som bekendt lige så kort, som den er lunefuld. Delingen får en ny oversergent af den ubestikkelige slags (Scott Glenn), Elwood forelsker sig i hans datter (Anna Paquin), og undergrundsaktiviteterne eskalerer ukontrollabelt. Elwoods mareridt er ved at blive til virkelighed...

På køl
Buffalo Soldiers havde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto et par dage før den 11. september 2001. Af indlysende grunde besluttede produktionsselskabet Miramax at lægge filmen på køl, indtil det igen kunne anses for opportunt at gøre grin med den amerikanske hær. Om tiden er inde nu, kan vel diskuteres. Respektløse sjæle kan score en betragtelig ekstra morskabsbonus på Irak-associationen, men der er utvivlsomt andre, der vil forarges over filmselskabets kyniske spekulation i selvsamme respektløshed.
Ellers er filmens største aktiv de fine skuespillerpræstationer. Mod alle odds lykkes det den altid fremragende Ed Harris at få os til faktisk at føle sympati med den malplacerede oberst. Og også Joaquin Phoenix’ mangefacetterede gestaltning af den på én gang desillusionerede, kyniske, amoralske og følsomme Elwood er af høj karat.
Skønt han af og til – som f.eks. i den indledende mareridtssekvens – demonstrerer stilistisk tæft, forekommer instruktøren, Gregor Jordan, derimod ikke helt sikker på hånden. Stilen taber pusten undervejs, og blandingen af begsort satire a la Catch-22 og lavkomiske optrin a la Soldaterkammerater-serien er ikke altid lige heldig – hvilket dog ikke forhindrer Buffalo Soldiers i sine steder at være endog rigtigt sjov.

*Buffalo Soldiers. Instrueret af Gregor Jordan. Baseret på roman af Robert O’Connor. Amerikansk (Palads, Dagmar, CinemaxX, Empire, Kinopalæet, Palads/Århus, BioCity/Odense)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her