Læsetid: 3 min.

Soldaterliv – fra Bosnien til Bilka

Den 18. udgave af Odense Film Festival er større end nogensinde. Blandt de mange premierer er en anfægtende dokumentarfilm om danske soldater
11. august 2003

Den 18. udgave af Odense Film Festival er større end nogensinde. Blandt de
mange premierer er en anfægtende dokumentarfilm om danske soldater

Filmfestival
Et af den dokumentariske portrætfilms standardgreb er at hugge en krog i publikum, enten ved fra starten at skabe ubetinget sympati for hovedpersonen eller ved at lægge ud med at vise nogle af den portrætteredes mere kontroversielle træk for så at lade sympatien indfinde sig hen ad vejen.
Operation Bilka, Aage Rais-Nordentofts portræt af en professionel dansk soldat, Michael Mortensen, som for nogle år siden begik væbnet røveri mod Bilka i Århus, bryder med denne regel.
Filmen, der har premiere på Odense Film Festival, fascinerer og anfægter – men skabe sympati for sin hovedperson, dét gør den ikke.
Derved bryder den ikke blot med portrætfilmens konventioner, men også med tonen i de krigsdokumentarfilm danske instruktører har lavet i de senere år. For nogle måneder siden anmeldte vi eksempelvis Krig, Jens Loftagers ambitiøse forsøg på at begribe såvel menneskets væsen som det 20. århundredes europæiske historie gennem essayistiske refleksioner over krigens bizarre blanding af rædsler og håb. Og for to år siden skrev vi om Lars Johanssons Kosovo-film, Seasons of Blood and Hope, en klassisk dokumentarisk skildring af nogle af de menneskeskæbner, der lægger krop og sjæl til mediernes todimensionale overskrifter.
Stillet over for de to værker fremstår Operation Bilka som alle krigsfilms uartige lillebror, et stykke regulært punkdokumentarisme, dels i kraft af den formelle kludetæppeagtige sammenstilling af privat dagbogsvideo og iscenesatte optagelser, dels i kraft af det frastødende indhold.

Ni medaljer
Efter at have været udstationeret som soldat i Bosnien havde Michael Mortensen (dekoreret med ni medaljer) svært ved at finde sig til rette i en dansk hverdag. Han meldte sig til Den Danske Brigade i Makedonien, og sammen med en kammerat begyndte han at fantasere om at lave hurtige penge ved et røveri. Planen realiseredes under en orlov i Danmark, men drømmen brast kort efter, da de to gerningsmænd blev fældet, fordi de havde anvendt våben stjålet fra militæret.
Med udgangspunkt i hovedpersonens private videooptagelser fra eks-Jugoslavien og citater fra et manuskript til en selvbiografisk roman, rekonstruerer Operation Bilka det skæbnesvangre forløb og giver undervejs et indblik i sider af krigens univers, som det danske militær givetvis helst havde været foruden. Snarere end ædle motiver og professionalisme viser filmen et miljø af umodne drengerøve, der drives af rastløshed og eventyrlyst, og som udviser en afstumpet mentalitet, der ikke blot kan undskyldes som en rå og bramfri tone affødt af omstændighederne.
Samtidig prikker filmen ubehageligt til beskuerens fascination. Historien om den unge outlaw med den hvileløse sjæl, som udlever soldaterdrømmen, vælter sig i prostituerede i det land, hvor han er udstationeret, og begår væbnet røveri for til slut i fængslet at skrive en roman baseret på sine egne meritter, passer som fod i hose til tidens ukritiske medieeksponering af kriminelle outsidere, fra banale rockertyper til psykopatiske massemordere.
Netop i denne henseende balancerer filmen på en knivsæg mellem det populistiske, det udleverende og det interessant udfordrende.
Aage Rais-Nordentoft, som bag sig har spillefilmen På fremmed mark (2000) om danske FN-soldater på Balkan, har i tidligere dokumentarfilm vist sig som en dygtig iagttager. Med Operation Bilka stikker han snuden et hak længere frem og rejser debat om såvel de soldater, Danmark sender ud i verden, som hele det mediefænomen, filmen selv suger næring af.
Foruden Operation Bilka og et udvalg af andre nye danske dokumentarfilm præsenterer Odense Film Festival eksempler på årets store høst af danske novellefilm samt traditionen tro et bugnende internationalt kortfilmprogram.

*Odense Film Festival, 11.-16. august
*Operation Bilka. Instruktør: Aage Rais-Nordentoft. 2003. 30 min. Vises den 11. august kl. 10 og den 15. august kl. 21.15, begge dage i Magasinet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her